15-09-13

LEF waisdanuweer ?

eetlokaalvoedsel.jpg

Bron : Raak, maandblad van de KWB, september 2013

Uit het artikel van Luc Vankrunkelsven ' De industrie bepaalt wie eet en wie niet ' lezen we dat de voedingsindustrie voedsel meer en meer beschouwd als ' commodity's ' ( verhandelbaar en inwisselbaar, zoals petroleum, grondstoffen voor plastiek, ethanol, maar ook graan, suikerriet, soja, maniok, vismeel, tarwe, maïs, etc ). Sleutelwoorden daarbij zijn afstand ( tussen boer en consument ) gelijk aan controle. En dus... speculatie, megawinsten en andere voor de armsten in deze wereld nefaste dingen.  En de banken, ook Belgische, de uwe ? ) doen daar vrolijk aan mee...  En de wereldwijde strijd om landbouwgrond    ( landgrabbing ) neemt alleen maar toe. 

Wat kunnen wij doen ?
Meewerken aan de openbaring van dit schandaal.
Principe volgen : nabijheid = controle
Mee proberen de band tussen boer(in)  en consument te herstellen.
Voedselteams, Transitieteams ondersteunen.
Minder vlees eten.
De campagne van Wervel te steunen, die noemt LEF = lokaal, ecologisch en fair.

Hvandeker : dat is nu juist wat transitiebewegingen ook willen, lokale en ecologische productie, fair voor de
boer( in ). En nog gemakkelijk ' traceerbaar ' ook... 

 

12-09-13

Wereldwijde verspilling van eetbaar voedsel

landbouwgrond, verspilling eetbaar voedsel, voedselketen, vn voedsel- en landbouworganisatie

Bron :DMorgen dd 12 september 2013

25% tot 28 % van de landbouwgrond in de wereld wordt voor het kweken van eetbare gewassen gebruikt welke uiteindelijk worden weggegooid. Dat staat gelijk aan 1.3 miljard ton eetbaar voedsel ofte 564 miljard Euro. Hup, weg...tijdens het productieproces, verwerking en opslag, de distributie, in de winkel en tenslotte ook thuis.
1,4 miljard onnodige hectaren land.....
250 kubieke kilometer water, verspild....
3,3 miljard ton extra uitstoot.....
Druk op het milieu : onhoudbaar. Hoe verder in de voedselketen hoe belastender voor het milieu, want de voorgaande fasen genereren ook telkens ( onnodige ) energie.

De onderzoekers van het VN Voedsel en Landbouworganisatie, die deze cijfers publiceerde, geeft ook een rits maatregelen aan :
1. Betere productie- en transporttechnieken.
2. Duidelijker informatie op het produkt in de rekken.
3. Misvormde maar perfect eetbare groenten en fruit worden niet weggesmeten.
4. Druk van de consumenten.

Hvandeker : zowel de oorzaken als de voorgestelde remedies zijn al lang gekend. Nu nog de toepassing van de aanbevelingen. Als consument zijn we wat dat betreft nog steeds slecht georganiseerd en weinig geïnteresseerd, maar het tij is ( een beetje ) aan het keren. Ook de wetgevers, de producenten, de distributie hebben nog werk aan de winkel...

 

06-08-13

Nieuwe consumptiepatronen

aplusplus.jpg

Bron : artikel in Knack dd 31 juli 2013, titel ' Bezit is passé ' van Han Renard.

Ik haal er, zoals gewoonlijk, even de voor mij meest relevante voorstellen, ideeën en patronen uit. Gebundeld en bondig.

1. Voordelen om spullen te huren/delen ( zonder eigendomsoverdracht ) in plaats van kopen : geen onderhoud, minder ruimtebeslag, beter voor het milieu.
2. Een nieuwe - alternatieve, complementaire - economie gebaseerd op gebruik in plaats van bezit, ook de Derde Industriële Revolutie genoemd.
3. Steeds minder onderscheid tussen producent en consument.
4. Leasen van spullen, gratis of betalend - ook met alternatieve waarderingsmiddelen, delen van spullen of diensten, samenaankoop.
5. Kortom, een nieuw businessmodel, bezig met oa hotels, restaurants en toeristische diensten overbodig te maken.
6. Het onbeperkt blijven boosten van massaconsumptie voert ons naar de afgrond: de wegwerpeconomie van produceren-kopen-gebruiken en wegwerpen moet op de schop, volgens vele economen.

Voorbeelden:

1. Een auto of fiets huren wanneer nodig, bv om met vakantie te gaan of om een stadstochtje te maken.
2. Wassen in machines welke eigendom blijven van de fabrikant die het onderhoud en de vervanging indien nodig, voorziet, op zijn kosten.
3. 2dehandsmarkt is goed voor 380 miljard Euro's, websites voor delen en ruilen en kopen/verkopen ondersteunen.
4. Sociale netwerken ondersteunen het delen van spullen en diensten ( tijd, ruimte en expertise worden beschikbaar gesteld.
5. 1 nieuwe hypermoderne grasmaaier , boormachine, kortom een goed presterend product zou voldoende kunnen zijn voor een buurt : goed voor de portemonnee en het milieu.
6. Ook bedrijven varen goed met het leasemodel : grondstoffen worden steeds schaarser en dus duurder, energiekosten rijzen de pan uit en de afvalwetgeving wordt alsmaar strenger. Dus leasen en huren tussen bedrijven is aangewezen. Alsook hergebruiken door alle partijen, een groene kringloopeconomie met minder verspilling en afval en maximaal hergebruik van grondstoffen.
7. Producten moeten opnieuw ontworpen worden dat ze goed kunnen worden onderhouden, hersteld en gerecycleerd ( geen zwarte dozen meer ). Nu worden toestellen nog steeds zo gebouwd dat herstellen veel te duur is en men dan moet overgaan tot een nieuwe aankoop en het vorige toestel( dat nog niet oud is ) moet wegwerpen. Voorbeelden in ons dagelijks leven zijn er genoeg. De schone technologie is arbeidsintensief : herstellen, onderhouden en recycleren kan dan beter hier gebeuren door lokale kmo's, laaggeschoolde jongeren en overbodig geworden fabrieksarbeiders. Maw een hersteleconomie ipv een maakindustrie.

Opmerkingen :

1. Een wereld zonder bezit is een illusie.
2. Mensen zijn van nature uit ' verzamelaars '.
3. Mensen verlenen aan bezit een soort van existentiële zekerheid : ik heb, ik consumeer dus ik besta.
4. Opstapelen van spullen geeft mensen een gevoel van stabiliteit en persoonlijke onafhankelijkheid.
5. Goede investeringen , symbolische waarde en een hogere positie op de sociale ladder zijn ook gebruikte argumenten. 

Hvandeker : het nieuwe model moet zoeken naar slimme oplossingen welke goed zijn voor de geldbeugel, goed voor het milieu, goed voor de tewerkstelling en goed voor het imago van de ' huurder, deler, ruiler '. Zou dit echt zo verschrikkelijk moeilijk zijn ? Ik denk het niet, maar de ' marketing binnen de klassieke veelvretende en veelconsumerende bedrijven ' mag niet onderschat worden. Zij hebben per definitie geen boodschap aan slimme, zuinige en milieubewuste consumenten en zullen het nieuwe businessmodel met alle slimme middelen blijven bestrijden

.  

   30-07-13

Over dieren eten

koe.jpgToevallig of niet maar ik las onlangs 2 recente artikels over ' dieren eten'  in een krant ( DMorgen dd 29 juli ) en in een weekblad (DM Magazine dd 27 juli) .

Het eerste gaf de mening weer van Kobe Desramaults, chef van bekende restaurants, over het verschil tussen rundvlees Belgisch witblauw versus West-Vlaams rood.
Over het witblauw was zijn mening en die van andere chefs de volgende : Kwaliteit is ondermaats van kwaliteit en smakeloos en heeft geen intermusculaire vetstructuur. De Boerenbond koos voor de vleesindustrie en niet voor kleine boer met als gevolg genetisch gefoefel met extreme spierontwikkeling zodat ze niet meer op een natuurlijke manier kunnen kalven. De farmaceutische industrie ( antibiotica ) en de veeartsen ( keizersnedes ) varen er wel bij. Het afmesten ( bodybuilden ) gebeurt in 2 maanden, waar dat normaal op 7 maanden zou moeten gebeuren. Daarvoor is Ggo superkrachtvoer nodig, geteeld op de rug van de allerarmsten. Een ander gevolg was dat andere rassen, zoals het West-Vlaamse roodras of Casselkoe, moesten wijken. Allemaal het gevolg van standaardisering en winstbejag. De ecologische prijs voor de democratisering van de vleeswinning is veel te groot.
Conclusie van de chefs : we zouden met z'n allen minder, maar vooral beter vlees moeten gaan eten.

Het tweede artikel gaat over het boek ' Dieren eten ' van Jonathan Safran Foer, waarin gesteld wordt dat de mensen, door het in kleine stukjes opdelen door de industrie, niet beseffen dat ze een kip, een varken, een rund eten. Maar het aantal mensen dat zich bewust is van de nefaste gevolgen van de voedingsindustrie neemt toe want er komen steeds meer vegetariërs en bewuste vleeseters.
Opnieuw een conclusie, vergelijkbaar met de eerste : gewoon eten zoals de mensheid dat tot voor 15 jaar heeft gedaan, gezond, evenwichtig, groenten, granen en - als je dat wil - een beetje vlees. Ook al zijn er nog veel mensen die dat niet willen weten...

Hvandeker : Ik heb het boek van Safran Foer gelezen en, als er maar 1 % waar is van wat er in staat, dan nog is het slikken geblazen. Als je de kans hebt, doen... maar aangenaam is het niet. Een ongemakkelijke waarheid.

Over slimme en minder slimme uitspraken

homans,

Zo las ik onlangs in een interview met mevrouw Liesbeth Homans ( N-VA schepen stad Antwerpen ) in DMorgen van 27 juli 2013 volgende uitspraak en ik citeer :

' N-VA is ook een sociale partij. Ons sociaal engagement is oprechter dan dat van Pvda+ ( oprecht links ) en dat van Sp.a en Groen ( onoprecht links ) en soms denk ik dat links de mensen liever dom houdt. '.

Hvandeker : Of hoe je in 1 zin een aantal dommigheden opstapelt, je moet het kunnen....
 

24-06-13

De Ladder van Lansink

Uit een brochure van OVAM, bijlage bij DMorgen dd 24 juni 2013, haalde ik volgend eenvoudig schema met betrekking tot het ' behandelen ' van afval : genoemd naar de gewezen Nederlandse politieker Ad Lansink.

lansink.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preventie :
Afval vermijden waar en wanneer het kan via een bewust aankoop- en consumeergedrag : onverpakte groenten ipv conserven, boodschappentas ipv plastiek, brooddoos ipv folies, 2 zijden van het papier bedrukken, glazen flessen ipv blik, plastiek, brik, oplaadbare batterijen , herbruikbare ipv wegwerpluiers, wat je niet koopt moet je ook niet kwijt. De beste verwerkingswijze.

Hergebruik : Als afval niet te vermijden is, kan het misschien hergebruikt worden. Wat voor Jan afval is kan door Piet gebruikt worden. Eventueel na kleine herstellingen. Kringwinkel ? Repaircafé ? 

Materiaalhergebruik : Recyclage zet afval om in een nieuw product, dat een nieuw leven gaat leiden zoals papier en karton, pmd, gft, hout, bouw- en sloopafval, piepschuim, schroot, glas, textiel, frituur - en motorolie, vet, etc...

Verbranden met energiewinning : mits perfecte rookgaswassing en energierecuperatie 

Verbranden zonder energiewinning
 
Storten : de slechtste verwerkingswijze, dient uiteraard maximaal vermeden te worden. 

 

 

20-06-13

Wat als ... ?

spookthalyslijn, vande lanotte, wafelijzer, omgekeerd wafelijzer, voedselspeculatie, levensnoodzakelijke grondstoffen, amazon, dumpingprijzen, reuzengroei, uitpersing, koppelverkoop, verkoop met verlies

1. Politici zouden afstappen van de omgekeerde wafelijzerpolitiek ?

Hvandeker :Dan zou men 6 miljoen Euro besparen op 1 Waalse en 1 Vlaamse (spook)Thalyslijn, met amper reizigers tot Brussel. Nu komt die besparing er pas als niet alleen de Vlaamse maar ook de Waalse lijn , tegelijkertijd, worden geschrapt. Onbegrijpelijk, meneer Vande Lanotte, dat je schrappen van de Vlaamse lijn als naïef bestempeld. Het communautaire is toch zo'n prettig ' speeltje ' voor Belgische politiekers. Het ( omgekeerde ) wafelijzer is terug ! Hoe durven ze ? 

2.  Banken, ook Belgische ( Axa, Belfius, ING, ABN Amro, Deutsche Bank en BNP Paribas Fortis ) niet zouden speculeren met voedsel ? En daardoor de voedselmarkt destabilizeren met rampzalige gevolgen voor een aantal ontwikkelingslanden ?  Terwijl ze zichzelf profileren als maatschappelijk, ethisch en ecologisch, zonder de klanten hierover in te lichten ? En ze ofwel ontkennen, ofwel niet bereikbaar zijn voor commentaar ? Hoe durven ze ?  

Hvandeker : Dan zouden heel wat minder mensen honger lijden omdat nu bepaalde voorraden levensnoodzakelijke grondstoffen, om speculatieve redenen, lang worden achter gehouden met het oog op een prijsverandering.   

3. Amazon niet - via enkele muisklikken - aan dumpingprijzen zou verkopen ? Zijn werknemers niet zou uitbuiten door te lage lonen en supercontroles ? Zijn beurskoers niet zou zien stijgen ( ondanks ontbreken van winst ) , door de wereldwijde verkoop niet alleen van boeken, luiers, droge voeding, verzorgingsproducten maar ook van verse voedingswaren ? Zijn reuzengroei in omzet niet alleen maar kan gebeuren door een steeds groter publiek te lokken, met lage prijzen en een razendsnelle levering, met erg lage arbeidskosten door interims en lageloonarbeid en met uitpersing van hun leveranciers ?  Niet zou streven naar werelddominantie en pas dan prijsstijgingen en winstopbouw ? Niet zou doen aan koppelverkoop en verkoop met verlies ?  Dit alles niet de kern zou uitmaken van hun zakenmodel ? Hoe durven ze ? 

Hvandeker : Dan zal het fysieke winkelen niet overbodig gemaakt worden. Niet alleen de kruidenier, de beenhouwer, de bakker , de supermarkt, het grootwarenhuis, het shoppingcentrum maar nagenoeg alle winkels zullen dan blijven bestaan. Dan wordt er geen economische puinhoop in de detailhandel en distributie geschapen worden en dan zal de heilige graal ( een forse winst ) voor Amazon ( gelukkig ) achterwege blijven. Werknemers zullen dan normaal betaald worden, normaal en sociaal behandeld worden. Lokale middenstanders zullen hun kansen behouden, mensen zullen terug kunnen zien wat ze kopen, etc.    

 

Vraagbron : DM dd 19 juni 2013

Hier zijn we weer, met dank aan Mobistar en zo

Om een of andere duistere reden, vermoedelijk iets met logins en paswoorden, ben ik terug in staat mijn oude blogs te voorzien van informatie. Ik had een tussenoplossing gevonden door een nieuwe blog aan te maken , met een link naar de oude, maar dat is nu overbodig. Toch laat ik nu alles zoals het is... je weet maar nooit wat er dan weer kan fout gaan. Een volgende posting is voor één van de volgende uren.

Tot later...

Hugo 

17:10 Gepost door hvandeker in Algemeen, Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: logins, paswoorden, oude blog |  Facebook |

23-04-13

Boston en Syrië

clusterbom.jpg

Wat er onlangs in Boston gebeurde vind ik erg, zeer erg. Ook het feit dat zieke geesten in de VS zo gemakkelijk naar hun blafferkes grijpen vind ik een regelrechte ramp. En dat de wapenlobby dat uiteraard anders ' uitlegt ' is misschien nog erger.

Maar het allerergste vind ik dat de humanitaire ramp die zich in Syrië voltrekt, amper aandacht krijgt van ons, hier in Europa en de hele westerse wereld. De media analyseren dagenlang de gebeurtenissen in de VS en zwijgen de Syrische rampspoed voor gewone burgers, mannen, vrouwen en kinderen bijna systematisch dood. Er is zo weinig ambiance rond en ruchtbaarheid aan dit drama gegeven dat de organisatoren van 12-12 er ' amper ' iets over willen zeggen en wachten op een goede moment om in actie te schieten. Strategie...

Is dit opnieuw een uiting van strategische voorzichtigheid ten aanzien van ' de complexe politieke verhoudingen '  en/of ' het ontbreken van voldoende ' grote economische belangen ' en/of  ' weinig nieuwswaarde ' ? Ik weet het echt niet, maar daar zijn de miljoenen ontheemde Syriërs niet mee geholpen. Dus toch maar eens Googlen op 12-12 ? 

17-04-13

We zitten aan de grenzen van de vooruitgang

vooruitgang, rutger bregman, knack, groei, john stuart mill

De vooruitgang bekeken door een historicus, Rutger Bregman, in Speakers' Corner, Knack van 10-16 april 2013

Kunnen we eigenlijk wel zonder de vooruitgang, de religie van dit seculiere tijperk ? Groei is de hoeksteen van het moderne denken. De gedachte dat er ooit een einde komt, bijvoorbeeld omdat we al rijk genoeg zijn of omdat de aarde onleefbaar wordt, is voorlopig nog ketterij. Het lijkt wel alsof het kopen van spullen die we niet nodig hebben de definiërende activiteit van het moderne bestaan is geworden. Groei is de enige zingeving die we nog overhebben, maar wezenlijke vooruitgang kan het ons niet meer bieden. Al tientallen jaren is er geen verband meer tussen groei en welzijn.

Dus moeten we ons bezinnen over de geschiedenis van rijkdom, gezondheid, veiligheid en overvloed en dat is duidelijk : we zijn rijker, veiliger en gezonder dan ooit. Maar als we het zo goed hebben, waar komt ons onbehagen dan nog vandaan ? Ik denk dat het de vooruitgang zelf is, waarbij alle overgebleven problemen veroorzaakt worden door die vooruitgang. Dat we steeds dikker worden, komt door de overbevrediging van onze behoefte aan voedsel. De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de overbevrediging van onze behoefte aan rommel. En als we gestresseerder zijn dan ooit, dan houdt dat direkt verband met de toenemende werkdruk en keuzestress.

Dus moeten we ons bezinnen over de toekomst, maar als we dat doen slaan we het receptenboek van gisteren of vandaag open. Maar dat oude menu biedt slechts harder werken, meer schulden en meer koopkracht. Of we het nu geloven of niet, de grenzen van dat oude vooruitgangsgeloof zijn in zicht. De aartsvader van het liberalisme, John Stuart Mill, stelde : Ik hoop oprecht dat, ter wille van het nageslacht, de mensheid tevreden zal zijn met een stationaire toestand, lang voor de noodzaak haar ertoe dwingt.

Stuiten we niet op de grenzen van de aarde, dan stuiten we op de grenzen van onszelf, van ons vermogen om zin te geven aan ons leven. Het enige wat dan nog rest, is klagen over ons armzalig lot.

Hvandeker : deze man bekijkt een en ander, logisch als historicus,  vanuit historisch perspectief, maar het zou ook een filosoof kunnen zijn, of een groene denker of een moderne, verantwoorde zakenman. En dat zint me wel, zijn redenering snijt hout : de meeste onder ons hebben veel meer dan vroeger en toch voelen we ons niet tevreden. Meer, meer, meer ... dat kan niet eeuwig blijven duren.   

11-04-13

Over salonecologisten, gewetensproblemen en pionpower

spielzeit, kim hertogs, kaat haest, salonecologisten, pionpower, dure kleren, zara, h&m, bio-ajuinen, reclame

Bron : DMorgen dd 9 april 2013

In de voorstelling Spielzeit worden deze begrippen behandeld door 2 actrices : Kim Hertogs en Kaat Haest. Volgende passages in het interview hebben mijn aandacht getrokken.

Ga naar de voorstelling en je komt buiten met gewetensproblemen, niet over carrière of relaties maar wel over ecologie en consumeren. En dat is ook de bedoeling.

Alles wat je doet, is eigenlijk slecht voor de planeet, in meer of mindere mate.

Dus we lezen erover , maar hoe meer je leest, hoe meer je gaat nuanceren en nadenken. Je zou dan kunnen zeggen : ' laat het maar, het is teveel. ' Maar voor ons is dat geen optie.

Ik wil als consument ook liever kopen bij winkels met propere handen, maar goedkope ketens moeten concurreren met andere goedkope ketens en daarom balanceren ze op de rand van het toelaatbare.

Ik hou van kleren en ben modebewust, maar dure kleren kan ik niet betalen. Daarom doe ik ook veel aan kledingruilen en koop veel tweedehands, maar stap ook van tijd tot tijd binnen bij Zara of H&M.

Wij verdienen genoeg om bioproducten te kopen, maar als je arm bent koop je geen bio-ajuinen die 3 x zoveel kosten als ' gewone'. 

Er is zoveel informatie , maar er is nog zoveel dat we niet weten.

We vragen ons ook af dat als we iets doen, dit niet het maximum voor ons is ? Toch vind ik het lastig dat de mensen die redenering gebruiken om te komen tot een definitieve conclusie dat het toch geen zin heeft. Dat is een beetje te gemakkelijk.

Veel mensen verstoppen zich achter de idee dat ze maar een pion zijn en het niets uitmaakt wat ze doen of zeggen. Veel pionnen samen hebben echter wel veel macht ( pionpower). Dat is de laatste jaren al bewezen. Wij kopen geen Starbucks koffie meer, tot ze toch belastingen gingen betalen. Of we kopen geen onderbroeken meer bij H&M , tot ze niet meer apart in plastiek verpakt zijn.

Ik besef dat reclame een van de sectoren is die ons streven mee naar de knoppen helpt : vroeger deden mensen veel meer dingen samen. Ze deelden bijvoorbeeld een grasmaaier in een wijk waar veel tuintjes waren. Grasmaaierfabrikanten hebben er echter veel meer belang bij dat iedereen zijn eigen grasmaaier wil. En de reclame/marketing zorgt ervoor ons wijs te maken dat we al die spullen echt nodig hebben.

Ondanks onze pogingen, bv via deze voorstelling, beseffen we dat we ook maar salonecologisten zijn.

Hvandeker : toch om over na te denken, want deze getuigenissen zijn m.i. eerlijk en juist. Het is soms vechten tegen een overmacht. 

05-04-13

Een doordenkertje over ' de politiek '

marnix verplancke, knack, john gray,

Bron : Knack van 9 april 2013, auteur Marnix Verplancke, artikel ' Geluk maakt een mens te weinig avontuurlijk ' , een interview met de Britse filosoof John Gray.

Citaat : ' Voor mij is politiek geen reeks schakels in de ketting van de vooruitgang, maar wel een opeenvolging van losstaande maatregelen ingegeven door de omstandigheden van het moment '. 

Hvandeker : een doordenkertje, iets wat je langzaam moet laten bezinken. En zo waar, denk ik dan achteraf. Politiek zou op lange termijn moeten mikken, helaas merk ik meestal alleen reacties op fenomenen van het moment. Echte burgerparticipatie : lippendienst en heel veel beloftes, zeker lokaal. 

05-03-13

Goedgekozen titels veelzeggend

brede Brusselse Ring, ecologisch autotuning, 3d-printer

Soms is er tijd tekort om een interessant artikel te analyseren en dan is een veelzeggende titel al een goed begin :

1. DMorgen dd 5 maart 2013 : Met brede Brusselse Ring staan we ook stil, zeggen verkeersspecialisten. En vermits het personenvervoer tegen 2030 met 20 % zal toenemen en het vrachtvervoer met maar liefst 68 % is er hoge nood aan goede oplossingen zoals proactief filemanagement, dynamisch verkeersmanagement, spitsstroken en variabele snelheidslimieten.

Hvandeker : Dit klinkt nogal specialistisch, wetenschappelijk en zelfs mogelijk.... maar de vrachtwagens stelselmatig vervangen door vervoer langs het water en via het spoor  en personenwagens vervangen door openbaar vervoer, telewerken, ed klinkt toch eerder voorkomen dan genezen, en dus eerder haalbaar dan al dat ' management '.

2. DMorgen dd 5 maart 2013 : Ecologisch autotuning lijkt nog zo'n wondermiddel om minder ( fossiele ) brandstoffen te verbruiken. Even laten chippen en tot 20 % minder verbruik, kostprijs 350 tot 1.000 Euro, terugverdientijd vanaf 40.000 tot 70.000 km.

Hvandeker : Electrische wagens , minder of niet rijden, openbaar vervoer zijn ook mogelijkheden. Soms minder duur, soms gewoon ' groener ' en minder vervuiling.

3.DMorgen dd 27 februari 2013 : 3D-printer breekt door. Nieuwe digitale revolutie hertekent en democratiseert fabricagemethodes. Op den duur kun je alles wat je in de Ikea koopt, thuis zelf uitprinten en maken.Materialise uit Leuven is daar bekend voor... Op thingiverse.com kun je ontwerpen downloaden. 

Hvandeker : Ik koop niets in de Ikea, maar thuis iets produceren lijkt me inderdaad vrij revolutionair, zonder transport en al dat gedoe. Dit soort printers kost nog maar 1.500 Euro, een bedrag waar je je normaliter iets kan  bij voorstellen, als hobbyist.  

26-02-13

Ruil uw kleren, kweek zelf uw tomaten en neem zo de strijdbijl op.

transitie in het westen, duurzaamheid, ecologische voetafdruk, neoliberale marktmechanisme, eigen mentaliteit, waalse politici, universiteit Gent, universiteit Mons, suv's, burgerinitiatieven, stadslandbouw, hoop op beterschap,

Een uitspraak van Rik Pinxten, in zijn nieuwe boek ' Kleine revoluties ', besproken in dMorgen van 26feb2013 door Sofie Mulders. Ik haal er , voor mij, de belangrijkste zinsneden uit:

1. We zouden het vooral moeten hebben over de transitie waar het Westen volop  in zit. Over het feit dat  Europa en de Verenigde Staten zwxaar boven hun stand leven en een enorme ecologische voetafdruk nalaten, terwijl er een miljard armen in de wereld zijn. Er is genoeg voedsel in de wereld, voor iedereen, maar het is niet juist verdeeld, of wordt verkwist. Hallucinant !

2. De invulling van het begrip cultuur houdt de echt belangrijke zaken van de agenda : dat we moeten gaan herverdelen, dat we op een andere manier moeten gaan produceren en dat we het dringend over de mensheid moeten gaan hebben in plaats van onze eigen achtertuin. In Vlaanderen zie ik dat nauwelijks gebeuren, tenzij in Gent. Een stad waar het begrip ' duurzaamheid ' geen hol begrip is, maar één van de kernwaarden van het bestuur. Ook Wallonië doet het beter op dat gebied. 

3. Denk globaal, handel lokaal : stel dat ik een terreinwagen koop in Vlaanderen. De impact van deze keuze verhoogt mijn ecologische voetafdruk en ik verhoop de armoede en het gebrek aan grondstoffen in de arme gebieden in de wereld. IK zal nog meer energie en natuurvoorraden gebruiken en ze HEN ontzeggen, terwijl ik bovendien op het moderne wegennet in dit deeltje van de wereld helemaal geen terreinwagen nodig heb.

4. Met de dominantie van het huidige neoliberale marktmechanisme, dat maatschappij, cultuur, opvoeding en onderwijs sterk beïnvloedt , zijn we niet alleen ons eigen stukje van de wereld , maar de hele aarde naar de verdoemenis aan het helpen. Helaas beseffen de meesten onder ons dat nog altijd niet.

5. Als wij door ons leefpatroon globaal enige impact willen hebben op ongelijke levenskansen, ecologische rampen , enz, dan moeten we eerst onze eigen mentaliteit en onze eigen praktijken in onze dagdagelijkse handelingen in vraag durven te stellen en te veranderen.

6. Sommige waalse politici hebben , in tegenstelling met  de meeste Vaamse, meer het grotere verhaal voor ogen, ze denken meer op langere termijn. Een enkel voorbeeld : aan de universiteit van Gent bestaat er een team geologen die puten boren in de aarde en daarop een geothermische centrale kunnen aansluiten die 20 tot 25r  jaar lang een hele wijk kan verwarmen. Nadeel voor milieu : nihil. Kostprijs 1 miljoen Euro, erg weinig dus. Die geologen gaan daarmee nar de Vlaamse regering met als resultaat : geen enkele reactie. Vervolgens gaan ze ermee nar de univ van Mons die hen vertellen dat ze er al mee bezig zijn daarmee te experimenteren.

7. Ter vergelijking :bij de sluiting van Opel Antwerpen wilde de Vlaamse regering daar SUV's laten produceren om de werkhelegenheid te behouden. Onbegrijpelijk vind ik dat want de goedkope petroleum is zo goed als op. Waarom was er geen eis naar het bouwen van milieuvriendelijke auto's, zodat er de volgende 20-30 jaar werk zou zijn ? De technologie en de mensen zijn voorhanden, alleen de politieke wil/mentaliteit niet.

8. De GEWONE burger kan in die ommekeer een belangrijke rol spelen. hij of zij kan de discussie opstarten, en bovendien voorbeelden aanreiken van goede praktijken.In mijn ogen zijn dat de nieuwe vormen van strijd. Het boeiende eraan is dat ze zich bevinden aan de and van de ' grote ' of officiële politiek:  in die zin hebben deze BURGERINITIATIEVEN geen  structureel veranderende invloed, maar spelen ze niettemin een fundamenteel corrigerende rol en helpen aldus een mentaliteitswijziging tot stand te brengen.

9. Leer mensen zelf voedsel kweken, bijvoorbeeld. stadslandbouw is ondertussen wel wat hip aa het worden, maar dat is ook dringend nodig. Waar gaan we ons voedsel halen, als de supermarkten het niet meer - oa wegens de steeds toenemende files ( hvandeker )- niet meet met steeds zwaardere vrachtwagens kunnen aanslepen ? Als mensen zelf ( een deel van ) de voedselproductie in handen gaan nemen, dan heeft dat effecten op transport en dus op energiebronnen en luchtvervuiling. En is men minder afhankelijk van fluctuaties op de markt. Het zorgt tegelijk voor tewerkstelling en de kwaliteit van het voedsel kan beter gecontroleerd worden.

10. Toch heb ik hoop op beterschap. Omdat ik geloof dat verandering van onderuit moet komen. En daar is momenteel van alle aan het broeien. Daar zitten ongetwijfeld minder goede dingen tussen, dat is altijd zo, maar je ziet bij de jonge generatie toch een perpectief dat verder reikt dan de morzel grond waarop zij wonen met daaraan gekoppeld een identiteit die ons in alles onderscheidt van de rest van de wereld. Dus ja, ik ben een optimist. Maar ik vrees wel dat we eerst nog door een hele slechte tijd zullen moeten.

Hvandeker : Een mooie opsomming van wat er fout gaat alsook een hoopvol perspectief. Dat laatste vind ik ook zeer belangrijk.  

03-02-13

Reclameboodschappen wegklikken

Ik doe niets anders dan steeds dezelfde banners, reclameboodschappen en dies meer wegklikken... hoe kan je dat voorkomen ? Hoe hou je die weg ? Of moet ik mij daar gewoon bij neerleggen ?

13:12 Gepost door hvandeker in Actualiteit, Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: banners, reclameboodschappen |  Facebook |

29-01-13

Kijk, wij deden en doen ons best ! Klopt deze uitspraak ?

multinationals,zachte waarden,milieu, mensenrechten, geloofwaardigheid, mc donalds, coca cola, ab inbev, pampers, pizzahut, ford, dove, starbucks, axe

Is het een hoger doel of een marketingtruc ? Kies en oordeel zelf.

Bron : DMorgen dd 29 jan 2013...

Mc Donalds deelt kinderboekjes uit ipv speelgoed.
Coca-Cola gaat strijd aan tegen obesitas.
AB Inbev organiseert een dag over verantwoorde alcoholconsumptie.
Pampers deelt samen met Unicef vaccins uit in de 3de wereld.
Pizzahut trekt de reclame in met Tia Hellebaut als liefhebster van pizza.
Caterpillar doet veel voor kinderen in nood.
Ford sponsort campagne tegen borstkanker. 
Starbucks zoekt zorgvuldig uit vanwaar hun koffie komt, maar betaalt geen belasting.
Dove gebruikt gewone vrouwen voor de campagne, maar wordt door hetzelfde bedrijf
geproduceerd dan Axe, dat vrouwen als stoeipoes voorstelt. 
Enzovoort,.. 

Enkele conclusies van de schrijver van dit artikel zijn oa:

* Multinationals proberen goed te maken wat ze zelf mee verpest hebben.
* Als hun acties niet oprecht zijn, doorprikt de consument dat meteen.
* Zachte waarden zoals milieu, mensenrechten, gezondheid en zo zijn de laatste jaren steeds harder
geworden, bij de consument en dus bij de fabrikant.
* Een diepgaande relatie van de fabrikant met de consument is niet evident, steeds minder zelfs.
* Vele acties boeten steeds sneller aan geloofwaardigheid in.
* Ook de consument gaat niet vrij uit : we kijken vooral naar de prijs en wat we er voor krijgen.
* Is dat hypocriet ? Neen, het is de menselijke aard.....

Hvandeker : Fabrikanten willen goed voor de dag komen, maar het blijft een doorzichtige zaak. De consument bestaat niet en is overigens zwak alleen. We willen wel heel wat, maar doen er zelf niet veel aan, een uitzondering niet te na gelaten. Er zijn weinig consequente mensen. We moeten samen verder zoeken naar de bedrijven die het echt menen ( soms noemt men dat collectieve groene intelligentie ).     
Een collectieve zoektocht dus naar organisaties die het echt menen ( en niet doen alsof)  met de dingen die belangrijk zijn voor onszelf, de anderen en de werkomstandigheden...Moeilijk en vraagt tijd.   

29-11-12

Klimaatonderhandelingen,levensstijl,vrijheden en transitie

klimaatonderhandelingen, levensstijl, vrijheden, transitie, sing for the climate, klimaatwakes, gert goeminne, extra knack, groene vingertje

Uit een artikel met als titel ' De vloek van het groene vingertje ' van Gert Goeminne gepubliceerd in een Extra Knack van 21 november 2012, las ik volgende - voor mij - kernpassages die aantoonden dat de transitiebeweging minstens op het goede spoor zitten.

Levensstijlen zijn niet onderhandelbaar tijdens klimaatonderhandelingen : In wezen gaan klimaatonderhandelingen niet over CO² reducties, maar over levensstijl. Maar niemand durft daar vandaag aan te raken, uit schrik het verwijt te krijgen het ' groene vingertje ' naar het hoofd geslingerd te krijgen.

Vrijheid is een centraal begrip in onze moderne westerse samenleving en bepaalt voor een groot deel ons idee van het goede leven.

Een gigantisch vleesaanbod dat alleen maar kan bestaan bij gratie van het kaalkappen van het Amazonewoud ter wille van de veevoederindustrie, fruit en groenten die het hele jaar door beschikbaar zijn door energie-intensieve kasteelt en instant ingevlogen producten : het zijn maar enkele van de verdoken waarheden die ons maagdelijk idee van een vrije keuze verstoren.

Zijn er vrijheidsvormen denkbaar die niet alleen op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier georganiseerd kunnen worden, maar die ook levenskwaliteit garanderen ? Behalve duidelijke milieuwinst biedt de zogenaamde korte keten ( van producent rechtstreeks naar consument ) ook de garantie det je een eerlijke prijs betaalt voor een eerlijk product. Deze nieuwe vrijheidsvorm ervaren veel mensenals een verbetering van hun levenskwaliteit. 

Op vergelijkbare manier wordt ook in andere domeinen geëxperimenteerd met een aantal vertragende ingrepen, die vertrekken vanuit die vraag naar levenskwaliteit. Lokale voedselsystemen, cohousing, autodelen, complementaire muntsystemen : het zijn stuk voor stuk alternatieve vrijheidsvormen die het bestaande ontwikkelingsmodel uitdagen in zijn concreetheid, veeleer dan het onder de nietszeggende noemer ' neoliberalisme ' weg te zetten als oorzaak van alle kwaad.

De evidente tegenwerping dat die niches ook maar druppels zijn op een hete plaat, vertrekt immers vanuit de typische consumptielogika die ze juist tracht te doorbreken.

Experimenteerdrift is uiteraard niet voldoende om dit potentieel verder aan te boren. Alternatieve vrijheidsvormen zullen ook politiek bepleit moeten worden als ze willen opklimmen tot mainstreamniveau, omdat ze botsen met een aantal gevestigde belangen.

De vraag die zich daarbij stelt voor de milieubewegingen is dan ook of ze zich niet beter toeleggen op het vormgeven van een maatschappelijke tegenstem vanuit deze en andere experimenten in plaats van op het vormgeven van de collectieve wanhoop.

Hvandeker : Ik denk dat dit een correct verhaal is, met uitzondering van de laatste passage. En/en in plaats van of/of. Ook protestacties ( oa Sing for The Climate, klimaatwakes  en vele andere ) blijven noodzakelijk. De transitiebeweging met zijn vele groepen en groepjes in Vlaanderen zoeken en tasten maar passen wel in deze redenering. 

 

 

14-10-12

Nieuwswaarde is subjectief

kerncentrales1.jpg

Vandaag opgemerkt in DMorgen : een artikeltje van 4 cm op 5 cm, weggedrukt tussen de grote kolommen.

' Eigenaar kerncentrale geeft schuld nu toe.
Het Japanse electriciteitsbedrijf Tepco, beheerder van de vorig jaar verwoeste kerncentrale Fukushima, heeft gisteren voor het eerst erkend dat het de ramp had kunnen afwenden. Tepco wist dat de veiligheid niet was gewaarborgd, maar het bedrijf verzuimde extra maatregelen te nemen, OMDAT DAT HET ONBEHAGEN OVER KERNENERGIE MAAR ZOU VOEDEN. ' 

Hvandeker : Wat mij opvalt

1. De plaats en de grootte van het bericht geeft aan dat de krant dat amper nieuwswaarde vindt, ondanks het feit dat het over één van de grootste kernrampen ooit gaat, dat het aanleiding heeft gegeven tot het sluiten van alle kerncentrales in Japan en de discussie over de onveiligheid van kernenergie nog eens oop scherp heeft gesteld. Ik las de enkele regels eerder per toeval in die krant, voor de rest van de media, ook sociale, algemene stilte.

2. Dat de toegeving grote gevolgen kan hebben oa op juridisch gebied ( alle soorten schadevergoedingen ) , op politiek gebied ( ik zie tot nu toe geen enkele reactie vanuit die hoek ) maar vooral op menselijk gebied ( hoe moeten duizenden getroffen Japanners zich nu voelen ) ?

3. Een gevoel overvalt mij : Na ons de zondvloed ? Wat met al die andere berichten en zogezegde maatregelen over stresstests, scheurtjes, radio-activiteit, (on)veiligheid ? Wat is waar, wat niet ? Waar begint de leugen wanneer men het onbehagen over kernenergie niet wl of mag voeden ? Waar zitten de politici om ons te behoeden voor zoveel risico's ?  


05-04-12

Oikos 60 1/2012

Hvandeker : de mensen van Oikos zullen het mij hopelijk niet kwalijk nemen dat ik hier een beetje reclame maak voor hun 3-maandelijks tijdschrift. Dit is hun eerste van 2012, nummer 60. Ik vind de taal of beter de woordkeuze nogal academisch, maar dat zal wel aan mij liggen. Toch vind ik het steeds een heel avontuur. Een kort overzicht van genoemd nummer vind je hieronder, maar ik wilde 1 artikel enigszins uitvergroten omdat ik daar onlangs mee te maken kreeg tijdens een transitie-avond in Ekeren ism Broederlijk Delen.     

6283_toparticlephoto_1.jpg

     

' Oikos bundelt andermaal de uitdagingen van vandaag. Wat we nodig hebben is een collectieve verandering. Want de huidige tendens leidt enkel tot de wedijverende vermarkting van de meest diverse maatschappelijke domeinen. Eerder is dit het probleem dan een oplossing, stelt Dirk Holemans in De hete (ggo-)aardappel doorschuiven lukt niet meer.

Gelukkig is de mens in staat te denken. En te kiezen voor een andere weg: Isabel Stengers baant de weg voor slow science, in een stevig stuk denkwerk over hoe een andere eigentijdse wetenschap daadwerkelijk tot stand kan komen. Op landbouwgebied doet Marjolein Visser deze oefening nog eens over: waar staat de als oplossing stilaan bekende agro-ecologie werkelijk voor en wat is het niet?

Onze grootste denkfout? 'Duurzame ontwikkeling als concept heeft alleen zin als je erkent dat wat we nu doen niet duurzaam is.' Een interview met Hans Bruyninckx over twintig jaar duurzame ontwikkeling en wat we van Rio+20 mogen verwachten. Ten slotte stuurt de Europese Energy Roadmap 2050 van de Europese Commissie ons op het juiste pad in energieland: een klimaatvriendelijke energievoorziening kost ons niet meer dan wanneer we vasthouden aan een rampkoers van vervuilende steenkool- en kerncentrales. Een overzichtsartikel van Sara Van Dyck.

 

Daarnaast een stand van zaken in onze Vlaamse bossen - Bosbarometer 2011 nog steeds op storm - door Bert De Somville, een verheldering over de vele invasieve exoten, door Myriam Dumortier, en een ontluisterende blik in de goudmijnen met Bram Ebus.

Orgaantekort in overvloed werd ons aangeboden door Karen De Looze, Nicole Note & Pieter Meurs.

In de rubriek Literair het kortverhaal De baard van meester Fratello van Annemarie Estor. '

Hvandeker : In de greep van goud : een mondiale worsteling, het artikel van Bram Ebus, werkzaam bij CATAPA. Hij verrichtte een veldonderzoek in Guatemala over het aanwezige inheems verzet tegen een mijnbouwmultinational . De volledige inhoud is terug te vinden als je je abonneert op het tijdschrift, maar een goede samenvatting van de belangrijkste bevindingen wil ik in de kijker plaatsen :

' Als we kijken naar de lokale effecten van de massale mijnbouwprojecten en berekenen wie de opbrengsten ontvangt, blijkt de veelgehoord term - second colonisation - helemaal niet onterecht te zijn. Zij het dat nu niet de geopolitieke grootmachten zelf verantwoordeloijk zijn, maar gewone commerciële ondernemingen '.

De goudmijnbouw in Latijns-Amerika bouwt geen stabiele economie op, noch draagt ze aanzienlijk bij aan ontwikkeling. Integendeel, landen die hun economie grotendeels op mijnbouw baseren, creëren door hun afhankelijkheid problemen op langere termijn. Terwijl een kleine groep zich verrijkt op de rug van velen : de terreur van mijnbouw heeft immers de meest verschrikkelijke impact op lokaal niveau.

Wetende dat de meeste lokale gemeenschappen nooit akkoord kunnen gaan met een verwoestende mijnbouwexploitatie in hun streek, wordt het verplichte proces van consultatie overgeslagen, gemanipuleerd of moedwillig gesaboteerd.

Wie de website van om het even welke wijnbouwmultinational bezoekt  , krijgt een ander beeld voorgeschoteld : dat van goedlachse mijnwerkers, kinderen mete boeken en tevreden boeren, wat een zeer vertekende weergave van de werkelijkheid is.

Er is potentieel genoeg voor urban mining : het herwinnen van zeldzame of kostbare metalen uit efgedankte elektronica en andere apparatuur.

Nog steeds wordt het merendeel van e-waste niet correct ingezameld en behandeld . Het belandt ondermeer in vuilnisbelten of buiten de EU - grenzen om onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden gerecycleerd te worden.

In samenwerking met bilaterale vrijhandelsakkoorden permitteert Europa haar bedrijven een relatief vrije wandelgang naar het globale Zuiden, met als enige doel het veiligstellen van de toevoer van grondstoffen. '

Hvandeker : Het overlopen van deze korte zinsneden zegt genoeg over de werkwijze in de goudsector en geldt ook voor andere grondstoffen en energiebronnen, olie op kop. En de overheden doen een beetje, doen een beetje alsof, stellen wetten op met grote gaten in, zonder veel controle. Een zielig hoopje ons kent ons. 

 

Nog meer weten ? www.catapa.be en www.facebook.com/catapa.belgium  en

www.nodirtygold.org en www.preciousmetals.umicore.com

17-02-12

Apple ... en de nagel

beer1.jpg

Als je maar lang genoeg op de nagel blijft kloppen , bestaat de kans dat hij dieper gaat. Zoals nu met Apple dat, na toenemende druk van klanten en belangengroeperingen ( vakbonden, NGO's, ed) , toegeeft dat wat er in zijn Chinees toeleveringsfabriek Foxconn gebeurt, niet of toch niet helemaal door de beugel kan en kondigen zij een onderzoek aan. Waar gaat het over :  Het genaamde fabriek dat vele honderdduizenden personeelsleden telt produceert telefoons, computers, IPads en IPhones voor HP, Samsung, Motorola en vooral Apple. Kinderarbeid, 70-urige werkweken, werknemers die geen pauzes kregen en staande 10 uren aan een stuk presteerden. Een van de getuigen ter plaatse stelt het zo: Apple doet zijn best, maar veel van onze klanten zouden geschokt zijn als ze wisten waar hun Ipads en IPhones vandaan kwamen. En Apple laat dat toch bestaan ' omdat het systeem prima werkt voor hen'. Daarom wordt Apple nu opgeroepen om ethische telefoons te ( laten ) produceren via petities, georganiseerd door www.change.org . Steve Jobs vond dat allemaal best zo maar nu is er wisseling van de wacht aan de top en dat heeft zo zijn gevolgen. De nieuwe chefs vinden dat er iets moet gebeuren.

Bron : DM dd 16 februari 2012

Hvandeker : Gelukkig organiseren grote groepen mensen zich tegen zogenaamde onaantastbare multinationals. En ze blijven op de nagel kloppen met moderne middelen. Eindelijk heeft dat ook hier en daar resultaat want imagoschade kan dodelijk zijn, ook voor de groten.  

14-02-12

Ruilen en delen is hip... consudelen noemt dat blijkbaar.

appel.jpg

Steeds meer virtuele marktplaatsen zien het licht, omdat er blijkbaar nood aan is. Ladders, fietsen , spelconsoles, boeken,dvd's ruilen , het wordt ook collaboratieve ruilhandel genoemd, is niet meer het exclusieve terrein van een handvol idealisten. Auto's delen, een sofa bestellen om te overnachten zelfs geld lenen zonder bank behoren tot de mogelijkheden.

Ouderwetse businessmodellen worden definitief naar de prullenbak verwezen en maken een sprong naar een duurzamer systeem. Internet en sociale netwerken maken dit allemaal mogelijk de dag van vandaag. Volgens trendwatchers verdwijnt het ' ik ' en verschijnt het ' wij '. Zonder het te beseffen zoeken we oplossingen voor de economische, maatschappelijke en ecologische problemen van vandaag.

Ruil- en deelsites, nieuw en succesvol voor :
Parkeerplaatsen
Auto's
Woningen
Boeken, spelgoed, cd's en dvd's.
Kleding
Logies
Boormachines, ladders, gereedschappen
Tuinen
Fietsen
Muziek

Bron : Artikel in DM dd 14-02-12 ' Consudelen, wat van mij is , is van jou  : hoe samen consumeren onze toekomst gaat bepalen.

Hvandeker : Transitie Ekeren, een beweging die dit soort activiteiten wil promoten, is ook op die weg. Het kan een antwoord zijn en inspelen op wat er bij heel wat mensen begint te leven. Zoals mensen zoeken tuinen en tuinen zoeken mensen.    

03-02-12

Quotes

zaag.jpg

Er zijn quotes die je onverschillig laten en andere die je raken.

Deze vond ik in een opiniestuk van DM van 3 februari 2012 en vond 'm geweldig :

' Never depend on governments or institutions tot solve any problem, all social change comes from the passions of individuals ! ' van Margaret Mead

' Laat je, voor het oplossen van om het even welk probleem, niet leiden door regeringen of instellingen. Want alle sociale veranderingen komen voort uit de passie van enkelingen '.

Zo waar, wat vind je ?   

15:58 Gepost door hvandeker in Actualiteit, Algemeen, Vrije tijd, Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: quotes, margaret mead, dm |  Facebook |