07-12-13

Permacultuur en Esmeralda Borgo

 

Permaculturelogo.jpg

In het nr 67 van Oikos schrijft Esmeralda Borgo onder detitel ' Met permacultuur oplossingsgericht nadenken over duurzaamheid ' , een wat vage titel maar inhoudelijk zat het voor mij helemaal snor. Het was duidelijk, ook voor leken, waar permacultuur voor staat.

Even kort : Een natuurlijke manier  om voedsel te produceren.

Even wat langer en dus iets complexer : Permacultuur gebruikt de natuur als gids, denkt holistisch vanuit een systeembenadering , is oplossingsgericht, is een benadering die vertrekt vanuit een ontwerp, is gebaseerd op samenwerking en onderlinge verbanden en creëert overvloed en harmonie.

De rest van het betoog vloeit daar uit voort maar wat mij persoonlijk als nieuwe elementen in de uiteenzetting trof, wil ik graag nog eens oplijsten. Verrassend, dat wel, maar toch ook weer logisch. En dat gaat over de bredere benadering die ook mogelijk is, naast de onderdelen van een natuurlijk ecosysteem.

1. De permacultuurbeweging begint ook na te denken hoe je menselijke systemen efficiënter en duurzamer kan maken. Maw hoe kan je de ontwerpmethode , bekend voor tuinen en land- en bosbouwproductie, ook breder kan gebruiken.  Gebouwen of landschapsarchitectuur. Of op je eigen persoonlijke levensstijl, je energieverbruik, mobiliteit, waterverbruik, afval, etc.  

2. De 3 basisprincipes van de permacultuur, zorg voor aarde, mensen en eerlijk delen vertalen naar de economie is verrassend : bv eerlijk delen is amper te verzoenen met de heersende ideologie van de competitieve neoliberale markteconomie, waar steeds minder ruimte is voor herverdeling. 

3. Transitie tracht de lokale gemeenschappen veerkrachtiger te maken door oa te streven naat hogere onafhankelijkheid van olie. Ze werken ook aan een grotere sociale cohesie. Zelf verantwoordelijkheid nemen en niet steeds maar kijken naar bedrijven en overheden.

4. Sociale permacultuur zorgt dus voor de mens. Persoonlijke duurzaamheid is een nieuw begrip : wie niet in staat is om te werken aan zijn persoonlijke duurzaamheid is moeilijker in staat om te werken aan duurzaamheid in het algemeen, op wat langere termijn. 

5. We hoeven ons niet te laten meeslepen door producten en keuzes die de comsumptiemaatschappij ons voorschotelt, we hoeven niet te wachten op wat de overheid ons voorschotelt en we ons niet verstoppen achter beweringen zoals ' het maakt toch niets uit wat ik doe'. Treed uit je comfortzone en doe de dingen waar je wel invloed kan op hebben, hoe klein ook. Aldus treden we uit onze oude patronen en gewoonten als te passieve consument die zich laat ' leiden '.

19-11-13

Ons leven terugwinnen op het geldsysteem

geldsysteem,flow,creatiever,geld maakt

Bron : artikel in Flow nr 8-2012 ' Minder geld, hoe erg is dat ? '

Noodgedwongen met minder geld, door de recessie,  hoe erg is dat ? 


1. Mensen worden creatiever in het zoeken naar oplossingen en genieten ook meer van die oplossingen : zelf eten koken, een moestuin aanleggen, zelf truien breien, kleren naaien en spullen repareren lijkt onverwacht veel bevrediging op te leveren.
2. Creativiteit doet angst verdwijnen. Als fantasie wordt gestimuleerd, heb je gewoon minder spullen nodig en is er minder noodzaak om te hebben. 
3. We worden gelukkiger van dingen die we beleven dan van dingen die we hebben. Wat we kopen en bezitten verdwijnt snel uit het bewustzijn. Het staat of ligt er, je vindt het normaal. Of het verdwijnt, punt.
4. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat 99 % van alles wat Amerikanen kopen, binnen de 6 maanden in de vuilnisbak wordt gekieperd.   

5. We worden doodmoe van al dat hebben, veroorzaakt door de economie die ons opjaagt om steeds meer te willen, meer te consumeren, meer te verdienen, meer weg te kieperen. Alles wordt verhandelbaar gemaakt, ook de dingen die vroeger gratis waren. Zoals zorg, amusement of spel...Anderen koken voor ons en we betalen.
6. Geld maakt alles anoniem en je hoeft dan niet te weten wie je voedsel heeft verbouwd of je kleren heeft gemaakt. Je betaalt ( te weinig ) en klaar. Daardoor verdwijnen de verbindingen met anderen, de authenticiteit  en de intimiteit. 

7. We moeten terug leren geven en ontvangen. Waar het om gaat zijn relaties, verbindingen. Geld verbreekt die omdat je geen verplichtingen meer hebt zolang je maar betaalt. Wanneer mensen je iets gaan geven, wil je iets teruggeven want je hebt een soort schuld en dat is eerder..dankbaarheid. 
8. Laten we ons leven voor een stuk terugwinnen op dit geldsysteem. Laten we dingen doen waarbij geld geen rol speelt, mensen wel. Door bv dingen te maken ipv te kopen. Ruilen, delen, recycleren kan ook. Door vrijwilligerswerk te doen op alle mogelijke terreinen, van kinderoppas tot het oprapen van huisvuil. Door gemeenschappelijke projecten op te zetten voor de buurt, de opstart van een speel - of moestuin, het verhinderen van geplande autoweg door het woongebied, etc. 

Voor het mooiste en fijnste in het leven , hebben we geen geld nodig. 

Hvandeker : Juist voor het merendeel van onze westerse samenleving, maar ook hier zijn mensen die moeilijker in dit verhaal passen en moeite hebben om te overleven. Maar ook dat hoeft niet persé geld te kosten. Hen gratis helpen is ook een mooi projekt en geeft voldoening voor alle partijen. En het hoeft daarvoor geen recessie te zijn... 

30-09-13

De week van Fair Trade duurt 10 dagen...

fair trade, fairphone, oxfam-wereldwinkels, week van de fair trade

Bron : Knack nr 39

Wat mij opvalt in de publicaties rond de week van Fair Trade is oa het feit dat het niet meer allemaal gaat over produkten uit ' het Zuiden ' maar ook en daarnaast , en dat is een positieve evolutie , over nieuwe sectoren en diensten en nieuwe regio's zoals :

1. Elektronica, inclusief de lancering van de eerste faire smartphone, de Fairphone, op de Belgische markt. Maar er is nog een zeer lange weg af te leggen op gebied van afvalverwerking, triestige arbeidsomstandigheden en vervuiling , als er gestreefd wordt naar ' eerlijke' en ' groene ' elektronica. 
2. Toerisme, waar ook het model van de 4 P's stilaan wordt ingevoerd : People, Planet, Profit en...Pleasure. Duurzaamheid zou een instrument kunnen zijn voor de noodzakelijke innovatie van een voor het Zuiden belangrijke en bloeiende sector.
3. Ook in het Noorden is er ruimte voor verbetering in vele oude en nieuwe sectoren : ook hier dient gestreefd te worden naar een eerlijke prijs voor ( het werk van ) de producent , bij voorkeur echte bio.

De Belg spendeert jaarlijks iets meer aan Fair Trade produkten en diensten dan de Fransman, maar heel wat minder dan de Brit. En gaat daarvoor steeds meer naar de klassieke supermarkten, ten nadele van de Oxfam-Wereldwinkels.

Hvandeker : er zit beweging in de Fair Trade aanpak en hun realisaties, maar nog steeds onvoldoende. Doe mee door je aankoopgedrag aan te passen teneinde de aanbieders een signaal te geven dat het meer moet zijn dan enkele ( soms verborgen ) schabben.

Zie ook : www.weekvandefairtrade.be

Lachen     

14-07-13

Nog een heer van stand met een visie op voedsel : Alain Coumont

alain coumont, le pain quotidien, visie op voedsel, margot vanderstraeten, toekomst van de gastronomie, ... is het brein achter bakkerij-restaurantketen Le Pain Quotidien en heeft een uitgesproken mening over voedsel dat hij met ons deelde in een interview met Margot Vanderstraeten in DMorgen Magazine van 13.07.2013. Waar ik graag enkele uittreksels met de lezer deel :

1. Hoe ziet de toekomst van de gastronomie volgens u uit ?
In het Westen, waar mensen alles hebben en toch nog zeggen dat ze in crisis verkeren, zie je het tij keren. We leven , mede via supermarkten zoals Aldi, in een wereld waarin alle voedsel betaalbaar werd. Ik wil niet oordelen over dat soort supermarkten en over de democratische functies die ze vervullen. Een goedkope kip bestaat niet, dat is geen kip maar een vogel die vol water is gespoten. Echt goedkoop heeft dus altijd een prijs. Kijk maar naar de sweatshops....
Volgens mij bevinden wij ons aan het einde van een tijdperk waarin alles voor weinig geld kan gekocht worden. Producten mogen en moeten zelfs weer geld kosten. Het is absurd dat wij allemaal zoveel eten, terwijl we nog nergens zien hoe het eten wordt gemaakt. We hebben geen boeren meer. Hoe groot is de agrarische sector in België ? En hoeveel industriële bedrijven maken deel uit van dat percentage ? De schaalvergroting is enorm.Maar dat zal dus keren, het gaat weer cool zijnom boer te zijn. Waarom ? Ze zetten hun persoonlijkheid in en geven aldus betekenis aan zichzelf en aan hun werk. Boerenfierheid hebben wij nodig en dat mondt uit in goede, gezonde producten. 

2. Niet alleen de lokale markten, maar ook de sociale media brengen klant en producent weer dichter bij elkaar ?
De boeren van de toekomst gaan weer met hun producten op de lokale markten staan. Ze hebben dat rechtstreeks contact met de consument nodig. Ook op de fora van sociale media gebeurt hetzelfde. Je kunt een boer daar vragen stellen, zijn parcours volgen, de waarden en normen die hij met zijn werk wil uitdragen. Zo staan we uiteindelijk weer dichter bij de natuur en bij de mens. Die positieve ontwikkeling is fortuinen waard.

3. Is dat geen romantische of al te idealistische kijk op die toekomst ?
Ik denk het niet. Grote producenten van biotechnologie zoals Monsanto geven kapitalen uit aan het zoeken naar natuurlijke middelen. Ze zijn ook meester in genetische modificatie maar weten drommels goed dat hun werkwijze niet kan blijven duren. Hun draagvlak kalft af. Nu de natuur voldoende werd afgeslacht is het tijd voor herstel, waar ik in geloof. Natuur heeft een immense eigen kracht.

4. De Europese wetgeving is niet altijd vriendelijk voor kleinschaligheid ?
Het is dus niet alleen een kwestie van kleinschaligheid. Ook grote, industriële producenten zullen milieuvriendelijker gaan werken. De politiek zal volgen, ze heeft geen keuze. De ontwikkelingen zullen niet van een leien dakje lopen, maar niemand twijfelt er nog aan dat het hoogtepunt van industrieel voedselbeleid voorbij is. De enige weg is de weg terug, naar de roots.

5. Zou gezondheid in plaats van angst ( voor schandalen ) een betere raadgever kunnen zijn ?
Zeer zeker een van de belangrijkste.
Hoeveel keukenchefs vind je wereldwijd die je verrukkelijke volwaardige groentegerechten kunnen voorschotelen ? Groenten worden, op enkele uitzonderingen na, nog altijd als bijgerecht beschouwd. Vis en vlees zijn nog steeds de hoofdmoot in Westerse restaurants. Bedank voor hoeveel CO² uitstoot de veeteelt verantwoordelijk is. Bovendien zijn groenten heel wat gezonder dan vlees. Ik zelf eet licht, liefst vleesloos en de wijn bevat zo weinig mogelijk sulfiet. Ik voel me kiplekker.

6. U kiest zelf voor een tamelijk vleesloos bestaan. Wil u binnen Le Pain Quotidien de vegetarische en veganistische optie doordrukken ?
Dat doe ik al jaren met mijn ' botanische ' optie, dat is pure psychologie en klint gastronomischer. Los daarvan ben ik ervan overtuigd dat de ' rijkere ' wereld stilaan doorheeft dat groenten, fruit, peulvruchten en noten beter zijn voor ons gestel. In de toekomst zullen bewuste consumenten , een steeds groeiende groep, mogelijk nog één of tweemaal per maand een ( goed ) stuk vlees eten. Eten en voedsel zijn een politieke keuze. Heb er dus een menig over en spreek die ook uit.
 

17-04-13

We zitten aan de grenzen van de vooruitgang

vooruitgang, rutger bregman, knack, groei, john stuart mill

De vooruitgang bekeken door een historicus, Rutger Bregman, in Speakers' Corner, Knack van 10-16 april 2013

Kunnen we eigenlijk wel zonder de vooruitgang, de religie van dit seculiere tijperk ? Groei is de hoeksteen van het moderne denken. De gedachte dat er ooit een einde komt, bijvoorbeeld omdat we al rijk genoeg zijn of omdat de aarde onleefbaar wordt, is voorlopig nog ketterij. Het lijkt wel alsof het kopen van spullen die we niet nodig hebben de definiërende activiteit van het moderne bestaan is geworden. Groei is de enige zingeving die we nog overhebben, maar wezenlijke vooruitgang kan het ons niet meer bieden. Al tientallen jaren is er geen verband meer tussen groei en welzijn.

Dus moeten we ons bezinnen over de geschiedenis van rijkdom, gezondheid, veiligheid en overvloed en dat is duidelijk : we zijn rijker, veiliger en gezonder dan ooit. Maar als we het zo goed hebben, waar komt ons onbehagen dan nog vandaan ? Ik denk dat het de vooruitgang zelf is, waarbij alle overgebleven problemen veroorzaakt worden door die vooruitgang. Dat we steeds dikker worden, komt door de overbevrediging van onze behoefte aan voedsel. De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de overbevrediging van onze behoefte aan rommel. En als we gestresseerder zijn dan ooit, dan houdt dat direkt verband met de toenemende werkdruk en keuzestress.

Dus moeten we ons bezinnen over de toekomst, maar als we dat doen slaan we het receptenboek van gisteren of vandaag open. Maar dat oude menu biedt slechts harder werken, meer schulden en meer koopkracht. Of we het nu geloven of niet, de grenzen van dat oude vooruitgangsgeloof zijn in zicht. De aartsvader van het liberalisme, John Stuart Mill, stelde : Ik hoop oprecht dat, ter wille van het nageslacht, de mensheid tevreden zal zijn met een stationaire toestand, lang voor de noodzaak haar ertoe dwingt.

Stuiten we niet op de grenzen van de aarde, dan stuiten we op de grenzen van onszelf, van ons vermogen om zin te geven aan ons leven. Het enige wat dan nog rest, is klagen over ons armzalig lot.

Hvandeker : deze man bekijkt een en ander, logisch als historicus,  vanuit historisch perspectief, maar het zou ook een filosoof kunnen zijn, of een groene denker of een moderne, verantwoorde zakenman. En dat zint me wel, zijn redenering snijt hout : de meeste onder ons hebben veel meer dan vroeger en toch voelen we ons niet tevreden. Meer, meer, meer ... dat kan niet eeuwig blijven duren.   

11-04-13

Over salonecologisten, gewetensproblemen en pionpower

spielzeit, kim hertogs, kaat haest, salonecologisten, pionpower, dure kleren, zara, h&m, bio-ajuinen, reclame

Bron : DMorgen dd 9 april 2013

In de voorstelling Spielzeit worden deze begrippen behandeld door 2 actrices : Kim Hertogs en Kaat Haest. Volgende passages in het interview hebben mijn aandacht getrokken.

Ga naar de voorstelling en je komt buiten met gewetensproblemen, niet over carrière of relaties maar wel over ecologie en consumeren. En dat is ook de bedoeling.

Alles wat je doet, is eigenlijk slecht voor de planeet, in meer of mindere mate.

Dus we lezen erover , maar hoe meer je leest, hoe meer je gaat nuanceren en nadenken. Je zou dan kunnen zeggen : ' laat het maar, het is teveel. ' Maar voor ons is dat geen optie.

Ik wil als consument ook liever kopen bij winkels met propere handen, maar goedkope ketens moeten concurreren met andere goedkope ketens en daarom balanceren ze op de rand van het toelaatbare.

Ik hou van kleren en ben modebewust, maar dure kleren kan ik niet betalen. Daarom doe ik ook veel aan kledingruilen en koop veel tweedehands, maar stap ook van tijd tot tijd binnen bij Zara of H&M.

Wij verdienen genoeg om bioproducten te kopen, maar als je arm bent koop je geen bio-ajuinen die 3 x zoveel kosten als ' gewone'. 

Er is zoveel informatie , maar er is nog zoveel dat we niet weten.

We vragen ons ook af dat als we iets doen, dit niet het maximum voor ons is ? Toch vind ik het lastig dat de mensen die redenering gebruiken om te komen tot een definitieve conclusie dat het toch geen zin heeft. Dat is een beetje te gemakkelijk.

Veel mensen verstoppen zich achter de idee dat ze maar een pion zijn en het niets uitmaakt wat ze doen of zeggen. Veel pionnen samen hebben echter wel veel macht ( pionpower). Dat is de laatste jaren al bewezen. Wij kopen geen Starbucks koffie meer, tot ze toch belastingen gingen betalen. Of we kopen geen onderbroeken meer bij H&M , tot ze niet meer apart in plastiek verpakt zijn.

Ik besef dat reclame een van de sectoren is die ons streven mee naar de knoppen helpt : vroeger deden mensen veel meer dingen samen. Ze deelden bijvoorbeeld een grasmaaier in een wijk waar veel tuintjes waren. Grasmaaierfabrikanten hebben er echter veel meer belang bij dat iedereen zijn eigen grasmaaier wil. En de reclame/marketing zorgt ervoor ons wijs te maken dat we al die spullen echt nodig hebben.

Ondanks onze pogingen, bv via deze voorstelling, beseffen we dat we ook maar salonecologisten zijn.

Hvandeker : toch om over na te denken, want deze getuigenissen zijn m.i. eerlijk en juist. Het is soms vechten tegen een overmacht. 

24-03-13

Enkele gedachten en inspirerende boodschappen uit Happinez

nemrutkopmetvogel.jpg

De enige tijd die ertoe doet, is het nu. Dit moment. Het is belangrijk om in dat moment aanwezig te zijn. Om elk moment zo veel mogelijk te beleven en er het beste van te maken. Dan maken wij ook optimaal gebruik van het prachtige geschenk dat het leven is. ( Kay Pollak, 1938, Zweeds regisseur en auteur).

Wij leven in een egoïstisch en individualistisch tijdperk waarin het eigenbelang vooropstaat. Maar daar worden we blijkbaar niet gelukkig van, anders was er niet zo ongelooflijk veel stress en onvrede. Door je meer op anderen te richten, je in dienst te stellen van een ander of een hoger doel, onderken je de onderlinge verbondenheid van mensen en zie je in dat als je anderen helpt beter te worden, je daar zelf ook beter van wordt. ( Ik denk dat de grootste behoefte van mensen uiteindelijk is om begrepen te worden, een behoefte van je hart , niet van je verstand. ( Stephen Covey, 1932, Amerikaans adviseur op het vlak van oa effectieve mensen en organisaties).

Het is voor iedereen mogelijk om momenten van geluk te ervaren, maar het is niet mogelijk om gelukkig te zijn. Geluk kan je onmogelijk vasthouden. Als je dat denkt stel je jezelf continu teleur en kwets je jezelf voortdurend. Bij elke crisis sterft een klein stukje van ons ego : van onze illusies dat wij alles onder controle hebben, alleen maar goed zijn, dat wij moeilijkheden uit de weg kunnen gaan of ons niets kan overkomen. ( Anselm Grün, 1945, benedictijner monnik ).   

 

07-03-13

Soorten vegetariërs

vegetariër, veganist, laco-vegetariër, lacto-ovo-vegetariër, pesco-vegetariër, semi-vegetariër, plantaardige voeding , vleesvervangers


Bron : Knack Body Talk dd maart 2013

Er zijn blokbaar soorten vegetariërs, maar de definities zijn soms nieuw en verrassend.

1. Veganist : Geen dierlijke producten
2. Lacto-vegetariër : Geen vlees, vis of eieren, wel zuivel.
3. Lacto-ovo-vegetariër : Geen vlees of vis, wel zuivel en eieren.
4. Pesco-vegetariër : Geen vlees, wel vis, eieren en zuivel.
5. Semi-vegetariër : Af en toe een stukje vlees, wel vis, eieren en zuivel.

Hvandeker : interessante definities en de grondtoon van dit artikel was ook duidelijk... Niet vleesloos, wegens de voedingstoffen, maar wel meer plantaardige voeding dus ook vleesvervangers. 

05-03-13

Goedgekozen titels veelzeggend

brede Brusselse Ring, ecologisch autotuning, 3d-printer

Soms is er tijd tekort om een interessant artikel te analyseren en dan is een veelzeggende titel al een goed begin :

1. DMorgen dd 5 maart 2013 : Met brede Brusselse Ring staan we ook stil, zeggen verkeersspecialisten. En vermits het personenvervoer tegen 2030 met 20 % zal toenemen en het vrachtvervoer met maar liefst 68 % is er hoge nood aan goede oplossingen zoals proactief filemanagement, dynamisch verkeersmanagement, spitsstroken en variabele snelheidslimieten.

Hvandeker : Dit klinkt nogal specialistisch, wetenschappelijk en zelfs mogelijk.... maar de vrachtwagens stelselmatig vervangen door vervoer langs het water en via het spoor  en personenwagens vervangen door openbaar vervoer, telewerken, ed klinkt toch eerder voorkomen dan genezen, en dus eerder haalbaar dan al dat ' management '.

2. DMorgen dd 5 maart 2013 : Ecologisch autotuning lijkt nog zo'n wondermiddel om minder ( fossiele ) brandstoffen te verbruiken. Even laten chippen en tot 20 % minder verbruik, kostprijs 350 tot 1.000 Euro, terugverdientijd vanaf 40.000 tot 70.000 km.

Hvandeker : Electrische wagens , minder of niet rijden, openbaar vervoer zijn ook mogelijkheden. Soms minder duur, soms gewoon ' groener ' en minder vervuiling.

3.DMorgen dd 27 februari 2013 : 3D-printer breekt door. Nieuwe digitale revolutie hertekent en democratiseert fabricagemethodes. Op den duur kun je alles wat je in de Ikea koopt, thuis zelf uitprinten en maken.Materialise uit Leuven is daar bekend voor... Op thingiverse.com kun je ontwerpen downloaden. 

Hvandeker : Ik koop niets in de Ikea, maar thuis iets produceren lijkt me inderdaad vrij revolutionair, zonder transport en al dat gedoe. Dit soort printers kost nog maar 1.500 Euro, een bedrag waar je je normaliter iets kan  bij voorstellen, als hobbyist.  

27-02-13

2013 is Europees Jaar van de lucht : hoe durven ze ?

chinapollutie.jpg

Ik vind de mileubijdragen van Chris Dutry in ' De Bond ' altijd erg lezenswaard en tot the point, zo ook zijn bijdrage deze keer op 22 februari met als titel ' Wereldgezondheidsorganisatie slaat alarm over de luchtvervuiling in Europa.

Net nu Europa 2013 als ' Jaar van de Lucht ' heeft uitgeroepen komen er zeer alarmerende berichten vanweg de W.G.O. die veel strengere normen hanteerd dan Europa, dat veel te laks is. Het gaat bv over de hoeveelheid ultra fijn stof, dat diep in de longen dringt en zelfs rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomt. Longaandoeningen, dichtslibben van aders en ademhalingsproblemen bij kleine kinderen zijn daar het rechtstreeks gevolg van. 

Oorzaken zijn : smelten van metalen, uitstoot van dieselmotoren, steenkool- en olieaangedreven energiecentrales, verbranden van afval en houtkacheluitstoot. 

Niet alleen fijn stof, ook stkstofoxiden en ozon , veroorzaakt door transport, energieopwekking en landbouw doen hun duit in het zakje en zijn slecht voor de mens .

Tenslotte zijn hoge kwikconcentraties in de lucht een bron van vervuiling, afkomstig oa van verbranding van fossiele brandstoffen, in hoofdzaak steenkool. En dat kwik wordt ook omgezet in het water en aldus vlot opgenoen in de voedselketen via vis. Europese landen met veel visconsumptie zoals Spanje en Portugal zijn daar de eerste slachtoffers van.

Het kan natuurlijk nog altijd dramatischer en dan vooral in grote steden in Iran, Pakistan, India, China ( waar de grotere steden stikken in de smog) : Bejing smog vervangt al  lang de London smog  en in Teheran zijn er vorig jaar al meer dan 100 smogverlofdagen toegekend.

Hvandeker : Dan nog liever in Europa, maar het blijft toch cynisch dat de Europese commissie het jaar 2013 uitroept tot ' Europees Jaar van de Lucht '. En dat alleen maar omdat ze ' van plan zijn ' een herziening van de normen ( in de richting van die van de W.G.O ) na te streven. Enige bescheidenheid zou gepast zijn : eerst normen verbeteren, dan het effect ervan meten en pas dan een ' Jaar van de gezonde lucht ' declameren. 

15-02-13

Transitie Trends

overleven, geen dure kleren, eigen groentetuin, spaarzaamheid, verspilling, ruilen, zelf kleren maken, stadsimkers, volkstuintjes, repair café, 3d-printer, open software, cohousing, coworking, samenaankoop, voedseloverschotten, swapping, afdingen, pingelen, genoeg

Bron : DMorgen Magazine 02022013

Het wordt een ietwat ' droge ' opsomming , maar daarom niet minder sappig van inhoud.

1. Samen aan kostprijs met de beentjes onder tafel, met vrienden uit de onmiddellijke buurt, via een eenvoudige emailoproep.
2. Trachten te overleven, vooral door jongeren, met zo min mogelijk geld, is bijna een sport geworden.
3. Voor jonge moeders is het al lang geen taboe meer om je kindjes geen ( te ) dure kleren aan te doen.
4. Een eigen groentetuin of gesubsidieerde zonnepanelen is al lang geen schande meer.
5. Overdaad en verspilling zijn gewoon uit en soberheid en spaarzaamheid zijn in.
6. Niet kopen, maar ruilen.
7. Niet de modeboetieks afschuimen, maar zelf kleren maken.
8. Niet naar de supermarkt gaan voor groenten en kruiden, maar ze zelf telen in de directe omgeving.
9. Stadsimkers die op de daken honing kweken.
10. Volkstuintjes zijn terug van weg geweest en... hip.
11. Het Repair Café waar je ( bijna ) alles kan laten herstellen : kapotte stoelen, fietsen, truien, broodroosters of computers. Zowel vrijwillige deskundigen, gereedschap als materiaal zijn aanwezig. 
12. Een gloednieuwe 3D-printer voor eenvoudige voorwerpen zoals platenhoes, auto-onderdeel, scheidsrechtersfluitje... print het zelf. Je betaalt enkel de grondstof, geen transport- en productiekosten.
13. We gebruiken een auto als we hem nodig hebben maar worden geen eigenaar meer.
14. We delen een tuin of ( open ) software.
15. We overwegen cohousing ( samenhuizen ) of coworking ( samenwerken ).
16. Samenaankoop is steeds gemakkelijker.
17. We gebruiken oa Facebook om iets lokaal gedaan te krijgen, uitlenen of verhuren of informatie vergaren, soms zelfs met chatfunctie.
18. Je kookkunsten delen met mensen in je buurt : maak wat porties extra en deel aan kostprijs. Zo vermijden we dat overschotten in de vuilbak belanden.
19. Minder piekeren over Eurogeld, door te ruilen of een nietEuro munt te gebruiken ( Letsen ) 
20. Ruilen van ongedragen designerkleding van topkwaliteit ( swapping ).
21. Schoonmaken, zoals vroeger, met water en azijn is even goed en veel goedkoper.
22. Afdingen en pingelen is het proberen waard. 
23. Koop het Nederlands tijdschrift ' Genoeg '... onze Noorderburen zijn altijd het prototype van zuinigheid geweest. 

Hvandeker : zelfs als je slechts in enkele voorstellen ' brood ' ziet, dan kan je besparen. Dus toch eens grondig nalezen en desgevallend zelf mogelijkheden tot bezuinigen in deze moeilijke tijden bedenken ?  

09-02-13

De klimaatonvriendelijkheid van diesel : een roetzwart verhaal

maskermaske.jpg

Bron : DMorgen dd 23 jan 2013

Wanneer we diesel en hout verbranden worden er kleine zwarte deeltjes in de atmosfeer gepompt, met name roet of zwarte koolstof. Verbranden van bossen alsook de uitstoot van primitieve kookstellen en kerosinelampen maakt dit nog wat concreter alsook steenkoolverbranding en de uitstoot van schepen. In Europa, de VS en Latijns Amerika komt echter 70 % van de roet uit onze dieselmotoren. 

Koolstof is , na CO², de 2de grootste opwarmende factor in de atmosfeer. Ze absorberen de hitte van de zon alsook het licht en houden dat vast. Ze vormen wolken en verminderen de weerkaatsing van het zonlicht op de ijsvlaktes.  De opwarming van de aarde, door dit koolstofeffect, is 2 x hoger dan eerst geschat.Indirect zelfs 3 x.... door nieuwe berekeningen. Ook de interactie met bepaalde chemische stoffen, zoals sulfaten, worden nu eindelijk meegeteld. En het is juist de verbranding van de diesel die dit gecombineerd effect veroorzaakt.

Het beperken van het aantal dieselwagens blijkt een juiste maatregel om dat tegen te gaan, omwille van zijn onmiddellijk effect ( omdat roet slechts een tiental dagen in de atmosfeer blijft hangen). Het niet meer verbranden van hout en diesel zou de opwarming zeer snel met 0,5 graad verminderen. Daarover bestaat geen twijfel bij de onderzoekers.

Het grootste nadeel van deze uitstoot heeft met onze gezondheid te maken : de Wereldgezondheidsorganisatie classificeert dieseluitlaatgassen niet langer als ' mogelijk kankerverwekkend ' maar als ' kankerverwekkend '. Diesel klimaatvriendelijk noemen is dus een brug te ver. Zowel de klimaatopwarming als onze gezondheid zouden er direct profijt bij hebben, mochten we de verbranding van hout en diesel verminderen.

Hvandeker : Hoe krijg je deze ' ongemakkelijke waarheid ' verkocht aan mensen die hun wagen, benzine of diesel, dagelijks nodig hebben ? De electrische wagen ondersteunen met een premie om later minder gezondheidsuitgaven te hebben ? 

03-02-13

Aldi, Lidl,... het kan nog beter/erger

verstand.jpg

Bron : DMorgen dd 30 jan 2013 ' Hollandse zuinigheid in Vlaanderen ' 

Nadat een TV- reportage ons probeerde duidelijk te maken dat er aan goedkoop ook een prijs ( vooral voor de werknemers ) zat, is er nu een winkelketen die het nog goedkoper wil en bruiner bakt op gebied van prijs : het Nederlandse Action die er gewoon voor uit komt dat zij mikt  op de consument met ' Chinese producten voor Chinese prijzen '. Als Aldi en Lidl het al zo bruin bakken, wat dan gezegd van dit aanbod ? Hoe kunnen ze het zo goedkoop aan de man brengen dat een getuige meldt : ' Soms koop ik hier dingen die ik niet nodig heb ... maar ze zijn te goedkoop om te laten liggen. ' 

Hvandeker : Naargelang het standpunt dat je inneemt kan je argumenteren : voor zij die er echt de kantjes moeten aflopen zou je het een zegen kunnen noemen : een roestvrijstalen kaasschaaf voor 99 cent, een lange winteronderbroek voor 2, 99 Euro, etc.

Voor zij die er niet naar hoeven te kijken is dat aanbod ook meegenomen, als je alleen op de prijs let. Maar er zijn natuurlijk nog de elementen van de reportage en van het gezond verstand : wat je koopt heeft ook een invloed op je eigen gezondheid ( als het over etenswaren gaat), het milieu en de arbeidsomstandigheden.
Ik koop, dus ik ben.... verkoop- en marketinglui doen hun werk nog altijd verdomd goed...ook en zeker in tijden van crisis.   

29-01-13

Kijk, wij deden en doen ons best ! Klopt deze uitspraak ?

multinationals,zachte waarden,milieu, mensenrechten, geloofwaardigheid, mc donalds, coca cola, ab inbev, pampers, pizzahut, ford, dove, starbucks, axe

Is het een hoger doel of een marketingtruc ? Kies en oordeel zelf.

Bron : DMorgen dd 29 jan 2013...

Mc Donalds deelt kinderboekjes uit ipv speelgoed.
Coca-Cola gaat strijd aan tegen obesitas.
AB Inbev organiseert een dag over verantwoorde alcoholconsumptie.
Pampers deelt samen met Unicef vaccins uit in de 3de wereld.
Pizzahut trekt de reclame in met Tia Hellebaut als liefhebster van pizza.
Caterpillar doet veel voor kinderen in nood.
Ford sponsort campagne tegen borstkanker. 
Starbucks zoekt zorgvuldig uit vanwaar hun koffie komt, maar betaalt geen belasting.
Dove gebruikt gewone vrouwen voor de campagne, maar wordt door hetzelfde bedrijf
geproduceerd dan Axe, dat vrouwen als stoeipoes voorstelt. 
Enzovoort,.. 

Enkele conclusies van de schrijver van dit artikel zijn oa:

* Multinationals proberen goed te maken wat ze zelf mee verpest hebben.
* Als hun acties niet oprecht zijn, doorprikt de consument dat meteen.
* Zachte waarden zoals milieu, mensenrechten, gezondheid en zo zijn de laatste jaren steeds harder
geworden, bij de consument en dus bij de fabrikant.
* Een diepgaande relatie van de fabrikant met de consument is niet evident, steeds minder zelfs.
* Vele acties boeten steeds sneller aan geloofwaardigheid in.
* Ook de consument gaat niet vrij uit : we kijken vooral naar de prijs en wat we er voor krijgen.
* Is dat hypocriet ? Neen, het is de menselijke aard.....

Hvandeker : Fabrikanten willen goed voor de dag komen, maar het blijft een doorzichtige zaak. De consument bestaat niet en is overigens zwak alleen. We willen wel heel wat, maar doen er zelf niet veel aan, een uitzondering niet te na gelaten. Er zijn weinig consequente mensen. We moeten samen verder zoeken naar de bedrijven die het echt menen ( soms noemt men dat collectieve groene intelligentie ).     
Een collectieve zoektocht dus naar organisaties die het echt menen ( en niet doen alsof)  met de dingen die belangrijk zijn voor onszelf, de anderen en de werkomstandigheden...Moeilijk en vraagt tijd.   

04-01-13

Bericht van een ecologische vriend....

casentino.jpg


Bij de schepping van je lichaam voor dit leven werd je hart genetisch gecodeerd met alle informatie die je nodig hebt om je levenszending te volbrengen. Luister naar je hart. Luister naar de Zon. Luister naar de Maan. Luister naar de Aarde. Luister naar de Sterren. Het eren van natuurlijke cycli, de terugkeer naar de harmonie met Moeder Aarde en alles dat bestaat. Uiteraard heeft de mens veel schade toegebracht aan Moeder Aarde door vervuiling, vernietiging van bossen en door overbevolking. Dit zijn fysieke manifestaties van het verlies van de verbinding van de mens met onze Moeder Aarde. En naarmate we verder verwijderd raken van het natuurlijke leven, zijn we vergeten om dankbaar te zijn voor alles dat de aarde ons geeft. Hoe lang zouden we leven zonder haar prachtige atmosfeer die we inademen zonder na te denken? Of zonder schoon water, dan zouden we ook niet al te lang bestaan. En zonder het licht van de Zon zouden we kou lijden en omgeven zijn door het donker. We zijn alleen gericht op de fysieke aspecten van de werkelijkheid en vergeten dat de “Great Spirit” overal om ons heen is, belichaamd in elk wezen en elk ding. Ons verlies van de verbinding met de natuur heeft onze hebzucht aangezet evenals onze gevoelens van afscheiding. Alle mensen zijn onderling verbonden met elkaar. Als we onze verbinding met alles dat bestaat erkennen, leven we opnieuw eervol en in respect.
 
Het einde der tijden, zoals door de Maya's voorspeld, betekent niet dat de aarde ontploft en in een zwart gat verdwijnt, maar dat een lange periode wordt afgesloten en dat op een hoger niveau een nieuw tijdperk is begonnen.

03-01-13

Berlijn : Europa's eerste postindustriële metropool

berlijn, postindustriële metropool, recycleren, ruilhandel, cultuur van het delen

Bron > WE Knack Nr 1 van 2013

Berlijn = Een gigantisch lab waar op alle denkbare terreinen aan een alternatief wordt gesleuteld: Dat alles heeft een samenlevingsvorm opgeleverd waarin van de nood maken tot kunstvorm werd verheven en begrippen en waarden als recycleren en ruilhandel een ontzettend grote rol spelen, net als samenwerken en de cultuur van het delen. En waar de traditionele consumptie-industrie, met zijn mode en trends, nog amper greep op heeft. 

Hvandeker : Er bestaat geen ideale wereld, maar Berlijn lijkt op de goede weg...om sommige dingen alvast in vraag te stellen en te zoeken naar iets beters. 

02-12-12

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden...

barbara Debusschere, DMorgen, ezel, TGV, dertigtonner, ezel, multinationals

maar enkele juiste woorden vormen ook een beeld :

Bron DMorgen van 24/11/2012 extra bijlage over de klimaattop in Doha, Barbara Debusschere in artikel ' We moeten van spoor wisselen en wel nu '.

' Een TGV dendert met een rotvaart over een treinspoor waar een dertigtonner met zeer kwetsbaar en waardevol materiaal op staat. Met een ezel proberen we die tijdig weg te trekken. 
De TGV is de klimaatverandering.
De dertigtonner , dat zijn wij op deze planeet.
De ezel is de klimaatpolitiek.

En iedereen weet dat maar de leiders hebben ons schijnbaar reeds verticaal geklasseerd.
De ezel heeft andere dingen te doen, zoals de banken en de markten redden.

Daarom stellen sommigen voor het klimaatprobleem aan justitie te geven. Regeringen kunnen geen grote klimaatbeslissingen nemen omdat multinationals met klimaatbeschadigende belangen machtiger zijn.'

Hvandeker : ... en de TGV nog wat harder laten rijden. De dertigtonner moet zich dus anders organiseren teneinde vertraging na te streven.

29-11-12

Klimaatonderhandelingen,levensstijl,vrijheden en transitie

klimaatonderhandelingen, levensstijl, vrijheden, transitie, sing for the climate, klimaatwakes, gert goeminne, extra knack, groene vingertje

Uit een artikel met als titel ' De vloek van het groene vingertje ' van Gert Goeminne gepubliceerd in een Extra Knack van 21 november 2012, las ik volgende - voor mij - kernpassages die aantoonden dat de transitiebeweging minstens op het goede spoor zitten.

Levensstijlen zijn niet onderhandelbaar tijdens klimaatonderhandelingen : In wezen gaan klimaatonderhandelingen niet over CO² reducties, maar over levensstijl. Maar niemand durft daar vandaag aan te raken, uit schrik het verwijt te krijgen het ' groene vingertje ' naar het hoofd geslingerd te krijgen.

Vrijheid is een centraal begrip in onze moderne westerse samenleving en bepaalt voor een groot deel ons idee van het goede leven.

Een gigantisch vleesaanbod dat alleen maar kan bestaan bij gratie van het kaalkappen van het Amazonewoud ter wille van de veevoederindustrie, fruit en groenten die het hele jaar door beschikbaar zijn door energie-intensieve kasteelt en instant ingevlogen producten : het zijn maar enkele van de verdoken waarheden die ons maagdelijk idee van een vrije keuze verstoren.

Zijn er vrijheidsvormen denkbaar die niet alleen op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier georganiseerd kunnen worden, maar die ook levenskwaliteit garanderen ? Behalve duidelijke milieuwinst biedt de zogenaamde korte keten ( van producent rechtstreeks naar consument ) ook de garantie det je een eerlijke prijs betaalt voor een eerlijk product. Deze nieuwe vrijheidsvorm ervaren veel mensenals een verbetering van hun levenskwaliteit. 

Op vergelijkbare manier wordt ook in andere domeinen geëxperimenteerd met een aantal vertragende ingrepen, die vertrekken vanuit die vraag naar levenskwaliteit. Lokale voedselsystemen, cohousing, autodelen, complementaire muntsystemen : het zijn stuk voor stuk alternatieve vrijheidsvormen die het bestaande ontwikkelingsmodel uitdagen in zijn concreetheid, veeleer dan het onder de nietszeggende noemer ' neoliberalisme ' weg te zetten als oorzaak van alle kwaad.

De evidente tegenwerping dat die niches ook maar druppels zijn op een hete plaat, vertrekt immers vanuit de typische consumptielogika die ze juist tracht te doorbreken.

Experimenteerdrift is uiteraard niet voldoende om dit potentieel verder aan te boren. Alternatieve vrijheidsvormen zullen ook politiek bepleit moeten worden als ze willen opklimmen tot mainstreamniveau, omdat ze botsen met een aantal gevestigde belangen.

De vraag die zich daarbij stelt voor de milieubewegingen is dan ook of ze zich niet beter toeleggen op het vormgeven van een maatschappelijke tegenstem vanuit deze en andere experimenten in plaats van op het vormgeven van de collectieve wanhoop.

Hvandeker : Ik denk dat dit een correct verhaal is, met uitzondering van de laatste passage. En/en in plaats van of/of. Ook protestacties ( oa Sing for The Climate, klimaatwakes  en vele andere ) blijven noodzakelijk. De transitiebeweging met zijn vele groepen en groepjes in Vlaanderen zoeken en tasten maar passen wel in deze redenering. 

 

 

26-09-12

Een Natuurpuntraadsel, Natuur.raadsel ?

sylt2.jpg

Ik ben al een tijdje lid van Natuurpunt en voel me daar niet altijd zo gelukkig mee. Sommige acties die zij  ondernemen dragen mijn goedkeuring mee, over andere heb ik mijn twijfels. Dat als inleiding, want dit artikeltje gaat over een beetje rekenen en een beetje gezond verstand. 

Wie helpt me met het volgend raadsel, en daarvoor verwijs ik naar hun Natuur.blad van september 2012, pagina 16 met als hoofding ' De naakte cijfers ' en dit binnen de actie één m² natuur aan je raam.

Cijfers :
Oppervlakte Vlaanderen : 13.500.000.000 m²
Aantal bewoners : 6.000.000
Oppervlakte per bewoner : 2.250 m² ( zij schrijven 2.175 m², op zich geen grote fout, maar in het kader van de actie 1 m² natuur extra per inwoner niet onbelangrijk ).

Landbouw is goed voor 1.100 m²/inwoner ( ze spreken elders ook over 1.000 m² ? ) , bebouwing 565 m² en natuur 150 m² ( telkens met een Natuurpunt definitie van landbouw, bebouwing en natuur ). So far so good, maar...
REST zou dan 350 m² zijn en als ik alles optel kom ik aan 2.165 m² per inwoner ( 10 m² minder dan 2.175 m² en 85 m² minder dan 2.250 m² ). Ook in het kader van de actie niet onbelangrijk.

RAADSEL : Wat zou hun definitie zijn van 350 m², resp 360 m², resp 435 m² of zelfs 535 m² per inwoner aan RESTOPPERVLAKTE,  we zijn hier tenslotte niet in een ruimtelijke structuur waar grond geen bestemming heeft ? Misschien heb ik iets belangrijk over het hoofd gezien : bv open ruimte tussen 2 woningen, speculatie, strand, rivieren, substantieel foute cijfers, etc ? 

Verder pleiten ze terecht voor meer natuur, zo'n 75 m² /inwoner is voorzien over 10 jaar te spreiden ( zie Ruimtelijk Structuur Plan Vlaanderen 1997 ) , maar we zitten nu, 15 jaar later slechts aan 25 m². Nog 50 m² te gaan dus. Belachelijk laag en aanduiden is niet voldoende, realisatie is het doel.

Hun actie stelt : 10 m² per inwoner op 10 jaar... Voor 50 m² is dat dus 50 jaar. M.i. niet ambitieus en ruim onvoldoende. En wat dan met HET RAADSEL ? 

ps Ik lees hun blad meestal zonder rekenmachine...

 

 

 

16-07-12

Soms heb je goed nieuws nodig.

mooi.jpg

DMorgen dd 11 juli 2012 : Zoals ' Project Gratis voedsel voor armen ' breidt uit. Vrijwilligers haalden bij Delhaize bijna vervallen producten uit de rekken om ze gratis mee te nemen en uit te delen aan arme mensen. Dit proefproject in het Limburgse werd door de overheid als gunstig beoordeeld ( er werd voor 10.000 Euro aan voeding uit de rekken gehaald ) en zal uitgebreid worden naar gans Vlaanderen. Ook verse etenswaren konden alsnog ingevroren worden om nadien te worden verdeeld. Ook Delhaize staat positief tegenover de verdere uitrol in Vlaanderen.

Wetende dat iedere Europeaan jaarlijks 180 kilo voedsel verspilt, da's een halve kilo per dag, wat samen 89 miljoen ton voor Europa betekent en wetende dat de voedselafvalberg in de 27 EU-lidstaten zonder ingrijpen tegen 2020 met 40 % zal aangroeien, mag dit een kleine maar belangrijke stap zijn in de goede richting. Het protest en de niet-veroordeling van de muffinman Steven De Geynst heeft dan toch een en ander losgeweekt.

Maar er is veel meer nodig zoals een gecoördineerde strategie over de hele keten, van boerderij tot op het bord. Er gaat vandaag wereldwijd zo'n 50 % van de productie in die keten verloren.

Hvandeker : goed nieuws voor alle organisaties die zich daar mee bezig houden en voor de armen die daar van kunnen genieten. Iets wat evident zou moeten zijn, wordt stilaan georganiseerd en dat is hoog tijd. Iedere druppel op een hete plaat helpt. Hopelijk volgen er nog veel druppels...  

11-07-12

Waarom sommigen nog graag in Ekeren wonen, ondanks alles.

 

ekeren,volkslied,ekers volkslied,een dorp in de stad

Hier de tekst van het Ekers Volkslied:

Ontvangen via FB vanwege Lieve Jonkers, een lied over Ekeren. Een dorp in de stad, administratief een district genoemd ( wie heeft die domme naam ooit verzonnen ?), waar mensen graag wonen , ondanks alles.

..... op tekst gezet door overtuigde mensen die er het beste willen van maken. Maar hoe houden we Ekeren leefbaar, groen, mooi, rustig en vooral... gezond ?

’t Is dicht bij de haven en niet ver van ’t stad
Het is er goed leven, er gebeurt echt wel wat
Wie er woon of eens langskomt van heel ver of dichtbij,
Die voelt er zich thuis en hoort er graag bij

Jawel dit is Ekeren dat bruist en dat klinkt
Ja-a welkom in Ekeren, dat swingt en dat zingt.

Ooit was het moerassig en Poldergebied
Toch kwam men hier wonen en ja waarom ook niet
Al van eeuwen geleden was het duid’lijk en klaar
Dat hier iets kon groeien en bloeien elk jaar. Jawel …

Respect voor ’t verleden, traditie leeft hier
We rijden de gans nog en we pruven het bier
Op ons schild staan drie akers ja hier werd ooit gebrouwd
Ook nu wordt nog graag een feestje gebouwd. Jawel …

De jeugd in beweging, voor ieder een plek
Aan sport en ontspanning is bij ons geen gebrek
Kies een koor instrumenten dansplezier maak muziek
Je vindt wat je zoekt, dat is echt uniek. Jawel …

We zijn een district dat uit wijken bestaat
Behoren bij ’t stad maar waar het eig’lijk om gaat
Officieel is dit Antwerpen maar Ekeren heeft
Z’n eigenheid nog ja Ekeren leeft. Jawel …

04-03-12

Een mooi interview

aarde3.jpg

Soms kom je nog wel eens iets tegen in de krant waarvan je zegt : knap gedaan. Zo was er het interview dat werd afgenomen van Jan Toye ( 63 jaar ) eigenaar van het biermerk Palm, captain of industry die leerstoelen financiert over het welzijn van jongeren en de risico's van hoogbegaafdheid. Zijn zoon kreeg volgens hem geen vat op het leven en op deze wereld. Het interview is ingetogen, respectvol en vooral hoopgevend voor zij die zich terugvinden in bepaalde ' levenswijsheden en ervaringen ' van deze man. Ik haal er zelf volgende belangrijke passages uit, wat niet wil zeggen dat de andere minder belangrijk zijn... Maar deze vielen bij mij het meeste op en spraken mij het meeste aan.

1. Mijn zoon had een aantal jezuïtenvrienden waarmee hij tot oa volgende conclusies kwam : Het consumentisme van de westerse wereld is de nieuwe slavernij. Waarbij de slaven die slavernij zelfs aanbidden. Als je de mensen geeft wat ze vragen, heb je ze in je greep. Ze worden uitgebuit en beseffen het niet. De westerse mens wordt geëxploiteerd en er is roofbouw op consumenten en op de natuur. Dat soort onrecht kon mijn zoon niet aan...

2. Door de dood van mijn zoon ben ik een compleet ander mens geworden, een andere zakenman ook. Ik was zelf ook een slachtoffer van de greediness, de hebzucht van de wereld. Altijd meer willen hebben, meer aanzien, meer respect, meer erkenning als ondernemer. Kortom, zelfrealisatie zonder emoties te tonen. Ik wilde geen loser zijn maar een winner : geld, status, aanzien... Maar aan een lijkwagen hangt geen trekhaak en niemand neemt zijn opgebouwde vermogen mee.

3. Vanaf nu wil ik meewerken aan een samenleving waarin het individu centraal staat, zonder egoïsme en hebzucht. Waarin de kwetsbaarheid van de wereld centraal staat, de empathische maatschappij van de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin. Ik wil een indignado zijn, een verontwaardigde die deelneemt aan een revolutie die zich op gang trekt. Want het huidig kapitalistisch systeem heeft zijn grenzen bereikt. Niet presteren moet centraal staan, maar de zorg voor onze kinderen, voor elkaar en voor onze blauwe planeet. Een wereld waarin onze kinderen kunnen opgroeien zonder druk, stilaan hun eigen talenten ontdekkend en waarin we rekening houden met elkaars kwetsbaarheid.

4. Onze maatschappij is nu een Icarus en de zon nadert snel...

Hvandeker : Is er iets mooier dan iemand die tot inzicht komt en er ook over wil praten ?      

15:15 Gepost door hvandeker in Actualiteit, mijn tijd, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jan toye, palm, icarus |  Facebook |

25-02-12

Bomen in de stad : ontspannende en gezonde beschutting of prullerig schaamlapgroen ?

wandelonderbomen.jpg

Uittreksels uit diverse publicaties en colloquia omtrent Bomen in woonsites toegepast voor Vlaanderen

( prof. Andersson-Ifpra congres Kopenhagen, Jorn Copijn, Tony Aerts et al

Bron :  

Hvandeker : Update van 2002 en vroeger en nog altijd even actueel, meer zelfs... actueler dan ooit.

 

* 1. De eerste reden is van ecologische aard: streekeigen ‘wilde’ soorten bieden een enorme habitat aan leven, in tegenstelling tot de soorten van vreemde komaf. (Voorbeeld: zomereik biedt leven aan een 450-tal species, in tegenstelling tot de exoot Amerikaanse eik die een 10-tal species gerieft.)

* 2. De tweede reden is de uiteindelijke grootte van deze bomen: ze moeten veel hoger kunnen worden dan de daken (een stadsbeeld is omgekeerd, daar domineert bebouwing de ‘sierboompjes’). In tegenstelling tot het recente verleden (zeventiger jaren) toen men zich nogal eens vergaloppeerde met zgn. “bescheiden en vooral niet hinderende” kleine sierboompjes, wint het inzicht veld dat woonsten die lager zijn dan en geborgen zijn door omringende boomkruinen, een veel aangenamer psychisch woonklimaat kennen. Dit heeft te maken met de oud-instinctieve beschutting zoekende aard van de mens. [De reclamewereld weet zulks maar al te goed en gebruikt het efficiënt]. Bovendien bieden die kleintjes niet – en de groten wel – de natuurlijke klimaatregeling: zon doorlaten in de winter en schaduw bieden in de zomerhitte, windbreking en beschutting bij guur weer.

* 3. De derde reden betreft de kwalitatieve eigenheid van es en vooral linde en zomereik. Es maar vooral beide laatste zijn recordhouders wat betreft ouderdom (gemakkelijk meerdere eeuwen) en wat betreft sterkte (veiligheid inzake takbreuk of ontworteling). Daarmee samenhangend constateert men dat in de lange lijst geklasseerde bomen in België het voor twee derde eik of linde betreft. Als het dan om vele eeuwen oude exemplaren gaat, betreft het (op een Taxus na) steeds één van beide soorten.

 • * 4. De Europese bosbestandscriteria zijn geschraagd door enkele wezenlijke principes. Die komen niet alleen uit de ecologische hoek (natuurwaarden), uit de agrarische hoek (terugdringen landbouwareaal met 15% op Europees niveau wegens duur te compenseren overproductie), of uit de economische hoek (bosbouw, erosie- en waterbeheersing), maar ook uit de hoek van de volksgezondheid op grond van luchtkwaliteit, zuurstofproductie, fixatie van kooldioxide-exces (conferentie van Rio, nadien Kioto), en in de buurt van woongebieden vooral op grond van de beruchte stof-binding. Vanuit die laatste hoek, de volksgezondheid, is de impuls ontstaan naar toename van parken, dreven, stadsrandbossen,… in en tegen woongebieden, bij ons vanuit aanbevelingen (o.m. geformuleerd in het RSV), in Duitsland vastgelegd in stringente normen. De exacte redenen:

  • Een groenbestand doorheen of rond woongebieden geeft ter plaatse systematisch een gunstiger microklimaat. Volgens metingen blijkt een groep zwaardere bomen in een woongebied uit te lokken dat een kille oktobernacht tot 2° minder koud zal zijn en een hete julidag tot 3° minder heet dan enkele straten verder waar geen grote bomen zijn. Daar hangt allicht ook het reeds vermeld gevoel van beschutting mee samen.
  • De kwaliteit van de in te ademen lucht wordt medebepaald door het vlakbij aanwezig zijn van massieve blokken bladgroen. Bladgroen heeft immers door adhesie een uniek filtervermogen voor ultrafijne stofdeeltjes, net die deeltjes welke de neustrilhaartjes ongehinderd passeren. Ondertussen wordt duidelijk dat de steeds “schonere” dieselmotoren een niet bedoelde keerzijde hebben, ze produceren een procentueel hoger aandeel ‘ultrafijne’ roetdeeltjes, met een vermoed effect op het ontstaan van kankers. Die superfijne stofdeeltjes o.m. (naast vele andere deeltjes) worden via vermelde adhesie aan blad- en naaldgroen gebonden. Onderzoek heeft aangetoond dat een honderd jaar oude zware boom 1,3 ton ultrafijn stof absorbeert, tot het er af slibt bij de eerstvolgende regenbui, de grond of gracht in verdwijnt, en de boom aan zijn volgende 1,3 ton kan beginnen… Daardoor is de ingeademde lucht vlak bij groenmassieven heel wat vrijer van schadelijke en soms kankerverwekkende stoffen.

  * 5. De vijfde reden is de semantisch-culturele plaats die eik, linde, es in onze oud-Germaanse komaf toebedeeld kregen. Historisch zijn de mannelijke Eik (bij de Romeinen de behuizing voor Jupiter, de machtige god van donder en bliksem, wat zijn redenen had, zie verder), de vrouwelijke Linde die vruchtbaarheid, vrede en verdraagzaamheid brengt (linde = oud Duits voor ‘zacht’), de werelddragende Es (= Yggdrasil, al-drager en ik-drager, eenheid tussen ik en kosmos tonend, waar onze historisch-Germaanse “Adam en Eva” vòòr de kerstening eigenlijk As en Embla waren, zijnde Es en Olm), het zijn allemaal bomen die vanouds een rijke wisselwerking met menselijke zingeving hadden en bij talloze rituelen van grote betekenis waren. Die bomen waren verbonden met ‘geesten’, ze droegen machten die te vrezen waren en werden dan ook met respect benaderd. Oude bomen waren steeds heilige bomen, in elke cultuur overigens.

* 6. Zomereik als laan- of pleinboom heeft meerdere pluspunten:

 • Het is een zeer getalenteerde boom qua genetische diversiteit en aanpassingsvermogen.
 • Ecologisch is zijn aanwezigheid uiterst interessant, gezien het hoge aantal levensvormen dat hij ondersteunt (in directe zin minstens een 450-tal).
 • Als schaduwleverende boom heeft hij een behoorlijke transparantie, dus zonder een te zware slagschaduw zoals bij beuk die naastliggende tuinplanten kan verdrukken.
 • Hij is bijzonder sterk, met dus weinig gevaar voor takbreuk of ontworteling.
 • Hij kan uiterst oud worden, wat voor onze kinderen interessant is, en wat voor ons prettig aanvoelt (omvat immers vele generaties).
 • Hij is in ons cultuurerfgoed vanouds een onmisbare gezel, met faam als heilige boom en als “dingboom” waar recht onder werd gesproken, en veroordeelden werden opgehangen.
 • Een oude onweerspreuk: “Eicken moet je wijken, boecken moet je zoeken”. Hiermee wordt gedoeld op het gehalte bast- en schorsvocht dat in eiken zoveel hoger is dan in beuken, waardoor een eik veel vaker door bliksem wordt getroffen. Maar… andersom wil dit wel zeggen dat een woning vlakbij een grote eik beschermd was tegen blikseminslag (op de boom en dus niet op het huis). Dit is de reden waarom Kempense heideboerderijen steeds tussen zware eiken stonden.
 • Zomereik heeft een gesteltak-ontwikkeling die spot met de zwaartekracht. Op oudere leeftijd kunnen zware gesteltakken naar believen horizontaal, klimmend, dalend, en terug klimmend zijn, o.m.. door deze krachtuitstraling is hij gekend als een bij uitstek mannelijke boom, daar waar de linde bij uitstek vrouwelijk is. Zulke symbolische connotaties maken nog altijd dat eiken en linden zeer gewaardeerde laanbomen zijn, wanneer ze een al wat hogere ouderdom bereikt hebben.
 • * 7. De zevende reden, van uiterst groot belang in ons seculier tijdsklimaat, is de onvervangbare invloed die zware oud wordende bomen hebben op ons in-der-Welt-sein, zegge het sociaal-psychologisch belang:

  • Geur, kleur en contrasten vinden we prettig.
  • We zijn 'beschut' door groen en door beleving van natuurelementen, het ons-goed-voelen wordt er in hoge mate door beïnvloed; bomen vertolken deze functie hoogst efficiënt.
  • Onderzoek toont dat bomen in ons perspectief of gezichtsveld een ontspannen gevoel bewerken.
  • De eeuwen die door oud wordende bomen overspannen worden, binden ons met vóórouders én met nàgeslacht, ze geven aldus concreet vorm aan ons eeuwigheidsverlangen.
  • Dieptepsychologisch blijkt “Paradijselijkheid” samen te hangen met een plaats van hoog opgaand, overvloedig, vitaal en vruchtbaar groen, in casu zoals bij zware rijpe volgroeide bomen. Er zweemt blijkbaar een weldadige sacraliteit rond bomen (“paradise-lost symboliek”).
  • In laatste instantie kan de wereld qua leefbaarheid voor het mensdom alleen bestaan als “oord van leven” – dit is het oase-aspect van een oord vol hoogtewinnend groen, zijnde bomen. Mensen blijken bomen nodig te hebben als vertolkers van zulke ‘levende wereldoase’.
  • Last but not least! In elke cultuur blijkt de kwaliteit van humanisering weerspiegeld te worden in haar relatie met bomen. Menselijke wijsheid en schroomvolle eerbied voor bomen blijken recht evenredig gecorreleerd te zijn.
 • * 8. De achtste reden, uiteraard met al het voorgaande samenhangend, om voldoende en forse oud wordende bomen te voorzien in woonsites, is de zoveel sterkere impact van zulke bomen op het belangrijke dagelijkse fenomeen “direct ervaren van concrete ruimtelijke kwaliteiten”:

  • Verpozing.
  • Nabij contact met of nabije beleving van seizoenen.
  • Skyline-charme.
  • Boeiender beleefde speelomgeving voor buurtkinderen.
  • Wandelattractiviteit.
  • Horen en zien van vogels.
  • Geurcharme (lente, herfst).
  • Geluid: geritsel van bladeren in wind.
  • Inkleding der visuele omgeving via spanning tussen verhulling en onthulling.

  * 9. De negende reden is van indirecte aard, maar is een typevoorbeeld van het belang van synergetisch en holistisch denken rond menselijke ingrepen. Een wijk met veel groen, zware knoestige stammen en massieve boomkruinen, noopt als vanzelf tot woonerf allure: hier wordt koning auto gedoogd, de chauffeur ondergaat al gauw een psychologisch rempedaaltje, met alle voordelen.
  Dergelijke werking van een bomenrijke woonbuurt heeft wel ondersteuning van diverse andere optische en psychologische snelheidsremmers nodig, het is een samenspel (bijv. rooilijnbreedte van 20m, 3-lijnsdreef met open grachten en wadi's, diepe dwarsinritten naar woonsten, veel heesters, open vlekken met grazige ruigten. De wegverharding is hoogstens 4,50m (!) breed, waarbij middellage (0,80m) haagjes op slechts 0,30m van de wegverharding de groene restbreedtes moeten afzomen (optisch knijpen...). De chauffeur beleeft zulke weg onverbiddellijk als kruip-spoor. En zo hebben spelende kinderen de spannende buitenwereld terug voor zich.
  De rol van omhullende bomen in het scenario "psychologisch rempedaal" is essentieel.

 • * 10. Ten slotte is er een zeer pragmatische reden: stevige openbare groenaanleg met zwaardere bomen is een toekomstbelegging met even stevige financiële opbrengst! Een sterke openbare bomenomgeving en groeninkleding kleurt immers de (onbewuste) perceptie en lokt meerwaarden uit. Reeds één generatie na de aanleg, als de bomen een ruim formaat krijgen, is de aantrekkingskracht van woningen in de buurt van bomenrijke pleinen en groene dreven een feit. Het residentiële cachet is gegeerd, reële meerwaarden voor die eigendommen ontstaan. Men bedenke dat de investering bij aanplant geheel verwaarloosbaar is in verhouding tot die latere meerwaarden.

 • http://users.telenet.be/sf15400/bomen-en-wonen.html

 • en

 • http://users.skynet.be/tony.aerts/sterrenstof.html

 •  

   

 •  

14-02-12

Ruilen en delen is hip... consudelen noemt dat blijkbaar.

appel.jpg

Steeds meer virtuele marktplaatsen zien het licht, omdat er blijkbaar nood aan is. Ladders, fietsen , spelconsoles, boeken,dvd's ruilen , het wordt ook collaboratieve ruilhandel genoemd, is niet meer het exclusieve terrein van een handvol idealisten. Auto's delen, een sofa bestellen om te overnachten zelfs geld lenen zonder bank behoren tot de mogelijkheden.

Ouderwetse businessmodellen worden definitief naar de prullenbak verwezen en maken een sprong naar een duurzamer systeem. Internet en sociale netwerken maken dit allemaal mogelijk de dag van vandaag. Volgens trendwatchers verdwijnt het ' ik ' en verschijnt het ' wij '. Zonder het te beseffen zoeken we oplossingen voor de economische, maatschappelijke en ecologische problemen van vandaag.

Ruil- en deelsites, nieuw en succesvol voor :
Parkeerplaatsen
Auto's
Woningen
Boeken, spelgoed, cd's en dvd's.
Kleding
Logies
Boormachines, ladders, gereedschappen
Tuinen
Fietsen
Muziek

Bron : Artikel in DM dd 14-02-12 ' Consudelen, wat van mij is , is van jou  : hoe samen consumeren onze toekomst gaat bepalen.

Hvandeker : Transitie Ekeren, een beweging die dit soort activiteiten wil promoten, is ook op die weg. Het kan een antwoord zijn en inspelen op wat er bij heel wat mensen begint te leven. Zoals mensen zoeken tuinen en tuinen zoeken mensen.    

05-02-12

En de boer...hij rekende voort.

voedsel1.jpg

Voedselteams, zelfpluktuinen en andere initiatieven die de keten producent>consument sterk verkorten zijn aan de orde van de dag, meer zelfs er zijn al wachtlijsten omdat er meer vraag is dan aanbod. Je hebt natuurlijk iemand nodig die zijn kost verdient met groenten te telen. En zij die er mee bezig zijn, tonen zich tevreden over dit systeem dat hen een zeker inkomen garandeert. Ook de consument heeft steeds minder vertrouwen in de voedingsindustrie wegens verhalen over dioxine, hormonen, verspilling. Niet altijd terecht maar niet altijd ten onrechte. Toch moet mij iets van het hart, namelijk het kosten - en opbrengstenplaatje. Reken even mee:

Een landbouwer uit Rillaar zegt dat hij maximum 60 cent ontvangt van de veiling voor een kilo biotomaten.
De consument betaalt ongeveer 2 Euro  en 30 cent in het grootwarenhuis.
Met dit systeem ontvang ik 1 Euro 80 voor diezelfde kilo...
Bron : DM van 3 februari 2012.

De boer ontvangt dus 3 x meer en de consument betaalt 50 cent minder.
Iedereen tevreden ? Zeker de boer en ook de consument.
Het grootwarenhuis uiteraard niet.

De vraag daarbij is :
1. Tussenpersonen verhogen de prijs bijna met factor 4. Hoe komt dat ?
2. Ook bij de boer betaalt m.i. de consument te veel, mogelijk veel te veel. Hoe komt dat ?  

Ik ben helemaal voor het systeem, maar het financiële plaatje klopt niet, zoals in dit artikel gebruikt....

  

03-02-12

Olyslaegers graaft dieper : de bijenmoord

bij.jpg

DM 2-2-2012 Buzz tegen bijenmoord. Olyslaegers  graaft dieper.

Heel lang reeds is er ongerustheid over de dalende bijenpopulaties in ons land, de buurlanden en nog verder. Einstein zei ooit dat als de bijen sterven er nog weinig tijd overblijft voor de mens. En niet omwille van de honig...

Olyslaegers is wat dieper gaan graven en heeft de kat de bel aangebonden : Bayer zou verantwoordelijk zijn met een aantal van de produkten in hun portfolio : De pesticide Imidacloprid, in België verkocht als Confidor. De Nederlandse documentaire op Youtube ' Moord op de honingbij ' dient daarbij als achtergrond. De man kroop in de pen, gebruikte Facebook als doorgeefluik en kon in een mum van tijd een massa mensen mobiliseren.

Hvandeker :   Het moet nog aangetoond worden, dat wel, maar mocht dit waar zijn dan zijn de gevolgen niet te overzien. In Frankrijk is het product gelukkig al een tijdje verboden, in Nederland en België niet. Hallo Europa , wat doen we aan onze bijenvolkeren ? 

Quotes

zaag.jpg

Er zijn quotes die je onverschillig laten en andere die je raken.

Deze vond ik in een opiniestuk van DM van 3 februari 2012 en vond 'm geweldig :

' Never depend on governments or institutions tot solve any problem, all social change comes from the passions of individuals ! ' van Margaret Mead

' Laat je, voor het oplossen van om het even welk probleem, niet leiden door regeringen of instellingen. Want alle sociale veranderingen komen voort uit de passie van enkelingen '.

Zo waar, wat vind je ?   

15:58 Gepost door hvandeker in Actualiteit, Algemeen, Vrije tijd, Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: quotes, margaret mead, dm |  Facebook |

24-01-12

Zijn bomen gespuis in de tuin ?

dm, bomen, els de pauw, schaamheuvels, kaal, schuiftralies, levend groen

In de spiksplinternieuwe De Morgen van vandaag 24 januari 2012 ventileert Els De Pauw een mening, haar mening uiteraard en ze zit er redelijk dicht bij.

Met als grappige titel ' De tuinen volgen de trend der schaamheuvels , kaal is beter ' behandelt zij een niet zo grappig onderwerp om aan te tonen dat onze huidige levenloze straten van een nooit geziene zuurtegraad getuigen. Mensen lijken zich voor te bereiden op een bunkerleven, ver van de gezellige buurtfeestjes van weleer. Dat komt ook tot uiting bij de aanleg van de tuin, afgesloten met een kwaliteitsvolle draad en schuiftralies. Wat de tuinoppervlakte zelf betreft is het nog erger : het grasveld regeert, soms zelfs in kunststof ( weinig onderhoud ) en bomen zijn nog amper te vinden. Je vangt daar geen subsidies mee en het is nog eens lastig om levend groen te voeden en te verzorgen. En al die regels over de afstand van de boom tot de buur, lastig. Een potboom hier en daar, wat eenzame struiken en bloemen. En dat is het, de rest groeit ook veel te traag en daar heb ik nu niks aan.

Hvandeker : de trend om zich op te sluiten achter anonieme muren en de buitenomgeving steriel te houden is onmiskenbaar , maar er is gelukkig ook een grote groep mensen die het anders willen aanpakken.  

20-01-12

Joke opnieuw op jacht

brasschaatf84.jpg

Deze keer niet op houtstoven ( zie mijn posting van 20-12-11 ' Joke op houtstovenjacht, titel voor een Jommekesstrip') maar op vossen die op minder dan 500 meter van een kippenhok worden opgemerkt. Daarom een nieuwe titel voor een Jommekesstrip ' Joke zet het vizier op scherp '. Dat wetenschappers deze aanpak onzin vinden, vindt ze naar alle waarschijnlijkheid niet echt belangrijk. Bden je minister of ben je het niet en een minister moet beslissen en knopen doorhakken. ' Joke hakt knopen door ', of nog ' Uitzetten en afknallen', ook een goede...  

18-01-12

Voedselverspilling, een stomp in de lege maag.

voedselverspilling, voedselbanken

Wetende dat 1,5 miljoen Belgen armoede lijden stoot het fenomeen van de voedselverspilling mij nog steeds tegen de borst en vraag ik mij af of er geen ( begin van ) oplossingen zijn , voedselbanken niet te na gesproken. De reportage gisteren op Eén ' Koppen XL ' liet weer niets aan duidelijkheid over : voedsel wegwerpen , dus verspillen, is nog steeds aan de orde van de dag. Zoals steeds kan er tijdens de veel te korte zendtijd niet al te veel verteld en getoond worden maar uit al dat fragmentarische en anekdotische is toch wel iets op te pikken :

* Ergens in een Frans ' instituut ' ( school, universiteit ) werd voedsel verschaft tijdens de middag : in totaal ging het over 900 kg, waarvan 200 kg werd weggesmeten. Meer dan 20 % werd naar de vuilcontainers verwezen omdat de jongelui hun bord vol laden waarvan ze zeker waren lang niet alles tot zich te kunnen nemen. Als hen dan gevraagd werd naar het waarom, dan wisten ze echt niets zinnig te zeggen. Mentaliteit...

* Supermarkten organiseren vooraleer de winkel open gaat, een rondje wegwerpen van voedsel dat in een aantal gevallen nog 4 tot 5 dagen looptijd had tot de houdbaarheidsdatum. Erger nog, deze producten werden in een aantal gevallen overgoten met javel om ze niet langer consumeerbaar te houden ( Muffinman!). Procedures...

* Sommige winkels van een een keten hadden teveel besteld en normaliter zouden zij dat kunnen doorgeven aan een andere collega-winkel die mogelijk . Maar dat kost te veel. Geld... 

* Een fabrikant werpt containers meloenen weg omdat ze te klein zijn. Mensen verwachten een grote meloen voor 1 Euro, geen kleine. De smaak was daarbij geen element. Absurde kieskeurigheid van de consument...

* Iemand legde de vinger op de wonde door te zeggen dat ons voedselsysteem ziek is. Zowel fabrikanten, distributeurs en consumenten zijn daar samen voor verantwoordelijk. En er is nog geen begin van oplossing in het zicht. Voedselbanken verrichten goed werk maar zij zijn roepende in de woestijn. Lokaal voedsel zonder tussenstations is een andere voorlopig beperkte mogelijkheid.