19-11-13

Ons leven terugwinnen op het geldsysteem

geldsysteem,flow,creatiever,geld maakt

Bron : artikel in Flow nr 8-2012 ' Minder geld, hoe erg is dat ? '

Noodgedwongen met minder geld, door de recessie,  hoe erg is dat ? 


1. Mensen worden creatiever in het zoeken naar oplossingen en genieten ook meer van die oplossingen : zelf eten koken, een moestuin aanleggen, zelf truien breien, kleren naaien en spullen repareren lijkt onverwacht veel bevrediging op te leveren.
2. Creativiteit doet angst verdwijnen. Als fantasie wordt gestimuleerd, heb je gewoon minder spullen nodig en is er minder noodzaak om te hebben. 
3. We worden gelukkiger van dingen die we beleven dan van dingen die we hebben. Wat we kopen en bezitten verdwijnt snel uit het bewustzijn. Het staat of ligt er, je vindt het normaal. Of het verdwijnt, punt.
4. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat 99 % van alles wat Amerikanen kopen, binnen de 6 maanden in de vuilnisbak wordt gekieperd.   

5. We worden doodmoe van al dat hebben, veroorzaakt door de economie die ons opjaagt om steeds meer te willen, meer te consumeren, meer te verdienen, meer weg te kieperen. Alles wordt verhandelbaar gemaakt, ook de dingen die vroeger gratis waren. Zoals zorg, amusement of spel...Anderen koken voor ons en we betalen.
6. Geld maakt alles anoniem en je hoeft dan niet te weten wie je voedsel heeft verbouwd of je kleren heeft gemaakt. Je betaalt ( te weinig ) en klaar. Daardoor verdwijnen de verbindingen met anderen, de authenticiteit  en de intimiteit. 

7. We moeten terug leren geven en ontvangen. Waar het om gaat zijn relaties, verbindingen. Geld verbreekt die omdat je geen verplichtingen meer hebt zolang je maar betaalt. Wanneer mensen je iets gaan geven, wil je iets teruggeven want je hebt een soort schuld en dat is eerder..dankbaarheid. 
8. Laten we ons leven voor een stuk terugwinnen op dit geldsysteem. Laten we dingen doen waarbij geld geen rol speelt, mensen wel. Door bv dingen te maken ipv te kopen. Ruilen, delen, recycleren kan ook. Door vrijwilligerswerk te doen op alle mogelijke terreinen, van kinderoppas tot het oprapen van huisvuil. Door gemeenschappelijke projecten op te zetten voor de buurt, de opstart van een speel - of moestuin, het verhinderen van geplande autoweg door het woongebied, etc. 

Voor het mooiste en fijnste in het leven , hebben we geen geld nodig. 

Hvandeker : Juist voor het merendeel van onze westerse samenleving, maar ook hier zijn mensen die moeilijker in dit verhaal passen en moeite hebben om te overleven. Maar ook dat hoeft niet persé geld te kosten. Hen gratis helpen is ook een mooi projekt en geeft voldoening voor alle partijen. En het hoeft daarvoor geen recessie te zijn... 

De commentaren zijn gesloten.