20-06-13

Wat als ... ?

spookthalyslijn, vande lanotte, wafelijzer, omgekeerd wafelijzer, voedselspeculatie, levensnoodzakelijke grondstoffen, amazon, dumpingprijzen, reuzengroei, uitpersing, koppelverkoop, verkoop met verlies

1. Politici zouden afstappen van de omgekeerde wafelijzerpolitiek ?

Hvandeker :Dan zou men 6 miljoen Euro besparen op 1 Waalse en 1 Vlaamse (spook)Thalyslijn, met amper reizigers tot Brussel. Nu komt die besparing er pas als niet alleen de Vlaamse maar ook de Waalse lijn , tegelijkertijd, worden geschrapt. Onbegrijpelijk, meneer Vande Lanotte, dat je schrappen van de Vlaamse lijn als naïef bestempeld. Het communautaire is toch zo'n prettig ' speeltje ' voor Belgische politiekers. Het ( omgekeerde ) wafelijzer is terug ! Hoe durven ze ? 

2.  Banken, ook Belgische ( Axa, Belfius, ING, ABN Amro, Deutsche Bank en BNP Paribas Fortis ) niet zouden speculeren met voedsel ? En daardoor de voedselmarkt destabilizeren met rampzalige gevolgen voor een aantal ontwikkelingslanden ?  Terwijl ze zichzelf profileren als maatschappelijk, ethisch en ecologisch, zonder de klanten hierover in te lichten ? En ze ofwel ontkennen, ofwel niet bereikbaar zijn voor commentaar ? Hoe durven ze ?  

Hvandeker : Dan zouden heel wat minder mensen honger lijden omdat nu bepaalde voorraden levensnoodzakelijke grondstoffen, om speculatieve redenen, lang worden achter gehouden met het oog op een prijsverandering.   

3. Amazon niet - via enkele muisklikken - aan dumpingprijzen zou verkopen ? Zijn werknemers niet zou uitbuiten door te lage lonen en supercontroles ? Zijn beurskoers niet zou zien stijgen ( ondanks ontbreken van winst ) , door de wereldwijde verkoop niet alleen van boeken, luiers, droge voeding, verzorgingsproducten maar ook van verse voedingswaren ? Zijn reuzengroei in omzet niet alleen maar kan gebeuren door een steeds groter publiek te lokken, met lage prijzen en een razendsnelle levering, met erg lage arbeidskosten door interims en lageloonarbeid en met uitpersing van hun leveranciers ?  Niet zou streven naar werelddominantie en pas dan prijsstijgingen en winstopbouw ? Niet zou doen aan koppelverkoop en verkoop met verlies ?  Dit alles niet de kern zou uitmaken van hun zakenmodel ? Hoe durven ze ? 

Hvandeker : Dan zal het fysieke winkelen niet overbodig gemaakt worden. Niet alleen de kruidenier, de beenhouwer, de bakker , de supermarkt, het grootwarenhuis, het shoppingcentrum maar nagenoeg alle winkels zullen dan blijven bestaan. Dan wordt er geen economische puinhoop in de detailhandel en distributie geschapen worden en dan zal de heilige graal ( een forse winst ) voor Amazon ( gelukkig ) achterwege blijven. Werknemers zullen dan normaal betaald worden, normaal en sociaal behandeld worden. Lokale middenstanders zullen hun kansen behouden, mensen zullen terug kunnen zien wat ze kopen, etc.    

 

Vraagbron : DM dd 19 juni 2013

De commentaren zijn gesloten.