24-03-13

Enkele gedachten en inspirerende boodschappen uit Happinez

nemrutkopmetvogel.jpg

De enige tijd die ertoe doet, is het nu. Dit moment. Het is belangrijk om in dat moment aanwezig te zijn. Om elk moment zo veel mogelijk te beleven en er het beste van te maken. Dan maken wij ook optimaal gebruik van het prachtige geschenk dat het leven is. ( Kay Pollak, 1938, Zweeds regisseur en auteur).

Wij leven in een egoïstisch en individualistisch tijdperk waarin het eigenbelang vooropstaat. Maar daar worden we blijkbaar niet gelukkig van, anders was er niet zo ongelooflijk veel stress en onvrede. Door je meer op anderen te richten, je in dienst te stellen van een ander of een hoger doel, onderken je de onderlinge verbondenheid van mensen en zie je in dat als je anderen helpt beter te worden, je daar zelf ook beter van wordt. ( Ik denk dat de grootste behoefte van mensen uiteindelijk is om begrepen te worden, een behoefte van je hart , niet van je verstand. ( Stephen Covey, 1932, Amerikaans adviseur op het vlak van oa effectieve mensen en organisaties).

Het is voor iedereen mogelijk om momenten van geluk te ervaren, maar het is niet mogelijk om gelukkig te zijn. Geluk kan je onmogelijk vasthouden. Als je dat denkt stel je jezelf continu teleur en kwets je jezelf voortdurend. Bij elke crisis sterft een klein stukje van ons ego : van onze illusies dat wij alles onder controle hebben, alleen maar goed zijn, dat wij moeilijkheden uit de weg kunnen gaan of ons niets kan overkomen. ( Anselm Grün, 1945, benedictijner monnik ).   

 

07-03-13

Soorten vegetariërs

vegetariër, veganist, laco-vegetariër, lacto-ovo-vegetariër, pesco-vegetariër, semi-vegetariër, plantaardige voeding , vleesvervangers


Bron : Knack Body Talk dd maart 2013

Er zijn blokbaar soorten vegetariërs, maar de definities zijn soms nieuw en verrassend.

1. Veganist : Geen dierlijke producten
2. Lacto-vegetariër : Geen vlees, vis of eieren, wel zuivel.
3. Lacto-ovo-vegetariër : Geen vlees of vis, wel zuivel en eieren.
4. Pesco-vegetariër : Geen vlees, wel vis, eieren en zuivel.
5. Semi-vegetariër : Af en toe een stukje vlees, wel vis, eieren en zuivel.

Hvandeker : interessante definities en de grondtoon van dit artikel was ook duidelijk... Niet vleesloos, wegens de voedingstoffen, maar wel meer plantaardige voeding dus ook vleesvervangers. 

Conserveringslandbouw

flat,550x550,075,f.jpg

Dit soort landbouw zou de tegenhanger zijn van ' uitputtingslandbouw ' en is een methode welke door de Leuvenaar Bram Govaerts wordt gepromoot in Mexico. 2 grote ' namen ' zoals Carlos Slim en Bill Gates willen daarin investeren omdat ze in de aanpak en de principes geloven. Een andere aanpak betekent een reëel gevaar voor miljoenen boeren. Enkele eenvoudige regels daarbij :

1. Ploeg niet.
2. Roteer je gewassen op het veld.
3. Laat de gewasresten achter op het veld, als voedsel voor het leven in de bodem.

De effecten zijn verbijsterend en daarom dat Bram zoveel succes heeft met zijn aanpak.

Bron : Knack dd 6 maart 2013

Hvandeker : ik denk dat deze logika niet alleen voor maïs en tarwe werken, maar voor vele - ook kleinschaliger - andere gewassen. De heren Carlos en Bill ' ruiken ' opportuniteiten. Nu nog de boeren overtuigen... 

06-03-13

Luc Bonte: de ommezwaai

luc bonte, arcelor mittal, vredeseilanden, staalbaas, voedselteams, ons economisch model,

Bron : DMorgen dd 27 febr 2013 ' Luc Bonte stapt over van  Arcelor Mittal naar Vredeseilanden. Staalbaas wordt Noord-Zuid activist.

Hvandeker : Wat mij opvalt in dit artikel is niet zozeer de ' move ' van de heer Bonte, zo zijn er meer die op een bepaald moment in hun ( professionele ) leven iets anders en beters willen, is vooral het volgende :

1. Motivatie : ' Ik wil meewerken aan een betere wereld, ik ben al van jongsaf aan  bezig met thema's als duurzaamheid en rechtvaardigheid. Ik ben ook een tijdje verantwoordelijk geweest voor milieu en welzijn op de werkvloer. Ik ben ook gecharmeerd door de filosofie van Vredeseilanden : boeren moeten zichzelf beter organiseren om een betere, rechtvaardiger prijs te bedingen.

2. Vredeseilanden stonden mee aan de wieg van de ' voedselteams ' in Vlaanderen ! Ze werken ook samen met grote organisaties zoals Colruyt en Ikea in een poging het gedrag van de consumenten aan te passen en anders met voedsel om te gaan.

3. Ons economisch model ligt op apegapen, grondstoffen geraken stilaan op. Daarom hebben we een  nieuwe dynamiek nodig, voor een betere samenleving. We weten en beseffen dat er een milieuprobleem is, nu moeten we er ook iets aan doen.

4. Er bestaat nog heel wat onbegrip tussen de wereld van de bedrijven en die van NGO's. Beiden bekijken mekaar te afwachtend en zelfs te scheef, terwijl bedrijven heel wat positieve acties doen voor het milieu...  

Ik vind het knap dat deze man verandert, met een flink gereduceerd loon, om te werken aan iets zinvol. Afwachten wat dat oplevert voor onze samenleving...

05-03-13

Goedgekozen titels veelzeggend

brede Brusselse Ring, ecologisch autotuning, 3d-printer

Soms is er tijd tekort om een interessant artikel te analyseren en dan is een veelzeggende titel al een goed begin :

1. DMorgen dd 5 maart 2013 : Met brede Brusselse Ring staan we ook stil, zeggen verkeersspecialisten. En vermits het personenvervoer tegen 2030 met 20 % zal toenemen en het vrachtvervoer met maar liefst 68 % is er hoge nood aan goede oplossingen zoals proactief filemanagement, dynamisch verkeersmanagement, spitsstroken en variabele snelheidslimieten.

Hvandeker : Dit klinkt nogal specialistisch, wetenschappelijk en zelfs mogelijk.... maar de vrachtwagens stelselmatig vervangen door vervoer langs het water en via het spoor  en personenwagens vervangen door openbaar vervoer, telewerken, ed klinkt toch eerder voorkomen dan genezen, en dus eerder haalbaar dan al dat ' management '.

2. DMorgen dd 5 maart 2013 : Ecologisch autotuning lijkt nog zo'n wondermiddel om minder ( fossiele ) brandstoffen te verbruiken. Even laten chippen en tot 20 % minder verbruik, kostprijs 350 tot 1.000 Euro, terugverdientijd vanaf 40.000 tot 70.000 km.

Hvandeker : Electrische wagens , minder of niet rijden, openbaar vervoer zijn ook mogelijkheden. Soms minder duur, soms gewoon ' groener ' en minder vervuiling.

3.DMorgen dd 27 februari 2013 : 3D-printer breekt door. Nieuwe digitale revolutie hertekent en democratiseert fabricagemethodes. Op den duur kun je alles wat je in de Ikea koopt, thuis zelf uitprinten en maken.Materialise uit Leuven is daar bekend voor... Op thingiverse.com kun je ontwerpen downloaden. 

Hvandeker : Ik koop niets in de Ikea, maar thuis iets produceren lijkt me inderdaad vrij revolutionair, zonder transport en al dat gedoe. Dit soort printers kost nog maar 1.500 Euro, een bedrag waar je je normaliter iets kan  bij voorstellen, als hobbyist.  

Fastfood : vleesvervangers voor beginners

falafel.jpg

Bron : DMorgen dd 5 maart 2013

Falafel : van oorsprong Libanees vegetarisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Wordt vooral gegeten in het Midden-Oosten maar is nu ook in Westerse shoarmazaken te vinden als vorm van fastfood.

Tofoe : Eiwitrijk sojaproduct afkomstig uit de Aziatische keuken. Heeft meestal een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, waardoor het gemakkelijk smaken van andere ingrediënten opneemt. Daarom wordt het vaak gemarineerd en dan gebakken.

Seitan : Dit vezelrijke product is gemaakt van tarwe en bevat heel veel eiwitten. Het heeft een op vlees gelijkende structuur en een hartige smaak. In Japan wordt het al honderden jaren bereid.

Tempeh : Koek gemaakt op basis van sojabonen, afkomstig uit Indonesië. Het heeft een neutrale smaak, waardoor het smaken van andere ingrediënten goed opneemt. Tempeh is vetarm en volledig cholesterolvrij.

Quorn : Bestaat voor 45 % uit eiwitten en voor 13 % uit vet. Verder worden er vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Als bindmiddel wordt het eiwit van kippeneieren gebruikt. Dit zorgde voor heel wat ophef in Engeland, waar Quorn vandaan komt. Pas toen vanaf 2004 alle Britse Quorn vrij van legbatterijeieren was, werd het product goedgekeurd door de Britse Vegetarian Society.

Hvandeker : Tijdens de dagen zonder vlees toch eens overwegen ? Minder, sommigen zeggen veel minder zelfs helemaal zonder vlees... lekker en redelijk betaalbaar. 

12:09 Gepost door hvandeker in Actualiteit, Algemeen, groene toepassingen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |