06-03-13

Luc Bonte: de ommezwaai

luc bonte, arcelor mittal, vredeseilanden, staalbaas, voedselteams, ons economisch model,

Bron : DMorgen dd 27 febr 2013 ' Luc Bonte stapt over van  Arcelor Mittal naar Vredeseilanden. Staalbaas wordt Noord-Zuid activist.

Hvandeker : Wat mij opvalt in dit artikel is niet zozeer de ' move ' van de heer Bonte, zo zijn er meer die op een bepaald moment in hun ( professionele ) leven iets anders en beters willen, is vooral het volgende :

1. Motivatie : ' Ik wil meewerken aan een betere wereld, ik ben al van jongsaf aan  bezig met thema's als duurzaamheid en rechtvaardigheid. Ik ben ook een tijdje verantwoordelijk geweest voor milieu en welzijn op de werkvloer. Ik ben ook gecharmeerd door de filosofie van Vredeseilanden : boeren moeten zichzelf beter organiseren om een betere, rechtvaardiger prijs te bedingen.

2. Vredeseilanden stonden mee aan de wieg van de ' voedselteams ' in Vlaanderen ! Ze werken ook samen met grote organisaties zoals Colruyt en Ikea in een poging het gedrag van de consumenten aan te passen en anders met voedsel om te gaan.

3. Ons economisch model ligt op apegapen, grondstoffen geraken stilaan op. Daarom hebben we een  nieuwe dynamiek nodig, voor een betere samenleving. We weten en beseffen dat er een milieuprobleem is, nu moeten we er ook iets aan doen.

4. Er bestaat nog heel wat onbegrip tussen de wereld van de bedrijven en die van NGO's. Beiden bekijken mekaar te afwachtend en zelfs te scheef, terwijl bedrijven heel wat positieve acties doen voor het milieu...  

Ik vind het knap dat deze man verandert, met een flink gereduceerd loon, om te werken aan iets zinvol. Afwachten wat dat oplevert voor onze samenleving...

De commentaren zijn gesloten.