05-03-13

Fastfood : vleesvervangers voor beginners

falafel.jpg

Bron : DMorgen dd 5 maart 2013

Falafel : van oorsprong Libanees vegetarisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Wordt vooral gegeten in het Midden-Oosten maar is nu ook in Westerse shoarmazaken te vinden als vorm van fastfood.

Tofoe : Eiwitrijk sojaproduct afkomstig uit de Aziatische keuken. Heeft meestal een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, waardoor het gemakkelijk smaken van andere ingrediënten opneemt. Daarom wordt het vaak gemarineerd en dan gebakken.

Seitan : Dit vezelrijke product is gemaakt van tarwe en bevat heel veel eiwitten. Het heeft een op vlees gelijkende structuur en een hartige smaak. In Japan wordt het al honderden jaren bereid.

Tempeh : Koek gemaakt op basis van sojabonen, afkomstig uit Indonesië. Het heeft een neutrale smaak, waardoor het smaken van andere ingrediënten goed opneemt. Tempeh is vetarm en volledig cholesterolvrij.

Quorn : Bestaat voor 45 % uit eiwitten en voor 13 % uit vet. Verder worden er vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Als bindmiddel wordt het eiwit van kippeneieren gebruikt. Dit zorgde voor heel wat ophef in Engeland, waar Quorn vandaan komt. Pas toen vanaf 2004 alle Britse Quorn vrij van legbatterijeieren was, werd het product goedgekeurd door de Britse Vegetarian Society.

Hvandeker : Tijdens de dagen zonder vlees toch eens overwegen ? Minder, sommigen zeggen veel minder zelfs helemaal zonder vlees... lekker en redelijk betaalbaar. 

12:09 Gepost door hvandeker in Actualiteit, Algemeen, groene toepassingen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.