21-02-13

Citaat van de filosoof en cultureel historicus Richard Tarnas

richard tarnas, happinez,

De vooraanstaande Amerikaanse filosoof en cultureel historicus Richard Tarnas stelt, in het tijdschrift Happinez , en ik citeer :

' Als je in een zielloze wereld leeft, en je jezelf daarboven verheven acht, dan is niets ( meer ) heilig. De verleiding groeit dan om alles om je heen tot gebruiksvoorwerp te reduceren. Bossen zijn dan niet meer dan brandstof en bouwmaterialen , dieren zie je slechts als grondstoffen of goederen. En als je dan nog verder redeneert worden de kinderen gereduceerd tot afzetmarkten. In onze wereld draait het vooral om rendement. Om politieke macht, winst maken en technologische vooruitgang. Er wordt wel lippendienst bewezen aan aan de meer spirituele waarden, maar meer is er niet en er worden geen konsekwenties aan verbonden.Als je ervan uit gaat in een onbezielde wereld te leven, dan hoef je je dus niet verantwoordelijk te voelen voor hoe je met die wereld omgaat. Je hoeft niet vooruit te kijken. We zouden ons moeten realiseren dat wat we nu doen grote gevolgen heeft voor de generaties na ons.
Maar in de praktijk kijken we niet verder dan het volgende kwartaal en de winstcijfers die daarbij horen. Leven in een zielloze wereld maakt dat we zelf zielloos worden en een steeds grotere spirituele honger gaan voelen. Een leegte die we proberen te vullen met... producten. Consumeren, steeds maar meer willen. Maar helaas heb je nooit genoeg van wat je niet nodig hebt. We zijn op weg de kannib alen van onze eigen planeet te worden. Dat is de prijs die we betalen voor ons ontheiligde wereldbeeld. En als je goed kijkt , zie je dat dit wereldbeeld ook ons zelfbeeld is.

Maar je ziet op kleine schaal veel projecten van onzelfzuchtige mensen, die pragmatisch zijn, hard willen werken en niet bang zijn om hun handen vuil te maken. Geen vrijblijvendheid of zweverigheid maar een vorm van wat je ' gespierd idealisme ' zou kunnen noemen. Maar kijk je naar de wereld als geheel, dan hebben we - denk ik - nog een lange weg te gaan '.   

Hvandeker : een wat somber wereldbeeld, enigszins bijgesteld, maar toch.... De moeite om eens over na te denken.

16:49 Gepost door hvandeker in Actualiteit, Algemeen, Liefde, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: richard tarnas, happinez |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.