06-01-13

Teheran versus Antwerpen : fijn stof

smog, fijn stof, teheran, isfahan, ahvaz, smogvakantiedagen

Iedere vergelijking loopt mank, maar toch :

Bron : DMorgen dd 5 jan 2013

3 jan 2013 : De Iraanse autoriteiten hebben de bewoners van Isfahan gevraagd om de stad enkele dagen te verlaten wegens de smog, als gevolg van de hoge concentraties fijn stof die de gezondheid zwaar bedreigen.

5 jan 2013 : Idem dito voor Teheran, de hoofdstad. Invoeren van een ' feestdag ' ( ! ) met ook hier de vraag om de stad te verlaten. Wedstrijden in hoogst voetbalklasse geannuleerd om de gezondheid van de spelers niet in gevaar te brengen. Alle openbare instellingen, scholen en universiteiten gesloten. 

In 2010 had Iran maar liefst 80 ' smogvakantiedagen ' ( ! ) met als kostprijs telkens 100 miljoen Euro per dag, maakt 8 miljard Euro verlies omwille van het fijn stof.

Hvandeker : Hallucinant dat het zo ver moet komen.... zoals gezegd kan je Teheran, Isfahan of Ahvaz ( 372 microgram per m³ , WHO zegt 20 mg is het maximum ), allen miljoenensteden,  niet vergelijken met Antwerpen. Rond Antwerpen liggen geen hoge bergen en er rijden geen miljoenen diesels zonder roetfilter rond, maar het geeft toch enigszins te denken. Het economisch verlies, de gezondheid van de inwoners, de maskers die we zien opduiken in vele grote wereldsteden... Waar zijn we mee bezig ? Gezondheid moet op de allereerste plaats komen in de discussie over de oplossing mbt de mobiliteit in en rond Antwerpen, toch ?    

De commentaren zijn gesloten.