03-12-12

Nog wat krasse uitspraken uit Klimaatkatern van DMorgen van 24 november 2012

globalwarmingmok.gif

Voor mij dan toch.
Kul onderzoekers Anneleen Kenis en Matthias Lievens :

1. ' Natuurpunt gaat in zee met Electrabel en Ikea, dat duizenden voetbalvelden aan bomen omhakt, WWF erkt samen met bedrijven die schandalige dingen doen. Die ngo's proberen die bedrijven van binenuit te veranderen, maar worden zo meegezogen in een verhaal dat niet echt duurzaam meer is. We trachten die zeepbel te doorprikken en andere organisaties te interpelleren.

Hvandeker : ik ben geneigd die stelling te onderschrijven, maar denk ook dat ze het soms goed bedoelen. Alleszins wat Natuurpunt betreft vind ik dat teveel focussen op geld : zo ben ik in 1 van hun tijdschriften op minstens 4 verzoeken tot betalen of andere fondswervingen gestoten... ze hebben uiteraard geld nodig om te werken, maar zijn daar veel te agressief mee bezig. 

2. '  Er is sowieso een daling van de groei  nodig '

Hvandeker : Ze bedoelen niet minder jobs, maar een ander samenlevingsmodel met minder de mantra van banken en markten en daar sta ik achter.

3. ' De grote vervuilers zoals Arcelor Mittal maken miljardenwinsten via de handel in emissierechten. In theorie vertrekt de groene economie vanuit de vervuiler betaalt, maar hier is het dat de vervuiler verdient '

Hvandeker : Als men gaten in de regelgeving laat, zijn er altijd die daar in duiken.

4. Catherine Ongenae : ' De gemiddelde Belg eet ongeveer 240 gram vlees per dag, daar waar artsen aanbevelen dat 100 gram ruim voldoende is. We lijken ons daar voorlopig weinig van aan te trekken. '

5. Ex-veggie Lierre Keith : ' Vegetariërs geloven dat niets moet sterven voor hun levensonderhoud, maar de waarheid is dat landbouw op grote schaal een van de meest destructieve menselijke activiteiten is. Maar ik ben wel een vurig verdedigster van lokaal geproduceerd en ecologisch verantwoord vlees omdat het een wereld van verschil is als runderen worden grootgebracht op gras, niet op geïmporteerd veevoeder.

Hvandeker : zo kunnen we dit ook bekijken door minder maar gezonder ( in zijn brede betekenis ) vlees en wat meer lokaal geteelde groenten te eten.

6. Johan Corthouts : ' Een eerdere poging in 2005 om de Europese regels aangaande F-gassen ( 23.000 x schadelijker dan CO² ) aan te scherpen , mislukte jammerlijk. Greenpeace sprak toen van een overwinning  voor de multinationals. Die waren er in geslaagd om de schadelijke effecten ervan te bagatelliseren. '

Hvandeker : Ook dit is moeilijk te begrijpen. Iets bagatelliseren en minimalizeren, wetende dat het zo schadelijk is en er ruimschoots alternatieven zijn ....

7. Energiespecialist Johan Braem van vermogensbeheerder Econopolis : ' Volgens sommige milieu-experten is er spraken van een beleggingszeepbel. Omdat de wereld vervuilende energiebronnen zal afzweren om het klimaat te redden, staat een massale afwaardering in beleggingen in steenkool, olie en gas te gebeuren. De financiële markten hebben dit blijkbaar nog niet door, zeggen de aanhangers van de carbon-bubble theorie.

Hvandeker : Het kan natuurlijk, iedere theorie heeft zijn aanhangers. Ik zou het niet weten...maar dat de olieprijzen zullen blijven stijgen daar zijn er veel van overtuigd, dus groene alternatieven zijn ook voor beleggers  interessant.

8. Maarten Rabaey : ' Duitsland doet het zonder kernenergie en met ecowijken. De energiewende met ook afbouw van fossiele brandsoffen en massale investeringen in hernieuwbare energie zorgen in Duitsland voor een revolutiionaire ommekeer.

Hvandeker : soms mogen we wel eens naar en in het oosten gaan kijken en ons de weg laten wijzen.

9.  Professor Hans Bruyninckx van HIVA : ' Een harde en aantoonbare koppeling van groene groei aan ambitieuzere milieu- en klimaatdoelstellingen is essentieel. De essentie van groene groei, nl dat ze prioritair milieudoelstellingen moet dienen, dient nog veel centraler gesteld te worden. Groene groei en eco-innovatie-beleid zou dust best ook met ' harde ' milieucriteria geëvalueerd worden. Op die manier wordt het duidelijk dat het niet blijft bij groene versiering van een traditionele economische groeistrategie. Ook in België is het discours overwegend economisch : groei, investeringen, concurrentiekracht en jobs. Even logisch en - voor alle duidelijkheid - noodzakelijk als eenzijdig. Groene groei is geen tewerkstellingsinstrument maar een visie op de toekomst.

Hvandeker : Het klimaat zou de eerste en enige bekommernis mogen zijn van het beleid. Al de rest kan daar van afgeleid worden door daarvoor noodzakelijke maatregelen om dat te veranderen. Groene maatregelen zorgen voor tewerkstelling en nog veel meer.

De commentaren zijn gesloten.