02-12-12

Armworstelen met uitsluitend verliezers ? Neen.

jean pascal van ypersele,klimaatconferentie,armworstelen

Dat zegt Jean-Pascal van Ypersele in DMorgen van 24 november 2012 in volgende bewoordingen :

' Zo'n klimaatconferentie is altijd intens frustrerend : Na alle rapporten die wijzen op de vernieling van het belangrijkste systeem dat ons in evenwicht houdt, lijkt het rondje armworstelen met alweer besluiteloze wereldleiders dodelijk vermoeiend. Het is nu al ongeveer 20 jaar dat ze de feiten naast zich neerleggen en de opwarming van de aarde als een probleem in de marge benaderen. 

Wanneer een bank nog maar ' help ' murmelt rollen de overheidsmaljarden binnen, terwijl de klimatologen ( zoals Jean Pascal ) die luid en herhaaldelijk roepen dat het huis in brand staat, genegeerd worden. 

Het is vandaag krankzinnig om nog een klimaatscepticus te zijn : Oost-Indisch doof, of stekeblind of gewoon oneerlijk.

Maar ik weiger om te zeggen dat het te laat is, want dit leidt tot nog meer inertie, onverschilligheid en totale demobilisatie. Allen, hoe langer er geacht wordt, hoe meer het ons zal kosten. We moeten de mensen boven ons onder druk blijven zetten.

Hvandeker : Wij onderhandelen niet mee. Blijft de bottom-up weg van mensen die er met velen wat willen aan doen . Vele kleine stapjes werken ook en ondertussen blijven hopen dat er top-down iets begint te bewegen. 

De commentaren zijn gesloten.