28-09-12

Zaken zijn zaken, ook in Antwerpen

baselactionnetwork.jpg

' Een occasie vol afval voor Afrika ' luidt de titel van een artikel in Knack Extra, welke ik deze dagen in de bus kreeg. Wrakken van camions en personenauto's worden volgestouwd met electronisch afval ( oude koelkasten, televisie, laptops, ed )en verscheept via de haven van Antwerpen richting Afrika. Een echte draaischijf van een louche internationale handel waar de pakkans zo klein is, dat er eigenlijk weinig risico aan verbonden is. Omdat maar enkelen de controle proberen in goede banen te houden . Meer nog, zij die een beetje aan onderzoeksjournalistiek willen doen, blijken uiteraard niet ' van harte ' welkom te zijn. Foto's nemen is al helemaal ' not done ' en men vraagt recht toe recht aan om ze te wissen. Iets te verbergen ? 

Het is dweilen met de kraan open : enkele inspecteurs, douanebeambten en scheepvaartpolitie worden af en toe ingezet. 99 % ( negenennegentig %) wordt niet gecontroleerd. En als het toch gebeurt is er de discussie over de betekenis van het woord ' 2dehands ' dat een andere invulling krijgt naargelang de actor in kwestie. En een pak administratie en acties om achter de schuldigen te geraken. Tenslotte is er het feit dat veel ' materiaal ' uit het buitenland komt, waar andere spelregels en definities gelden.... Je zou het voor minder bekeken houden en dus... foefelt men de pannen van het dak. 

In Antwerpen kan alles, is het gezegde in Europa en Afrika. En verder gaat het over Afrikanen die plots komen en even plots verdwijnen, spookfirma's en criminele organisaties met veel cash. 

Zaken zijn zaken : een auto die hier nauwelijks nog 1.000 Euro waard is, gaat in Afrika pas voor 1.500 Euro over de toonbank, rechten en winstmarge inbegrepen. Minder dan een nieuwe en als het karretje nog beweegt is het ok. Autocontrole ? 

En wat er met de afvalstoffen van ijskasten, pc's ed gebeurt, laat zich raden.

Zolang er geen Europees beleid is, met doorgedreven controles, is het vechten tegen de bierkaai. De handel in afvalstoffen vormt daarenboven een ernstige bedreiging van onze planeet. En daar ligt de Afrikaan, meer nog dan de Europeaan, niet van wakker.

Hvandeker : Historisch misgroeid, slechte regelgeving, hebzucht en business as usual.. het komt steeds terug. 

De commentaren zijn gesloten.