27-09-12

Korteketendenken

6783_toparticlephoto.jpg

Ik heb vandaag een artikel in de Knack van 26 september 2012 gelezen die mij aan het denken hebben gezet. De titel ' Patatten aller landen, verenigt U ', door Jeroen Zuallaert.

De Aardappelbeweging in Griekenland is bedacht door een professor Christos Kamenidis die verbaasd was over de hoge patattenprijs en toevallig achter de oorzaak kwam. In een bepaald dorp waren er sinds maanden geen groothandelaars meer geweest om de patatten op  te kopen. Pure chantage die er voor zouden zorgen dat de boeren hun prijzen, die al zo laag waren, nog zouden laten zakken. Ook later of zelfs niet betalen behoort tot de dagelijkse praktijk. Een echte schande en de rechtbanken werken niet echt mee om dat te veroordelen. En tenslotte dreigden de groothandelaars met ultra lage dumpingprijzen via import van Egyptische brol : normaal 25 cent versus 8 cent per kilo. Die brol werd dan nog gemengd met lokale aardappelen... illegaal maar niks tegen te doen.

Die griekse professor wilde daarom de groothandel uitschakelen en organiseerde de korte keten : van producent naar consument via een veiling. Cash voor de boer en een goede prijs voor boer en consument. De veilingen waren natuurlijk een groot succes. En de Aardappelbeweging nam een grote vlucht, tot ver buiten de regio. En wat begon met aardappelen kreeg een vervolg met uien, rijst, oliven, honing, perzikken, enz.

Zonder alle tussenpersonen waren de prijzen voor de consument 2 tot 3 x goedkoper....en de groothandelaars zaten in de tang. Als bijkomend gevolg dat consumenten zagen van waar hun voedsel kwam en wat de kwaliteit was, met de historische schandalen in de voedselketen nog in het achterhoofd. Grote spelers manipuleren de markt, door import bv uit Nieuw-Zeeland, waardoor de lokale boer uit de markt wordt gewerkt...en er is amper Europese controle op dit alles.

Hvandeker : Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat mensen nog altijd prijzen willen betalen die tot 3 x te duur zijn. Daarom ook de groeiende vraag naar lokale producten die rechtstreeks van de boer worden afgenomen, niet alleen in Griekenland, ook elders en ook bij ons. Zo zie je waar dat voedsel vandaan komt, zal de smaak waarschijnlijk een stuk beter zijn en ben je een stukje solidair met de producenten. Het korteketendenken lijkt vanzelfsprekend maar is het niet. De mentaliteitswijziging moet echter , ook bij ons, nog komen.    

ps Aardappelen bij de boer : 25 Eurocent in de supermarkt : 75 Eurocent per kilo
Uien : 30 versus 90
Rijst : 100 versus 260
Olijven : 350 versus 700
Olijfolie : 1550 versus 2400
Honing : 600 versus 1000
Feta : 650 versus 1100
Perzikken : 70 versus 150
Kersen : 200 versus 550 cent per kilo 

De commentaren zijn gesloten.