31-08-12

Korte, maar voor mij belangrijke, berichten.

electrabel, reactorvat doel, klimaatdoelstellingen, bomen op drukke straten, moeskopperij, gouverneurspost, rijkentaks

DMorgen van 30 en 31 augustus 20012

1. Electrabel verliest massaal aantal klanten wegens te duur en door het fenomeen van de groepsaankopen : ze hebben nu de keuze, ofwel stappen nog meer klanten over ( hvandeker : gemakkelijke werkwijze en heel wat te besparen ) ofwel laten ze hun prijzen substantieel zakken ( hvandeker : en dat kunnen ze gemakkelijk). De kans dat ze niet reageren en zich nog altijd als onbereikbaar opstellen is evenwel aanwezig. Die paar centen die ze als ' geschenk ' geven indien je terug zou keren zullen echter fundamenteel niet veel aan hun politiek als grootste speler veranderen. Ze zouden zich eerder moeten afvragen : waarom zijn wij ' niet meer geliefd ' ? Uitstekende service is veruit ondergeschikt aan prijszetting...

2. Het reactorvat van Doel 3 bevat 8.707, achtduizend zevenhonderd en zeven, onregelmatigheden in de verschillende mantelstukken. Van 10 tot 25 millimeter dik ( dat is toch 2,5 centimeter ? ).  Hvandeker : een eufemisme zeker, die ' onregelmatigheden ' ipv defecten ? Je moet maar in Antwerpen wonen en dat 's morgens te lezen krijgen, als leek. Voor Electrabel volkomen aanvaardbaar, zo lees ik verder. Het echte probleem is de hoeveelheid fouten en de densiteit. Wie begrijpt deze woorden en wat betekenen ze in de werkelijkheid ?   

3. Vlaanderen ' negeert ' klimaatdoelstellingen van Europa, met name 15 % minder uitstoot tegen 2020. Vandaag hebben we per Vlaming bijna dubbel zo veel uitstoot als het Europese gemiddelde. Mogelijkheden genoeg, alleen de politieke moed ontbreekt om volgende maatregelen te promoten : isolerende beglazing en efficiëntere verwarming voor alle huurwoningen, kilometerheffing voor personen- en vrachtwagens, totaalrenovaties van oude huizen, energieneutrale nieuwbouw, stimuleringsbeleid voor fietsen,enz. Reactie van JS, Vl Min Leefm : ik weet het, neen wij weten het, we hebben een studie besteld, het volgende beleidsplan ( 2013-2020) zal oplossingen bieden, blablabla.

4. Bomen op drukke straten houden het fijn stof te lang vast ( wegens de gebouwen worden deze straten een canyon) , op minder drukken wegen, in parken, op pleintjes of tuinen niet en ook hagen zijn beter. Hvandeker : bomen houden het fijn stof toch bij in hun bladeren, je kan ook snoeien als ze te groot worden en te dicht op elkaar staan ipv ze definitief om te hakken.En de wind doet ook zijn werk en jaagt de vuiligheid weg, de bomen zorgen voor verkoeling en schaduw , etc. Groen Loont dus wel...

5. Moeskopperij ( het stelen van groenten en fruit uit private tuinen ) is uit het strafwetboek geschrapt. Hvandeker : je moet maar een pak energie gestoken hebben in je tuin... je bent machteloos.

6. Open VLD en NVA vechten voor gouverneurspost in Oost Vlaanderen. Hvandeker : de huidige gouverneur is nog op post en ze rollen al over de straat. Neen, wij gaan voor de inhoud, niet voor de postjes. Lachwekkend, die uitspraken.

7. Beste politici, haal het geld waar het zit. Zowel in Frankrijk, maar ook in Duitsland, Nederland als Groot Brittanië is er een rijkentaks of wil men hem invoeren. Ook Italië, Spanje en België proberen. Hvandeker : niet meer dan juist, rechtvaardig, eerlijk, herverdelend, ...dat niet alleen de armsten, de middenklasse maar ook de rijksten bijdragen aan de begroting.      

De commentaren zijn gesloten.