08-08-12

Voedselprijzencrisis

wortelhand.jpg

DMorgen dd 27 juli 2012 : ' Hitte in Amerika, honger in de wereld '

Ondanks alles spreken zij niet over een voedselcrisis ( er is nog steeds voldoende, ook al wordt heel wat voedsel verspild ) maar over een voedselprijzencrisis. Daarmee wordt het accent niet alleen gelegd op een aantal natuurlijke oorzaken maar ook manipulaties welke de prijzen beïnvloeden. En dat kan opnieuw aanleiding geven , zoals in 2007-2008, tot voedselrellen, sociale en politieke onrust.

1. Het feit dat er slechts een goede 15 ( grote ) landen zijn in instaan voor 2/3de van de productie. Maar landen in Afrika zijn daar niet bij. Hun boeren hebben amper een hak... Zijn er wel bij voor de productie van maïs, soja, tarwe en rijst : VS, Canada,Mexico, Brazilië, Argentinië, China, India, Indonesië, Vietnam, Bangladesh, Turkije, Australië, Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk.
2. Voor de rijkere landen betekent voedsel slechts 10 % van het inkomen, terwijl dat voor een miljard mensen een kwestie is van leven en dood. Als dan de prijzen van de basisgrondstof de hoogte ingaan door droogte, overstromingen, moessons, hittegolven ( ingevolge de opwarming van de aarde ) , dan mogen we voor velen spreken van een regelrechte ramp.
3. Ook speculatie en afgeleide constructies versterken dat nog eens extra.
4. Ook landroof, zoals China dat grote stukken Afrikaans land opkoopt voor een habbekrats, is een oorzaak.
5. Gebruik van voedsel voor brandstoffen, ook dat doet de prijzen stijgen.
6. Meer vleesconsumptie, dus meer veevoeders.
7. De bevolkingsexplosie.   

Hvandeker : een vicieuze cirkel van armoede waar men niet uitgeraakt, tenzij men grootschalig investeert in lokale, duurzame landbouwmodellen. Tenzij landen niet panikeren en geen voedselvoorraden hamsteren alleen voor eigen behoeften. Tenzij men absurde regelgeving ( bv over biobrandstoffen of over afgeleide constructies zonder band met de werkelijkheid ) aan banden legt.     

De commentaren zijn gesloten.