16-07-12

Soms heb je goed nieuws nodig.

mooi.jpg

DMorgen dd 11 juli 2012 : Zoals ' Project Gratis voedsel voor armen ' breidt uit. Vrijwilligers haalden bij Delhaize bijna vervallen producten uit de rekken om ze gratis mee te nemen en uit te delen aan arme mensen. Dit proefproject in het Limburgse werd door de overheid als gunstig beoordeeld ( er werd voor 10.000 Euro aan voeding uit de rekken gehaald ) en zal uitgebreid worden naar gans Vlaanderen. Ook verse etenswaren konden alsnog ingevroren worden om nadien te worden verdeeld. Ook Delhaize staat positief tegenover de verdere uitrol in Vlaanderen.

Wetende dat iedere Europeaan jaarlijks 180 kilo voedsel verspilt, da's een halve kilo per dag, wat samen 89 miljoen ton voor Europa betekent en wetende dat de voedselafvalberg in de 27 EU-lidstaten zonder ingrijpen tegen 2020 met 40 % zal aangroeien, mag dit een kleine maar belangrijke stap zijn in de goede richting. Het protest en de niet-veroordeling van de muffinman Steven De Geynst heeft dan toch een en ander losgeweekt.

Maar er is veel meer nodig zoals een gecoördineerde strategie over de hele keten, van boerderij tot op het bord. Er gaat vandaag wereldwijd zo'n 50 % van de productie in die keten verloren.

Hvandeker : goed nieuws voor alle organisaties die zich daar mee bezig houden en voor de armen die daar van kunnen genieten. Iets wat evident zou moeten zijn, wordt stilaan georganiseerd en dat is hoog tijd. Iedere druppel op een hete plaat helpt. Hopelijk volgen er nog veel druppels...  

De commentaren zijn gesloten.