03-07-12

Human Rights Watch en falaqa, shabeh, balanco, basat-al-reeh en dulab

Dat zijn naar het schijnt Syrische namen voor Syrische folterpraktijken. Dat zijn er 5 van de in totaal 21 welke via interviews werden beschreven door meestal jonge tot zeer jonge slachtoffers, die het nog kunnen navertellen, en door overgelopen ' beulen en soldaten'.

De gruwelijke details van dit alles worden vandaag uitvoerig beschreven in DMorgen met een soort statistiek waar de steden staan aangeduid waar die dingen gebeurden alsook met verwijzing naar de Bron : HRW. En voor de ' liefhebbers en nieuwsgierigen ' zijn er ook nog realistische tekeningen bij die doen terugdenken aan Breendonk, Auschwitz, Abu Graib, Guantanamo, en vele andere folterplekken in de wereld.

Ik neem aan dat vele lezers dat afschuwelijk zullen vinden, anderen zullen er op kikken en weer anderen zelfs volkomen onverschillig laten. Mijn vraag daarbij : wat is de noodzaak en de waarde van deze berichtgeving en wat is het effect op mensen als ze kennis nemen van van al die gruwelijke details ? Ik weet het niet, ik stel me vragen en heb geen oplossing. Langs de ene kant moet dit absoluut onder de aandacht gebracht worden ( rol van de media ) maar langs de andere kant vraag ik me af of al die vreselijke details, met uitvoerige beschrijvingen van het laagste in de mens,  erbij moeten.

Ik weet het niet.... meer. En de wereld, de VN Veiligheidsraad op kop, ook niet...meer.  

 

De commentaren zijn gesloten.