19-06-12

Photovoltech, rauw en brutaal...

zonnepanelen1.jpg

DM 19/06 Het Tiense bedrijf Photovoltech , de enige Belgische producent van zonnecellen en een spin-off van IMEC, gaat ( voorlopig ) dicht en 267 jobs, vooral jonge mensen, bedreigd met mogelijk collectief ontslag. Het gevolg, blijkbaar, van overcapaciteit, een prijzenoorlog en te sterke concurrentie van Aziatische celproducenten . Dit alles veroorzaakte voor 2011 een verlies van 120 miljoen Euro.

Officieel, zo heet het, ' zit de markt verschrikkelijk tegen met een capaciteit van 50Gw wereldwijd en een vraag van slechts 29 Gw en met een prijsdaling van 60 %.  

Het blijft altijd mogelijk dat enkele personeelsleden worden overgeplaatst naar de 2 aandeelhouders, met name GDF Suez( Electrabel) en Total. Een ' witte ridder ' werd niet gevonden, ondanks de kennis en de intellectuele bagage van Photovoltech. Het bedrijf zou, volgens Imec, een ommekeer moeten maken via differentiatie. Maar dat vereist wel de steun van de aandeelhouders.

Hvandeker : dit verhaal klinkt weer zo ' rauw' en ' brutaal '. Ook Bekaert heeft nog niet zo lang geleden een deel van haar productie, met vele ontslagen, gesloten om dezelfde redenen : overcapaciteit, prijzen, concurrentie die man daar ook niet zag aankomen. Veel moeite werd er niet gedaan : Anticiperen op een veranderende markt zou toch één van de competenties moeten zijn van een CEO. Ik heb daar mijn twijfels over... wetende dat - bovendien - De Graeve geen cent van zijn bonus , zelfs symbolisch, wou inleveren en dat de aandeelhouders van Photovoltech, Total en GDF Suez, niet direct bekend staan voor hun liefde voor alternatieve energie. Ook Denijs Johan, CEO van Photovoltech, zegt eenvoudigweg : we hebben het niet zien aankomen. Rauw en brutaal, mijn bescheiden conclusie. Ik heb er een verschrikkelijk slecht gevoel bij...   

 

17:51 Gepost door hvandeker in Actualiteit, Algemeen, groene politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.