07-03-12

Kassa

 

6509_toparticlephoto_1.jpg

 

Kassa

Artikel/column van Hugo Camps in De Morgen van 6 maart 2012

De vrouw in de rij voor de kassa had haar sjaal over het karretje gespreid. Ik schatte har een jaar of 40 maar ze zag er 20 jaar ouder uit. 20 jaar schaamte.

Net voor het afrekenen ontbloott ze het karretje : een half broodje, één yoghurt, één La Vache qui rit ', een pakje reuzel en één wc-rol. Dat karretje hoefde eigenlijk niet.

De verrafelde portemonnee ging open, er zat geen briefje in. Alleen los geld. Het duurt altijd een tijdje voor je klein geld bij elkaar hebt geschraapt. Half luidop telde ze de centen. Terwijl ze een hoge rug onder het sluikhaar sloeg.

Onzichtbaarheid was haar lief.

Zou er nog iemand namens haar spreken op het begrotingsconclaaf ? In TV-debatten gaat het alleen over notionele intrestaftrek, belastingverlaging, btw and all that jazz. De prijs van het brood doet er niet meer toe. Heeft de armoedegrens nog een stem in de politiek, in de media, in de talk of the town ? Hoe representatief is democratie nog voor burgers halvelings op ' water en brood ' ? Nog net geen daklozen of asielzoekers, maar van dezelfde schrijnende treurigheid.

Je zult maar in de rij aan de kassa staan voor 8,70 Euro aan weekendinkopen.

Ik voelde plaatsvervangende schaamte, maar deed er verder weinig mee....

 

Hvandeker : Niet alle teksten van Camps vind ik even boeiend, de meeste echter wel. Hugo houdt ons een spiegel voor en legt de vinger op een van de vele wonden van de huidige maatschappij. Ook in Vlaanderen zal je dat tegenkomen, als je wil kijken . Vandaar ook ons streven om in Ekeren bij Antwerpen een sociaal winkelpunt te openen waar mensen die het echt nodig hebben de gelegenheid hebben om met hun 8,70 Euro wat broodnodige en levensnoodzakelijke producten kunnen kopen ( met behoud van hun waardigheid). En bovendien iemand vinden waar ze hun vreugdes en hun miseries eventjes aan kwijt kunnen.

De commentaren zijn gesloten.