04-03-12

Een mooi interview

aarde3.jpg

Soms kom je nog wel eens iets tegen in de krant waarvan je zegt : knap gedaan. Zo was er het interview dat werd afgenomen van Jan Toye ( 63 jaar ) eigenaar van het biermerk Palm, captain of industry die leerstoelen financiert over het welzijn van jongeren en de risico's van hoogbegaafdheid. Zijn zoon kreeg volgens hem geen vat op het leven en op deze wereld. Het interview is ingetogen, respectvol en vooral hoopgevend voor zij die zich terugvinden in bepaalde ' levenswijsheden en ervaringen ' van deze man. Ik haal er zelf volgende belangrijke passages uit, wat niet wil zeggen dat de andere minder belangrijk zijn... Maar deze vielen bij mij het meeste op en spraken mij het meeste aan.

1. Mijn zoon had een aantal jezuïtenvrienden waarmee hij tot oa volgende conclusies kwam : Het consumentisme van de westerse wereld is de nieuwe slavernij. Waarbij de slaven die slavernij zelfs aanbidden. Als je de mensen geeft wat ze vragen, heb je ze in je greep. Ze worden uitgebuit en beseffen het niet. De westerse mens wordt geëxploiteerd en er is roofbouw op consumenten en op de natuur. Dat soort onrecht kon mijn zoon niet aan...

2. Door de dood van mijn zoon ben ik een compleet ander mens geworden, een andere zakenman ook. Ik was zelf ook een slachtoffer van de greediness, de hebzucht van de wereld. Altijd meer willen hebben, meer aanzien, meer respect, meer erkenning als ondernemer. Kortom, zelfrealisatie zonder emoties te tonen. Ik wilde geen loser zijn maar een winner : geld, status, aanzien... Maar aan een lijkwagen hangt geen trekhaak en niemand neemt zijn opgebouwde vermogen mee.

3. Vanaf nu wil ik meewerken aan een samenleving waarin het individu centraal staat, zonder egoïsme en hebzucht. Waarin de kwetsbaarheid van de wereld centraal staat, de empathische maatschappij van de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin. Ik wil een indignado zijn, een verontwaardigde die deelneemt aan een revolutie die zich op gang trekt. Want het huidig kapitalistisch systeem heeft zijn grenzen bereikt. Niet presteren moet centraal staan, maar de zorg voor onze kinderen, voor elkaar en voor onze blauwe planeet. Een wereld waarin onze kinderen kunnen opgroeien zonder druk, stilaan hun eigen talenten ontdekkend en waarin we rekening houden met elkaars kwetsbaarheid.

4. Onze maatschappij is nu een Icarus en de zon nadert snel...

Hvandeker : Is er iets mooier dan iemand die tot inzicht komt en er ook over wil praten ?      

15:15 Gepost door hvandeker in Actualiteit, mijn tijd, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jan toye, palm, icarus |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.