21-02-12

Vakbond 2.0 ?

vakbond 2.0, jos geysels, vakbondsacties op zondag, vakbond bashing,

Bron : DM dd 20-2-2012 Artikel van Jos Geysels ' Waarom geen vakbondsacties op zondag ? '

Een bijzonder artikel dat doet nadenken over de manier waarop de vakbonden ( alsook andere middenveldorganisaties en zelfs de linkse politiek ) zich profileren vandaag. Volgens schrijver doen ze dat, met de beste bedoelingen, redelijk fout en zijn ze op die manier het voorwerp van cynische vakbond bashing : conservatief, niet meer van deze tijd, onverantwoord. Als je een hond wil slaan, heb je snel een stok gevonden... en dat lokken ze zelf uit met hun manier van profileren, van communiceren ook. Ze worden op die manier in de verdediging gedrongen, terwijl hun rol helemaal niet is uitgespeeld, integendeel zelfs.

Daarom dienen ze eens goed na te denken over een aantal toekomstige evoluties, teneinde zich te weren tegen een bepaalde pers en dus een bepaalde publieke opinie die alleen de uitwassen breed uitsmeren, soms zelfs helemaal terecht : duizenden mede-werkers gijzelen door het transport lam te leggen, de onverantwoorde acties van de loodsen ( die nog steeds zeer goed hun boterham verdienen), een daling van de loonkost bepleiten door duizenden bedrijfswagens ter compensatie te eisen ( belastingontwijking en milieu ? ), etc. 

Terwijl de fundamenten van hun bestaan nog steeds aanwezig zijn, misschien meer nog dan de voorbije 30 jaar : de maatschappelijke verontwaardiging stijgt, ook bij de hardwerkende Vlaming, en daarom zijn fundamentele waarden zoals solidariteit, gelijkheid en rechtvaardigheid wel van de tijd. Wie anders dan vakbonden en andere middenveldorganisaties zullen hun invloed aanwenden om de rechten van de werkende en niet-werkende mens te verdedigen ? Vakbonden hebben geen enkele reden om in te leveren op hun traditionele waarden en normen, maar ze zouden het best wat anders aanpakken : het maatschappelijk ongenoegen verenigen en hun toekomstproject duidelijk communiceren : niet defensief terugplooien op verworven rechten met een ondertoon van verdriet over gemiste kansen ( Calimero) maar offensief een nieuwe horizon uittekenen, strategisch, tactisch en operationeel. Geen betogingen of stakingen die het land gedeeltelijk lam leggen, maar gerichte acties op zondag. geen inlevering op echte waarden, optreden als een moderne beweging met moderne middelen, een open communicatie naar de openbare opinie en de pers, zich afzetten tegen het cynisme door een positieve boodschap, kortom het syndicaat heruitvinden ( vakbond 2.0).  

Hvandeker : Is veel voor te zeggen, maar sleutelen aan organisaties die zichzelf in feite te weinig kritisch hebben bekeken is een werk van lange adem. Er was te lang macht voor de macht, ook misbruik van macht...Maar de enige manier om dat om te keren is er aan beginnen en dat ook als dusdanig aan eenieder te verkondigen.   

De commentaren zijn gesloten.