20-12-11

Joke op houtstovenjacht, titel voor een Jommekesstrip.

besparingleger2.jpg

Politiek kan ook plezant zijn : Joke Schauvliege, die Durban maar niks vond, heeft haar arendsoog op belangrijker zaken gericht. Naar het schijnt zou ze de jacht willen openen op houtstoven en dan vooral tijdens perioden van smog. Stoven en dus ook houtstoven branden alleen als het koud is en als er dan ook nog smog is en je stoof is niet het enige verwarmingselement, dan kan je bezoek krijgen van de milieupolitie of alleszins een ambtenaar die van geurwanten weet.

Joke is zinnens om daar zwaar op in te zetten, maar het zal niet van een leien dakje lopen want er zijn ondertussen ' mobiele meetplatformen beschikbaar die in staat zijn om de zogenaamde black-carbon fracties te registreren '.Maar...


1. De apparatuur is nog in volle ontwikkeling en kan nog niet het onderscheid maken tussen verbranding van pakweg hout of diesel. Want als je in een woonwijk rondrijdt zonder verkeer kun je wel afleiden dat het om een kachel gaat of een ander type verbrandingsoven.
2. Vito, het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek, die twee van die dingen in elkaar hebben geknutseld moeten ze dan nog eens monteren op een fiets (!) of een auto (! hvandeker : liefst geen diesel, zie puntje 1).
3. Ook zijn deze dingen nog bijzonder duur, eigenlijk te duur voor gemeenten en andere overheden om ze regelmatig in te zetten.
4. Daarom zal er meer gebruik gemaakt worden van snuffelaars van het snuffelteam : lokale agenten of milieuambtenaren met een constant reukvermogen van minstens 3 dagen. Maar volgens goed ingelichte bron focussen deze neuzen vooral op industriegeuren.

Hvandeker : Mocht het 1 april zijn dan zou ik het nog begrijpen. Maar de minister wil dus alleen des winters de jacht openen met apparaten die nog niet kunnen wat ze zouden moeten kunnen, welgeteld 2 prototypen zijn beschikbaar maar superduur, gemonteerd op een fiets of op een auto, in een wijk zonder verkeer en hopelijk veel stoven die samen met andere verwarmingselementen branden.  En als dat niet realiseerbaar is dan stuurt ze , via meewerkende gemeentebesturen, kenners met een erg ontwikkeld reukorgaan op pad, met de fiets want in de auto ruik je niets. 

En dat durven ze in een Vlaamse krant zetten ( DM 20-12-11) en voor die krant moet zelfs betaald worden. Alle dagen 1 april. Als ik Joke was, zou ik dit soort berichten verbieden en me op belangrijker zaken richten. Maar misschien heeft ze daar de neus niet voor. Houtstovers, jullie hebben nog even de tijd...
  

De commentaren zijn gesloten.