19-12-11

China plant miljarden bomen komende tien jaar

china, vrijwillige boomplantacties, bomen, bodemerosie, zandstormen,

China plant miljarden bomen komende tien jaar

        Bron : www.mo.be

China is van plan om de komende tien jaar 26 miljard bomen te planten. Dat heeft een verantwoordelijke van de Staatsbosadministratie deze week gezegd.

Dit jaar viert China de dertigste verjaardag van zijn vrijwillige boomplantacties. Sinds 1981 heeft het land al bijna zestig miljard bomen geplant. Dit jaar alleen al kwamen er 2,5 miljard bomen bij, dankzij de vrijwillige hulp van meer dan zeshonderd miljoen Chinezen.

De komende tien jaar gaat China het tempo nog opvoeren, onder meer om de opnamecapaciteit voor CO2 te verhogen. Als het land de doelstelling van 26 miljard bomen haalt tegen 2021, dan zullen er voor elke Chinees twee bomen per jaar zijn bijgekomen.

Volgens de Chinese televisiezender CCTV is er geen land ter wereld waar zo massaal bomen worden geplant door vrijwilligers.
Het Nationale Volkscongres besliste in 1981 dat elke Chinees van 11 tot 55 jaar elk jaar drie tot vijf bomen moet planten.

De snelheid van de zes grote Chinese bosprogramma's werd na de grote overstromingen van 1998 opgevoerd. Die programma's beogen onder meer de omzetting van landbouwgrond in bossen, de ontwikkeling van windsingels (beschermende bosstreken tegen bodemerosie) in het noorden en in het Yangtzebekken en het verminderen van zandstormen in de regio van Beijing en Tianjin.

Hvandeker : China is natuurlijk een beetje groter dan Vlaanderen en heeft ook iets meer inwoners en er wordt ook enigszins anders aan politiek gedaan. En wij hebben geen last van zandstormen en massale overstromingen zoals bij de zeer grote broer.  Maar los daarvan : wie durft de oefening voor Vlaanderen versus China - verleden en toekomst - eens te maken, alle verhoudingen in acht genomen ? Aan hoeveel bomen zouden wij per inwoner geraken, de laatste jaren ? Hebben of beter kennen wij vrijwillige of verplichte boomplantacties ?  

De commentaren zijn gesloten.