16-12-11

Slim zijn in armoede

help.jpg

Een getuigenis lezen van mensen die het met heel weinig geld moeten zien te rooien is leerrijk. Door omstandigheden zijn mensen slim als ze gaan winkelen en vindingrijk als ze koken... Enkele voorbeelden uit het leven van deze mensen die mogelijk veel verloren hebben, maar niet hun creativiteit en niet hun waardigheid. Ook beheersen ze de kunst van het verbergen. Langs deze weg breng ik een eerbetoon aan hen die het minder hebben dan de meesten onder ons.

Bron: Winter editie Cava van de CM

1. Koop geen aardappelen want die zijn veel duurder dan pasta, couscous en rijst.

2. Gezond koken kost zelfs minder dan ongezond koken. En gezond koken draagt bij aan je eigenwaarde.

3. We hebben al 5 jaar dezelfde kerstboom, die nu jammer genoeg toch zijn naalden begint te verliezen. En we tooien hem met veren, raffia en versieringen uit deeg.

4. Mijn kinderen dragen vooral zo goed als nieuwe maar tweedehandskleding en gaan er erg creatief mee om : 10 stuks voor 5 Euro.

5. We hebben de TV bewust weggedaan, maar behouden gsm,pc en internet.

6. We vinden een dikke knuffel veel belangrijker dan materiële zaken.

7. Ik sta weigerachtig tegenover dingen die ik gratis krijg en betaal liever iets, al is het maar een beetje. Want als je je waardigheid kwijt bent, dan ben je veel kwijt.

8. Ik doe aan LETSEN. LETS is een vereniging waarbij je spullen en diensten ruilt. Ik kook bij mensen thuis of ga naast mijn werk nog in de zorgverlening poetsen. Dat levert ' stropkes ' op en daarmee kan ik beroep op een computerspecialist als mijn pc het laat afweten. Het mooie aan het systeem is dat iedereen gelijk vergoed worden : 40 stropkes per uur werk, wat het ook is.

9. Ik recycleer en composteer alles. Afval laten ophalen is ook niet gratis en ik ben erg creatief wat dat betreft.

10. Mijn collega's weten niet hoe het er in mijn wereld aan toe gaat, ze halen alles van de TV. Als er een programma is rond armoede , dan zeggen ze hoe erg dat wel is. Maar er iets aan doen, dat niet.

11. Stress hoort bij armoede, want er zijn altijd onverwachte kosten zoals de tandarts of logopedie voor de kids. Als ik de kinderen laat meegaan op schooluitstap dan valt er voor mij die week niet veel te eten.

12. Ik zie ook de reactie van anderen die arm zijn. Ze zijn zo gekwetst dat ze helemaal op zich terugplooien en durven niets meer ondernemen uit schrik weer gekwetst te worden.

Hvandeker : Ik kan alleen maar respect opbrengen voor mensen die hierover willen getuigen...

16:38 Gepost door hvandeker in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: letsen, stropkes, armoede |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.