15-11-11

Slogans zijn nuttig door hun bondigheid

slogans, pamfletten,

Omdat er vandaag zo weinig tijd overblijft om een overtuiging op papier of op het internet te zetten in de hoop dat het resultaat gelezen wordt, zoeken mensen soms hun heil in slogans. Deze hebben het voordeel van de bondigheid en het nadeel van de eventuele onduidelijkheid. Toch vind ik sommigen ervan en bondig en duidelijk, zoals ik onlangs mocht ervaren. Een man van 92 jaar ( ! ) maakt nog steeds pamfletten om zijn overtuiging met anderen te delen en hij stopte er me eentje in de hand, nog steeds met een zekere fierheid en gedrevenheid. Enkele slogans op dit pamflet zijn nog steeds actueel en zou ook uit de pen kunnen komen van een 20 jarige, met 72 jaar minder (levens)ervaring.

1. Wie niet van de geschiedenis leert... is gedoemd haar te herhalen.
Het kapitalistisch systeem is misdadig, baarbaars en onmenselijk. Mijn leven werd getekend door roof- en godsdienstoorlogen. We werden altijd belogen, bedrogen en bestolen door de overheid, de geldmachten, de reclame en de dogma's.

2. Vrede en waarheid zit in de opvoeding.
Men leerde mij mooie principes, maar leerde ook snel het verschil tussen mooie principes en praktijk. Ik moest in de oorlog mensen doodschieten omwille van mooie principes, in opdracht van het ' vaderland '. Dit klopte niet natuurlijk.

3. Iedereen gelijk betekent niet iedereen hetzelfde.
Men wilde mij inlijven in een doodspeloton om leiders van de vrede en van de KP om te brengen. Ik heb dat geweigerd. Wie na de wereldoorlog voor de vrede was, noemde men een communist en daarom ben ik dat ook geworden en ben er fier op.      

4. De aarde geeft genoeg voor ieders behoefte, niet voor ieders hebzucht.
Wij eisten een vakbond die niet ten dienste stond van de politieke partijen, waardoor de macht van de politiek ook werd versterkt door de verdeeldheid van die vakbonden. Daardoor kan alles duurder worden gemaakt en onze verworvenheden afgenomen, stilaan maar zeker . Het afpakken van de index, het brugpensioen, de werkzekerheid, de steun zorgt ervoor dat het failliete systeem wordt betaald. Zie Dexia... De democratie wordt afgebroken.

Natuurlijk zijn niet alle slogans, met onderliggende toelichting, helemaal juist. Maar dat een 92 jarige dat op papier zet en gelezen wordt vind ik uitzonderlijk. Het doet me denken aan Stéphane Hessel, een leeftijdgenoot met evenveel ervaring die de overtuiging nog steeds in zich heeft en die met de wereld wil delen. Beiden zeggen ' wees verontwaardigd en steek je nek uit '. Knappe mensen, toch ?       

20:45 Gepost door hvandeker in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slogans, pamfletten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.