09-11-11

Ben je voor een winkel of ga je voor een belevingswinkel ?

uplace, tom poezen, pistolets, patékes, belevingswinkel

Ik kan er mij iets bij voorstellen. Maar de definitie die ik vandaag 9-11-11 gelezen heb in DM en die blijkbaar afkomstig is van onze Vlaamse regering deed me even naar adem happen. Maak vast die veiligheidsgordels...

Een belevingswinkel is :

' Een winkel waar het beleven van een ervaring - plezier, geestelijke of intellectuele verrijking, een gevoel van betrokkenheid, het prikkelen van zintuigen, een emotie - wordt nagestreefd door middel van elementen zoals authenticiteit, actieve klantenparticipatie, try and buy formules, het design van de winkel, de geleverde services, waardoor dit belevingsaspect centraal staat in verhouding tot het louter fysiek verkopen van het product '.

Ziezo, eenvoudig toch ? Als je een winkel wil houden welke voldoet aan deze definitie, mag je 'm onderdak proberen te krijgen bij UPLACE.
Een potentiële bakker(in) zal zich echter eerst moeten buigen over volgende vragen :

Zal mijn pistolet plezier verschaffen ?
Zal mijn brood leiden tot geestelijke of intellectuele verrijking ? 
Zal mijn klant zich betrokken voelen bij het bakken van de sandwiches ?
Prikkelen mijn koffiekoeken voldoende de zintuigen ?
Vindt de klant mijn Tom Poezen voldoende authentiek ?
Welke actieve participatie kan ik mijn klanten geven bij het voorbakken ?
Mogen mijn klanten eerst een sneetje rozijnenbrood proeven en nadien beslissen of ze dat brood kopen ?
Vinden ze de opstelling van de broodsnijmachine, de toog, de rekken OK ?
Zijn we voldoende beleefd en sluiten we de deur als de klant het pand verlaat ?

Of verkopen we gewoon lekker brood, krakende pistolets, geurige koffiekoeken, smakelijke patékes zoals vroeger ?
Als we voor dit laatste kiezen, komen we er lekker niet in... in UPLACE en dan moeten we maar een plaatsje zoeken in een of ander obscuur winkelstraatje in de buurt, in Vilvoorde of Leuven, waar weinig of niets te beleven is volgens de Vlaamse regering.

En de consument kan een Euro maar één keer uitgeven. Zal zij/hij iets willen beleven, met de wagen ( stilstaan in de file bijvoorbeeld, of dure brandstof verbruiken ) of wil zij/hij niets beleven en gewoon zijn pistolekes kopen achter de hoek, een babbeltje doen met de buren, in de watten gelegd worden door de bakker(in) ?

Hvandeker :  Try and buy, uplace, emoties... waar halen ze het en wie begrijpt en gelooft die mensen nog ? Ik dacht even , bij het lezen van de definitie, dat het over een gewoon hoerenkot ging.


 

 

De commentaren zijn gesloten.