25-10-11

Asbestproces in Brussel : Waar zitten de indignados ?

asbestlaag.jpg

Bron : Website Radio 1, Peeters en Pichal.

Op maandag 24 oktober gaat in Brussel het eerste Belgische asbestproces van start. Françoise Jonckheere spande een burgerrechtelijk proces in tegen de voormalige asbestfabriek Eternit. Françoise was een zogenaamd omgevingsslachtoffer van de Eternitfabriek van Kapelle-op-den-Bos, waar asbestcement werd geproduceerd. Zijzelf werkte nooit in de fabriek, maar overleed in 2000 aan de gevolgen van asbestkanker (mesothelioom), een ongeneeslijke vorm van kanker die door asbest wordt veroorzaakt. Haar echtgenoot, Pierre Jonckheere, werkte er bijna dertig jaar lang als ingenieur. Hij stierf in 1987 aan mesothelioom.

In principe hebben asbestslachtoffers recht op een vergoeding van het Asbestfonds, maar als ze daar aanspraak op willen maken, moeten ze afzien van een juridische procedure. Dat staat in Artikel 125 van het Asbestfonds.

Sven trekt naar Kapelle-op-den-Bos met Eric Jonckheere, zoon van Pierre en Françoise.

Hvandeker : de verontwaardigden en  indignados te lande hebben terecht oog voor vele dingen die fout lopen in onze maatschappij. Als er nu iets is dat fout liep/loopt en zal lopen is het verhaal van de asbest en haar slachtoffers, in het verleden, vandaag en in de toekomst. Ik heb een vermoeden dat de uiteindelijke verantwoordelijken nooit zullen gevonden, laat staan veroordeeld worden. De doofpot staat al klaar... En de wet zegt : als je geld uit ' het fonds ' ontvangt heb je geen recht meer op de waarheid. Wie heeft die wet in godsnaam gestemd ? Ik ben sterk verontwaardigd over de waarschijnlijke gang van zaken, wie nog ? Hier, op dit proces, zou minstens moeten geweten zijn vanaf wanneer men zeker wist dat het fout zou lopen ! En beseffen wij wel dat in vele publieke en privé gebouwen dit goedje nog steeds aanwezig is ? Ja, ook in scholen waar onze kinderen en kleinkinderen dagelijks vertoeven. De vervuilers zouden ook die sanering moeten betalen, toch ?

De commentaren zijn gesloten.