26-06-11

Multinationals eisen strengere klimaatambities EU

co2vraagteken.jpg

DM 22 juni 2011. Milieuorganisaties krijgen eindelijk steun van de multinationals voor hun eis tot verhogen van de 20 % CO² reductie naar 30 %. Redenen zijn legio en samen te vatten in 1 woord : concurrentievermogen ( geld ). Meer in detail :

1. In andere werelddelen is een hevige groene technologische race bezig en de bedrijven willen duidelijkheid van het beleid teneinde daar in mee te stappen en de anderen bij te benen.Minder hoge doelstellingen zullen altijd duurder uitvallen en minder economische kansen bieden. 

2.Een snelle koolstofarme economie compenseren ruim de kosten van de koolstofreducties. Ze willen dat het beleid innovatie en investeringen in duurzame en efficiënte energie aanspoort om zo de energieveiligheid te garanderen.Tegen 2020 kan heel wat bespaard worden oa door lagere afhankelijkheid van invoer en dus minder kwetsbaar voor sterk schommelende prijzen van fossiele brandstoffen. Zo zou het totaal van de jaarlijkse olie- en gasrekening tegen 2020 minstens 600 miljard Euro lichter kunnen zijn.

3. Ook de financiering van groene investeringen zijn belangrijk en kunnen komen uit instrumenten welke reeds voorzien zijn om de Europese klimaatdoelstellingen te halen zoals het Emission Trading System ( ETS ) van de EU. België is daar goed voor 2 miljard Euro extra inkomsten uit die handel.

4. Tenslotte noemt men de creatie van nieuwe groene banen die tegen 2020, 6 miljoen zouden bedragen.   

Hvandeker : Als er 1 ding is dat multinationals goed kunnen dan is het rekenen. Het is dus een steuntje uit onverwachte hoek... maar ook zij rekenen op ' het beleid ', anders komt er niets van. Maar dat zit allemaal redelijk muurvast, voorlopig. En de tijd dringt, toch...? 

De commentaren zijn gesloten.