24-04-11

Volkstuintjes zijn hot

 Stoer In afwachting dat ik terug foto's kan invoegen.

Ligt het aan het schitterende weer of is het de zoveelste hype : niet alleen fietsen ( ook voor het woon-werkverkeer ) zijn in, ook elektrische fietsen zijn niet uit het nieuws weg te slaan, maar wat mij vooral opvalt en ook de nieuwsmakers hebben dat gemerkt , is de stijgende interesse voor eigen kweek, volkstuintjes e.d. en dat kan mij alleen maar verheugen. 

Zo las ik in DM van 18 april dat ' volkstuintjes groeien als kool '. Plots wil iedereen, zowel jong als oud en van alle bevolkingslagen sla, spinazie en sjalotten van eigen kweek.   De wachtlijsten voor volkstuintjes exploderen. Als argumenten : het is gezond, je weet wat je eet want je hebt het zelf gekweekt. En de kinderen doen graag mee, spelen en ravotten in open lucht en vinden de oogst van papa veel lekkerder...   En papa vindt tuinieren een sociaal gebeuren, een babbeltje met de collega's over koetjes en kalfjes, maar liefst van al over ... groenten. In tijden van globalisering gaan mensen zich terugplooien op zichzelf en streekproducten worden steeds populairder ' geen boontjes uit Kenia ', dat is ook al doorgedrongen en terecht oa omwille van de voedselkilometers. En buiten in open lucht werken, het is gewoon heerlijk. In de stad Gent hebben ze onlangs beslist , om aan de groeiende vraag tegemoet te komen, 100 nieuwe tuinen aan te leggen, zowel grote als kleine. Voor elk wat wils dus.

Hvandeker : Dit gaat in de richting van wat Transitie voorstaat. Lokaal produceren om zich voor te bereiden op een wereld met veel minder olie. Hopelijk gaat het van hype over tot een vaste en goede gewoonte : wat we lokaal doen, zeker wat betreft land- en tuinbouw, is gewoon beter voor mens en milieu. En dan komen de toepassingen van Permacultuur en door de gemeenschap ondersteunde land- en tuinbouw ( zelfpluktuinen ) aan het venster kloppen. Een zeer interessante evolutie.

www.transitie.be

www.ekeren.transitie.be

De commentaren zijn gesloten.