19-04-11

Voedselwegwerpmaatschappij : Vlaanderen 500.000 ton

 Afgesloten

Bron : DM dd 19 april 2011

De oorzaken van deze voedselverspilling van 85-100 kg/persoon/jaar liggen op verschillende vlakken:


1. Bij de producent ( terwijl de marges al vrij nipt zijn ) en dan vooral wat betreft de formaten, de vormen, de onregelmatigheden kortom de Europese ' kwaliteitsnormen '. 30 tot 40 % beland daardoor nooit in de winkelrekken . 

Hvandeker : Een begrip dat de lading niet dekt : een grote tomaat of een aardappel met een uitsteeksel zijn ook van perfecte kwaliteit. Er is duidelijk een misverstand in het taalgebruik : kwaliteitsnormen slaan dan op de zogenaamde commerciële kwaliteit terwijl het over de voedingskwaliteit zou moeten gaan.   

2. Bij de consument : Aandeel van ongeveer 50 % in het geheel. Overschotten worden niet meer ' verwerkt ', we beschouwen voedsel niet meer als voldoende kostbaar, we nemen de producten met de langste houdbaarheidsdatum zodat de andere niet meer geconsumeerd kunnen en dus weggeworpen worden, we zijn oververwend door het aanbod, we gaan niet regelmatig naar de winkel en slaan teveel op, niet voorverpakte producten zullen we sneller consumeren.

Hvandeker : niet alle problemen en oplossingen zullen voor eenieder van toepassing kunnen zijn, maar nadenken over ons voedsel is noodzakelijk en bespaart ons heel wat. Voedsel verspillen blijft een vreemde kronkel van luxe.

3. Bij de distributie zelf : Hun rol is verkopen, verspilling is niet echt aan de orde. Oa ( te ) grote verpakkingen zijn daarvan het gevolg. Zij verwijzen dan naar de consument die, volgens hen, een groot assortiment willen voorgeschoteld krijgen. Daardoor belanden een aantal typische producten op de afvalberg : verse bereidingen, voorgesneden groenten, ed

Hvandeker : Het lijkt een vicieuze cirkel, een oorzaak-gevolg verhaal. De consumenten in het Westen eisen teveel en de producenten alsook de distributie gaan daar in mee en doen er soms nog een schepje bovenop. En stijgende voedselprijzen hebben daar voorlopig geen vat op. Hier toch niet...      

De commentaren zijn gesloten.