03-04-11

Moeilijk kiezen voor zij die willen kiezen : vlees, vis, groenten ?

fruit.jpg

Zij die geen of minder vlees willen eten en daar dus over willen nadenken staan voor de keuze : meer vis ? meer groenten ?

Als ze dan bewust voor meer vis kiezen, komt de volgende bedenking : 80 % tot 90 % van de vissoorten zijn bedreigd of zijn getroffen door overbevissing. Daarbovenop komt het probleem van de zogenaamde ' bijvangst ' , alles wat ( bijna ) dood uit de netten komt en niet geschikt wordt beoordeeld door de ' vissers ' maar wel eetbaar had kunnen zijn en dus terug in de zee wordt gesmeten. De vraag naar vis stijgt nog steeds en daardoor schakelt men over van ' wilde ' vis naar gekweekte vis. Maar de voeding van die gekweekte vissen is gebaseerd op vismeel en visolie, afkomstig van wilde vis. Een paradox, want geen aquacultuur zonder visserij. Ook het probleem van de voedzame stoffen maar ook het gif in de vis en de prijzen van wilde en geweekte vis, doet menig nadenkend en gezondheid nastrevend mens twijfelen.... Bron : MO en TA april 2011

Hvandeker : De stap naar niet dierlijk voedsel is dan niet meer veraf, maar hoe kom je dan aan de noodzakelijke balans in het voedselpatroon ? Moeilijk kiezen, dat wel, maar nog steeds te doen : minder tot geen vlees, voldoende maar niet teveel vis en voor de rest : vegetarisch voedsel. Ik ben het boek ' Dieren Eten ' van Jonathan Safran Foer aan het lezen en als er nog maar 5 % waar is van wat beschreven wordt, dan weet ik het wel.        

De commentaren zijn gesloten.