14-03-11

Voedsel te kort ? Voedsel te veel ?

vuilkar.jpg

Een uitzending over voedselverspilling op een Nederlandse TV-zender werd door mij reeds eventjes aangehaald op 26 oktober 2010 onder dezelfde titel als die van deze ' posting ' . Ook Canvas zond gisteren hierover een programma uit met als titel : Vervaldatum.

Feiten : Er wordt voor 12 miljard mensen voedsel geproduceerd en we zijn met 7 miljard mensen op deze bol, waarvan nog eens 1 miljard geen of veel te weinig voedsel hebben. 12-7-1 : Er wordt voor 6 miljard mensen voedsel niet gebruikt, zeg maar weggesmeten, in alle fasen van de voedselcyclus. Van de producent tot de consument. Hallucinant, dat wel en onmogelijk te verklaren, alhoewel de programmamakers een goede poging hebben ondernomen. Enkele op een rijtje :

1. De handel ( en dus ook de producenten die moeten volgen ) vinden de handelswaarde van het voedsel belangrijker dan de voedingswaarde. Daarom wordt bij het oogsten gesorteerd op volmaakte, mooie, presenteerbare producten. De rest ? Weg ermee.

2. In de kleinhandel wordt gebruik gemaakt van een vervaldatum ( gebruiken tot ... ) die mensen ertoe aanzetten producten sneller weg te werpen en te vervangen door nieuwere, versere. Meestal veel te snel. Zo werpen alle huishoudens in de EU 1/3de van hun voedsel weg, ter waarde van 100 miljard Euro ( de omzet van het grootste voedingsbedrijd Nestlé ). Slik. Wat in de EU alleen wordt weggesmeten is voldoende om alle hongerigen ter wereld 3 x te voeden. Slik, slik.

3. Sommige grote distributeurs voeren een politiek van ' volledig aanbod tot vrij laat op de dag ', met als resultaat dat er heel wat moet worden weggesmeten, oa brood, groenten en fruit, melkproducten, etc. Dit overaanbod, het voorbeeld werd gegeven van 60 soorten brood en 30 soorten broodjes en de daarmee gepaard gaande verspilling heeft natuurlijk ook zijn effect op de prijzen...

En dan hebben we het nog niet over de effecten van de verspilling op het klimaat door ontbossing van gronden voor de landbouw, het methaan dat vrijkomt uit de afvalbergen, etc. Deze reportage die je kan herbekijken via je pc geeft niet alleen feiten, ook beelden, gelukkig maar van mensen die tegen de stroom willen oproeien en waarvan sommigen er ook in slagen : voedselbanken, gemeenschapsondersteunende contracten tussen boeren en groepen consumenten, het meten van overschotten bij grote distributeurs, etc.   

Hvandeker: ook in dit domein is er nood aan transitie en ik vermoed dat het langs de kant van de consumenten moet komen, maar ook producenten en zelfs alle tussenstations kunnen zeker hun steentje bijdragen.

       

12:28 Gepost door hvandeker | Permalink | Commentaren (1) | Tags: canvas, vervaldatum, handelswaarde, voedselwaarde |  Facebook |

Commentaren

Inderdaad hallucinant! Ik heb de reportage gezien en ik was er niet goed van. Ik wist niet dat het zo erg was.

Gepost door: Ann | 14-03-11

De commentaren zijn gesloten.