26-02-11

En de wind vanachter...

windboerderij.jpg

1. Colruyt heeft de wind mee ( Knack 23 febr 2011 ). En er liggen heel wat plannen op tafel of zijn reeds gerealiseerd.

a. Colruyt neemt de aandelen van Electrawinds in het zeewindpark Eldepasco( 216 MegaWatt) over.

Ze bezitten ook al 25 % in Belwind, het grootste windmolenpark voor de Belgische kust : 165 MegaWatt ofte stroom voor 150.000 gezinnen.  

c. Samen met NPG Energy dingt Colruyt ook mee naar de concessie voor een windmolenpark op de Antwerpse Linkeroever ( 150-190 Megawatt )

d. Ze bouwden de 1ste windturbine 10 jaar geleden in Halle. En investeerden 60 tot 70 miljoen Euro in windparken, zonnedaken en biomassainstallaties. Voorlopig wilden ze dat alleen gebruiken voor de eigen stroomvoorziening en dat doel wordt volgend jaar reeds gehaald.

Colruyt wil dus duidelijk ook energieproducent ( voor anderen ) worden. Ze willen vooruit lopen op de politieke evolutie omdat ze menen dat als je niet in groene energie zou investeren, je meer belastingen zal moeten betalen. Hoedanook willen ze een belangrijke rol blijven spelen op het terrein van de groene energie, willen ze de technologische bakens mee helpen verzetten en blijven vertrouwen hebben in de vakkennis van de Deense windmolenbouwer Vestas.

Hvandeker : Natuurlijk bekijken zij het financiële plaatje ( ze willen nog wel even mee ), maar het is algemeen geweten dat Colruyt een ' groen imago ' heeft uit overtuiging dat het gewoon de toekomst is. De 21ste eeuw zal groen worden, ook al krijgen velen ' tegenwind '.  

2. Offshore windsector bundelt krachten ( DM 25 febr 2011 ). Men zet , met zijn achten , een nieuw kenniscentrum op voor de bouw en de exploitatie van windparken, in België en mogelijk ook in het buitenland.

Wie speelt er allemaal mee ?

Rental + Seastar : Otary offshoreproject  voor Belgische kust van 500 Megewatt ( 610.000 Belgische gezinnen ), ook Electrawinds, Rent a Port ( Ackermans en Van Haaren/CFE) en Power at Sea doen mee.

Tenslotte financieren ook DEME, Socofe, SRIW en Nuhma mee. 

Iedereen uit de ' beau monde ' in de Belgische offshore windsector doet bijna mee, alleen Belwind-Colruyt ( zie hoger ) en Air Energy ( Eneco ) zijn niet betrokken. Maar Aspiravi, het Harelbeekse groenestroombedrijf, koopt zich in beide concessies alsnog in.

Start van dit alles : 2015, want Elia(!) moet het stroomnet op het land tegen dan verzwaren.

Hvandeker : het beweegt, maar veel te traag. Maar de echte omslag kan nog wel even op zich laten wachten , jammer maar helaas. 

 

10:39 Gepost door hvandeker in groene toepassingen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: colruyt, rental, seastar |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.