24-02-11

Knack nr 40, volgens mijn interessevelden...

heating_mainvisu_03.jpg

1. Vrije tribunes : vanwege Renaat Landuyt, John Crombez en Inga Verhaert , allen Sp.a, hebben zij de grootste  groep consumenten ooit bij elkaar gebracht om via groepsaankopen voor energie om te schakelen naar een nieuwe leverancier en te besparen : tussen de 250 en 1.000 Euro. 42 % van de geïnteresseerden zijn ook effectief overgestapt. In 2010 waren dat er 200.000, nooit waren er dat zoveel ( maar niet dank zij hun acties alleen( hvandeker ) neem ik aan. 50 miljoen Euro werd dus niet meer gefactureerd door de monopolist ( ze bedoelen waarschijnlijk Electrabel, hvandeker), maar door andere leveranciers. En dat ondanks de boete, die moest betaald worden als men op het verkeerde moment uitstapte.

Hvandeker : ik sta , wel te verstaan , achter deze actie, in de provincie Antwerpen en heb ze ook mee gepromoot. Maar het resultaat is uiteindelijk maar een druppel op een hete plaat. Als je de statistieken bekijkt van het totaal. Mijn vraag blijft nog steeds overeind : als jullie echt zouden vragen weten waarom grote groepen, miljoenen, niet aan de overstap zijn begonnen, waarom pakken jullie - of andere politieke partijen - dat dan niet groter aan ? Waarom vragen jullie niet aan die 58 % geïnteresseerden maar die toch niet zijn ingestapt, waarom ? Op dat ogenblik kan er gerichter gewerkt worden, want nogmaals Electrabel-Suez-GDF lachen er voorlopig nog mee, hoogstens - maar dan niet officieel - is er wat tandengeknars bij enkelen. Anderen leggen dan weer nieuwe contacten met de grootafnemers/multinationals, politiekers ( SP), lobbyisten, etc . En maken massa's publiciteit en regelen hun zaakjes verder af ... want ze hebben handen vol geld en burelen vol mensen die rechten gestudeerd en economie in de vingers hebben...

2. Er zijn ook mensen uit het systeem van normale energieleveranciers gesmeten omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen en die moeten hun plan trekken via hun netbeheerder, aan nog duurdere prijzen. Bedoeling is dat die sukkelaars daardoor zo snel mogelijk weer op de vrije markt zouden terecht kunnen, wat uiteraard niet lukt.

Hvandeker : hoe cynisch kunnen regelgevingen zijn, geschreven vanachter een goed verwarmd bureau en gestemd in een goed verwarmde kamer ?       

De commentaren zijn gesloten.