20-02-11

Iedere Belg opgelicht door Electrabel-Suez-GDF ?

kerncentrale2.jpg

Dat zou de conclusie kunnen zijn na het lezen van de column in DM van 19/2/2011 van Jeroen Olyslaegers. Waarop is deze conclusie gebaseerd ? Zijn artikel oogt vrolijk, barst van de frustratie maar geeft toch een aantal bruikbare hints. 

 

 

 

1. Om een of andere reden betaalt Electrabel geen belastingen in dit land.

2. Electrabel, zoals ook andere energiegroepen, beliegt ons open en bloot door te stellen dat ze ecologisch bezig zijn ( mocht je de gladde reclame geloven ), maar geven geen fuck om groene energie. Dat werd zwart op wit bewezen door Greenpeace en Test-Aankoop die hen buisden voor het groene energie examen.

3. Als je dan al wil overstappen naar echte groene energie op een ogenblik dat het je teveel wordt, dan krijg je nog een fikse boete aan je broek, bovenop de wetenschap dat je al jaren teveel betaald.

4. Door die astronomisch hoge facturen stuurt Electrabel de inflatie mee omhoog en betaal je telkens meer tijdens ieder bezoek aan de winkels.

5. Niet alleen de consument maakt zich daarover zorgen. Steeds meer groepen in de samenleving, toch niet van de minste en soms uit onverwachte hoek, maken steeds meer voorbehoud bij die gang van zaken : vakbonden, werkgeversorganisaties, zelfs ministers zoals Magnette. Ze zijn allemaal een beetje ' van hun melk ' gebracht.

6. Die minister van energie is er plots van overtuigd dat een soort ' maximumfactuur ' te regelen valt. Straffe taal voor iemand die al jaren , samen met de regering waar hij deel van uitmaakt, aan het lijntje loopt van de energiegiganten, Electrabel op kop.

7. Heel wat mensen brengen verhalen over onverklaarbare hoge facturen, die toch moesten betaald worden, in afwachting van latere correctie. Dreigbrieven, rappels, rechtbank... noem maar op.

Iedereen , Vlamingen, Walen, Brusselaars wordt schouder aan schouder bedrogen op een volkomen wettelijke manier door een Franse multinational en zijn Belgische dochter. Daarom roept Jeroen ook op om deel te nemen aan een groots protestfeest aan het hoofdgebouw van Electrabel.

Hvandeker : Ondanks alle opgenoemde redenen , Jeroen noemt dit de perfecte misdaad, blijft het protest voorlopig beperkt tot enig spierballengerol, wat schrijverijen in de media met ongeveer dezelfde redenen als hiervoor maar anders geformuleerd, enige CREG dreigementen, opgelijste ongemakkelijke waarheden over Electrabel, Facebookgroep(jes) van mensen die willen van leverancier veranderen - sommigen doen het ook -, maar verder : redelijk stil, ook bij Electrabel ( het zal wel weer overwaaien ). We worden gerold waar we bij staan en we kunnen er wel veel aan doen. Maar de consument, om daar mee te beginnen, heeft om een of andere reden schrik om zonder stroom te vallen, om teveel last en administratie te krijgen om te veranderen en legt er zich, soms de wanhoop nabij, ogenschijnlijk bij neer. Ten onrechte, jammer....   Electrabel heeft ondertussen ook al moeten toegeven en cijfers vrijgeven over de monsterwinsten die de afgeschreven kerncentrales opleveren. Dus het kan, maar de tegenstrever blijft potdoof voor alle kritiek, een strategie zoals een ander. Of, zoals een tijdje geleden, dreigen ermee uit België te vertrekken. Voor wanneer een echt collectief protest ? In deze tijden van Facebook, Twitter, Frietrevoluties, etc vraag ik me af wanneer de gewettigde ' Energierevolutie tegen de feitelijke monopolies en de vriendjespolitiek ' zal beginnen ?  

De commentaren zijn gesloten.