19-02-11

(On)rechtvaardigheid, iets van alle tijden.

Boomkikker.jpg

1. Rechtvaardigheid : Historisch wordt de veroordeling door een rechtbank van Ecuador van Chevron( Texaco ) genoemd. Deze multinational wordt aansprakelijk gesteld voor schade aan en in het Amazonewoud. 6.1 miljard Euro moeten ze ophoesten voor het saneren van de bodem en voor de schoonmaak van bronnen en rivieren , maar noemen het vonnis nu al ' bedrieglijk ' en willen niet betalen. Verder eist de rechter dat Chevron haar excuses aanbiedt aan alle getroffen burgers in de buurt van het Lago Agrio.

Even op een rijtje : rivierwater en ondergrondse bronnen zwaar vergiftigd, dode vissen en akkers die niet meer te bewerken vielen. Overduidelijke toename van het aantal kankers. Miljarden liters hoog toxisch afval ( zwarte drab ) werden er gedumpt. Het is hoog tijd dat, zo melden milieubewegingen Amazon Watch, OilWatch en Rainforest Action Network , Chevron zijn rampzalige rotzooi opruimt en zich niet langer blijft verschuilen achter juridische spitsvondigheden.

Bron DM 16/2/2011

Hvandeker : Als er gedurende al die jaren zoveel duidelijke bewijzen verzameld zijn, met foto's, getuigenissen en onderzoeken ter plaatse, dan kan je je toch niet blijven wegsteken. De vervuiler betaalt... dat is rechtvaardig. 

ecuadorolie.jpg

2. Onrechtvaardigheid :  Apple-toeleveranciers laten kinderarbeid en gebruik van gevaarlijke chemische stoffen toe. Apple reageert maar tegenstanders, vakbonden en mensenrechtenorganisaties, noemen deze reacties het oppoetsen van het imago. Tegen enkele toeleveranciers werd gereageerd , maar de meeste blijven buiten schot en zonder controle. De kritiek blijft aanhouden.

Bron : DM 16/2/2011

Hvandeker : Een tijdje geleden heeft ook Test-Aankoop een onderzoek willen uitvoeren in dat verband, meer specifiek over de smartphones, en de meeste ' merken ' ( ook Apple ) lieten zelfs geen antwoord op de vraag voor fabrieksbezoeken van toeleveranciers...  Dat zegt heel veel. En nu dit. Apple is voor mij synoniem van onrechtvaardigheid, ondanks de oogverblindende reclame en de mogelijkheden van hun producten. 

viesfabriek.jpg

De commentaren zijn gesloten.