28-12-10

Smartphones en ethiek

chineesinafrika.jpg

Bij een onderzoek van Test-Aankoop werd vastgesteld dat bij de productie van smartphones het ethische beleid , de transparantie , de sociale aspecten en de milieuaspecten , bij de meeste fabrikanten, ver weg zijn.

Merken zoals Samsung doen het over de hele lijn goed, LG wat minder en Apple, Sony Ericsson, Nokia, Blackberry en HTC doen het gewoon archi-slecht, want ze weigeren zelfs de toegang en iedere verdere medewerking. Volgens T.A. een opeenstapeling van wanpraktijken op de werkplekken in de lageloonlanden.   

En de vraag naar deze gadgets is groeiende en liefst tegen een zacht prijsje. En liggen voorlopig niet wakker van de lage lonen ( 0.7 % van de consumentenprijs ), gedragscodes welke niet gevolgd worden, onderaanneming met zelfs nog slechtere lonen en condities, zelfmoorden en een gigantische ecologische voetafdruk. De gemiddelde levensduur van die dingen bedraagt slechts 1,5 jaar. En nog steeds geen sprake van ecodesign...

Bron : T.A. januari 2011

Hvandeker : Een pluim voor T.A. die, naast het eigenlijke testen van deze technisch vernunftige dingen, ook alle andere - meer menselijke - aspecten durft te belichten. Blijft de vraag of de consument voldoende geïnformeerd wordt en , indien ja, er uiteindelijk van wakker ligt. Ik denk dat we de lat voorlopig laag moeten leggen en hopen dat er - vroeg of laat - een grotere consumentenactie  op het getouw wordt gezet. En ondertussen... helpen alle kleine beetjes .  

15:37 Gepost door hvandeker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: t.a., smartphones, samsung, lg, apple, sony, nokia, blackberry, htc, gadgets |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.