08-11-10

Enkele straffe uitspraken over armoede en honger...

6283_toparticlephoto_1.jpg

In diverse publicaties werd ' de armoede ' hier en elders extra belicht. Ik verzamelde voor mezelf een aantal straffe uitspraken over armoede ( armwoede ) en die wil ik graag delen, wat nog niet wil zeggen dat ik met alles akkoord ga ( maar wel met het overgrote deel ) :

Ik vind niet dat wij ons schuldig moeten voelen voor de rijkdom en de kansen die we krijgen. Integendeel, we moeten daar dankbaar voor zijn. Ik zou me ongelooflijk schuldig voelen moest ik klagen, zagen en pessimistisch zijn. Ik ben een zondagskind, net zoals vele anderen. Er zijn tientallen miljoenen mensen in de wereld die meteen willen ruilen met ons leven. Bron : Annemie Struyf in Weekend Knack dd 3 november 2010.

Op de sneltrein van de economische groei zitten geen armen.

De politieke wereld wordt vooral tot reactie gedwongen bij grootschalige en plotse rampen, terwijl dagelijkse ondervoeding en uitbuiting blijkbaar veel minder druk veroorzaken op het beleid.

Onze democratische instellingen en burgerlijke vrijheden geven de mogelijkheid om kritiek te uiten, een beroep te doen op het gerecht... maar op vlak van participatie en het delen van macht leveren ze onvoldoende op. Bron : Jean Drèze in MO november 2010.

Kinderen in landbouwgebieden , zo blijkt uit onderzoek van de VN, hebben 2 keer meer kans op ondervoeding dan kinderen in stedelijke gebieden.

Om armoede terug te dringen zijn investeringen in de landbouw 4 x doeltreffender dan in de industrie. Door te kiezen voor duurzame, familiale landbouw kunnen voedselzekerheid en milieudoelstellingen wel degelijk worden gecombineerd. 

We kunnen de armoede eigenlijk niet terugdringen zonder de ecologische en sociale ontsporingen van het huidig economisch model in vrag te stellen.

Regeringen  in het Westen konden van het ene moment naar het andere reusachtige bedragen vrijmaken om de banken te redden, maar om de armoede op te lossen, is er geen cent over.  Bron : Dossier ' Slagen we er echt in om, zoals de milleniumdoelstellingen voorzien, tegen 2015 de armoede in de wereld te halveren ? ' Kerk en Leven van 27 oktober 2010. 

 

20:30 Gepost door hvandeker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: armoede, honger |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.