23-09-10

Welvaart zonder Groei, een boeiende middagconferentie

 

Met meer dan 200 waren we in het Zuiderpershuis om de presentatie van ' Welvaart zonder Groei, Economie voor een eindige Planeet ' van Tim Jackson mee te maken. Niet zonder reden...

6413_toparticlephoto.jpg

Voor mij bekende en onbekende mensen vulden de zaal tot de laatste stoel. Zowel de introductie, de toelichting, de commentaren vanuit diverse gezichtspunten als het afsluitende debat waren stuk voor stuk boeiend. Nadien konden we ons het boek, met korting, aanschaffen en desgevallend laten signeren door de auteur. Wat hij met de typische Britse flegma ook deed.

Ik verkneukel me nu reeds op de lezing...

' In ons najagen van het goede leven vandaag tasten we het fundament van ons welzijn morgen aan. Steeds nieuwe materiële consumptie is een voorwaarde geworden om ons maatschappelijk te ontplooien. We worden er echter niet gelukkiger van. We verliezen ieder perpectief op een blijvende en gedeelde welvaart.

Tim Jackson stelt de noodzaak van economische groei ter discussie en wat het betekent welvarend te zijn. Hij biedt ons alternatieven om vol aan het leven deel te nemen zonder beroep te hoeven doen op een onhoudbare accumulatie van materiële dingen. Hij biedt ons een perpectief op een transitie naar een ecologisch geletterde macron-economie, een verzoening van een goed leven met een eindige planeet ' Bron: de achterflap van het boek. 

Hvandeker : Meer bezig zijn met ' het zijn in plaats van het hebben ' is een levenshouding die in die richting gaat.

De commentaren zijn gesloten.