07-07-10

Bankier is een mooi beroep.

buri dubai

Zegt Frans De Clerck, die meer dan 17 jaar de drijvende kracht achter de Triodos Bank België was, in Knack van deze week.

Hij zegt als antwoord op de stelling  dat ons economisch bestel groei centraal stelt ( zo zegde Europees voorzitter Herman van Rompuy onlangs nog dat de Europese economie met 2 % moet groeien , willen we onze ' way of life ' behouden) : ' De fixatie van onze moderne wereld op groei is onterecht. Op lange termijn kan je gewoon niet doorgaan met economische groei. Ooit botsen we op onze limieten, al was het maar dat de grondstoffen eindig zijn. Is dat erg ? Zetten we niet het best allemaal een stapje terug ? Moeten we ons samenlevingsmodel niet herdenken ? Vandaag moet je in een gezin met twee geld verdienen. En je moet 2 auto's hebben, kinderen moeten naar de creche... we leven in een wereld vol stress. Misschien wordt het tijd om andere prioriteiten te stellen. Om meer belang te hechten aan innerlijke rijkdom. '

Hvandeker : Blijkbaar nog een voorstander van de nulgroei. Meer kijken naar kwaliteit dan kwantiteit. Maar ik zie dit vandaag nog steeds niet gebeuren, enkele uitzonderlijke signalen niet te na gesproken. En dat zijn dan meestal mensen , zoals Frans De Clerck, die een reeds zeker comfort hebben en gerust meer belang kunnen hechten aan ' innerlijke rijkdom'. Een luxeproblem eigenlijk. Ik ben er zelf nog niet uit, want zit enigszins in dezelfde positie. Maar begrijp zijn zienswijze daarom nogal gemakkelijk.

De commentaren zijn gesloten.