09-06-10

Imagoschade Electrabel veroorzaakt door politiek

ampoule

Electrabel, onderdeel van GDF-Suez, doet verontwaardigd over de aanzwellende kritiek aan haar adres. Superwinsten op de kap van consumenten en bedrijven zeggen groenen en socialisten en dat is niet waar volgens Electrabel. De informatie welke over ons verspreid wordt is foutief, uit de lucht gegrepen en buiten proportie zegt Electrabel. Maar als die partijen of de pers dan vragen naar juiste cijfers dan is het antwoord : ' Het is een heel moeilijke materie, het is te technisch, het is complex en ook ' onze cijfers zijn gecontroleerd door een bedrijfsrevisor en neergelegd bij de Nationale Bank '.  

En wat zegt Eric De Keuleneer, professor economie aan de ULB ?

1. In plaats van te klagen zou E. beter met meer informatie over de brug komen.

2. Ofwel heeft E.  heel wat kosten, ofwel heeft E. heel wat te verbergen.

3. Ik schat dat E. 2.5 tot 3 miljard Euro winst haalt uit zijn stroomproductie in België ( gas, steenkool, nucleair en ' hernieuwbare ' ) maar ze geven slechts 960 Mio als bedrijfswinst aan. Wat aangeeft dat heel wat wordt weggemoffeld via fiscale optimalisatie, transfers naar filialen of naar GDF-Suez. De rendabiliteit wordt dus verborgen, notionele intrest zorgt er mede voor dat ze nagenoeg geen belasting betalen.

4. De laatste 35 jaar hebben we in België gemiddeld 20 tot 30 % teveel betaald aan electriciteit.

5. E. houdt waarheid achter en probeert op alle mogelijke manieren de rendabiliteit te verbergen.

Bron : DM 8 juni 2010

Hvandeker : Deze professor verwoordt nogmaals wat er al lang geweten is. Een audit gebeurt door een bedrijf dat ook winst wil maken. De toekomstige regering moet openheid eisen voor wat betreft rendabiliteit, kosten, notionele intrest, fiscale optimalisatie, waarom de prijzen niet dalen en ga zo maar door.  Werk aan de winkel...zodat we weten waar de lamp brandt.

12:05 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: electrabel, ulb, gdf-suez, eric de keuleneer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.