09-05-10

Nucleaire blufpoker in Finland ?

olkiluoto

DM 8/5/2010 : Jaren vertraging( minstens 4 jaar ), tal van constructiefouten ( Greenpeace spreekt van 2.300 fouten) wegens verlies van deskundigheid en het gebruik van minderwaardige en dus goedkopere materialen en een prijskaartje( nu reeds meer dan 5.5 miljard Euro) dat permanent oploopt... dat zijn zowat de dingen die aan het gebeuren zijn met de 1ste nieuwe kernreactor die gebouwd wordt sinds er een kleine 25 jaar geleden een kernramp inTsjernobyl heeft plaatsgehad. De nieuwe 3de generatie kerncentrale in het Finse Olkiluoto, het vlaggenschip van Europa's nucleaire industrie, dreigt de opmerkelijke comeback van kernenergie te bemoeilijken.

Het wordt dus erop of eronder en daarbij worden alle registers opengetrokken, zowel door voor- als door tegenstanders.

En het prijskaartje zal nog hoger oplopen als de opberging van het radio-actief afval 400 meter onder de grond misschien ooit zal gerealiseerd worden : 3 miljard Euro zo wordt begroot.

Hvandeker : Het probleem van de afval werd onlangs nog belicht in de documentaire ' Into Eternity ' waar gewoon gesteld werd dat het de bedoeling van de bedenkers van deze onderaardse grot, uitgehakt in harde rots, was om dit project, na de realisatie ' te doen vergeten. Ik herhaal : doen vergeten, tot in de eeuwigheid, opdat niemand er nog een stommiteit zou mee kunnen uithalen. Hallucinant... Nogmaals werd aangegeven dat de risico's van het afval nooit ofte nimmer zouden kunnen weggenomen worden. Bovendien is het bouwen van deze reactor, met als argument dat men dan minder fossiele brandstoffen zou nodig hebben, op geen enkele manier te verdedigen : Finland investeert nog steeds zwaar in vervuilende centrales. Bovendien is de centrale een prototype om bepaalde dingen uit te testen, niets meer. Een testcase om te zien of deze nieuwe type reactor voldoet aan bepaalde eisen.

Wat ik weet is dat veiligheid en geld nooit vrienden zijn geweest. Deze reactor is een groot stuk blufpoker : erop of eronder... Je mag er niet aan denken. Ik hoop dat ze dat ding 400 meter onder de grond steken en vergeten. 

21:55 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: into eternity, olkiluoto, nucleaire blufpoker |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.