26-04-10

Docville : Internat. Documentaire Filmfestival te Leuven

filmapparaat

Dit festival loopt van 1 tot 8 mei op een viertal verschillende maar dicht bij elkaar gelegen locaties.

Bij het doorbladeren van de brochure, zie ook www.docville.be , heb ik er een aantal geselecteerd waar ik graag zou mee kennismaken. Er zijn er natuurlijk veel meer, maar ik beperk me tot mijn interessegebied : ecologische en sociale documentaires.

1. How much does your building weigh, Mr Foster? Over de man achter een aantal architecturale hoogstandjes zoals ook Masdar City, een stad gevoed met groene energie, zero uitstoot en zero afval.

2. Contact. Over een kleine stam Australische nomaden , aboriginals dus , welke brutaal geconfronteerd worden met de beschaving.

3. Into Eternity. Over wetenschappers die op zoek zijn naar veilige opslagplaatsen voor nucleair afval, als die al zouden bestaan,en waarbij elementen zoals klimaatverandering, natuurrampen en menselijke vergeetachtigheid en nieuwsgierigheid meespelen.

4. The Shock Doctrine. Over de invoering van het kapitalisme die er keer op keer voor zorgde dat een kleine groep mensen steeds grotere welvaart verwierf, terwijl de grote massa.

5. Plastic Planet. Over het dreigende gevaar voor het milieu en onze gezondheid afkomstig van honderden miljoenen tonnen plastic. In onze oceanen en in ons bloed.

6. The end of the line. Over de rampzalige gevolgen van de overbevissing. Door de toename van de wereldwijde visconsumptie zullen al de oceanen leeg zijn binnen enkele tientallen jaren.  

7. Food Inc. Over de onsmakelijke sluier rond de voedingsindustrie. Die winst verkiest boven het dierenwelzijn, de werknemers en de consument.

8. The Cove. Over het samendrijven en voor grof geld verkopen van ' goede ' dolfijnen en het afmaken van de overschot.

9. Bananas. Over de onvruchtbaarheid van Nicaraguaanse arbeiders in de bananenindustrie, meer bepaald van de multinational Dole Food.

10. No Impact Man. Over de impact op een man en zijn familie die een jaar lang ' bewust ' willen leven.

11. The Last Train Home. Over de miljoenen Chinese gastarbeiders die enkele dagen naar huis willen gaan om het Chinese Nieuwjaar te vieren.

Een enorm aanbod met erg veel goede films. Het enige wat ontbreekt is tijd maar die kan je maken naar het schijnt...  

De commentaren zijn gesloten.