07-04-10

Kort Groen

!cid_FEC53D62241D41BBB323CFF75C0310E1@PCvanChristia

1. Ergens gelezen bij het GMF ( Gents Milieu Front ) op Facebook dat minister Van Quiclkenborne  vanaf volgend jaar het weigeren van een witte telefoongids zal omzetten in het aanvragen ervan ( als je hem echt zou nodig hebben ). Het resultaat zou het sparen van 38.000 bomen en ongeveer 1.500 ton Co2 zijn.

Hvandeker : Als het goed is, zeggen we het ook. Een kleine maar logische stap en ik maak me daarbij de bedenking : waarom moeten voor de hand liggende dingen altijd zo lang duren ?

2. Gelezen in een brochure van Infrabel ( over de HST in België) : Uit onderzoek van het woon-werkverkeer blijkt dat pendelaars tot 40 % ( ! ) van hun netto-inkomen willen betalen om files te vermijden. Dit onderzoek is niet het resultaat van een enquete maar gebaseerd op het werkelijke gedrag van mensen. Het bewijst dat pendelaars heel veel belang hechten aan snelheid. Stappen reizigers ook over op de HST om ecologische redenen ? Tijd en geld staan eerst, ecologie en CO2 uitstoot hebben pas invloed als er geld mee gepaard gaat. Alle economen zijn het er bijgevolg over eens dat het wegverkeer voldoende moet belast worden, oa via rekeningrijden en tolheffingen. Als de auto de rekening gepresenteerd krijgt voor de externe kosten die hij veroorzaakt, dan pas zullen mensen automatisch naar de trein overstappen. Aldus professor Gust Bauwens , mobiliteitsexpert  van de Universiteit Antwerpen.

Hvandeker : Alle economen zijn het er over eens, maar het gebeurt dus niet. Ook hier slagen we er niet in om logische, bijna vanzelfsprekende zaken, in te voeren. De tegenstanders ( tegenhouders ) zijn sterk, zeer sterk...en spelen het slim, zeer slim.   

De commentaren zijn gesloten.