02-04-10

Dagdromen in Ekeren

 STA74530

Dagdromen in Ekeren

 

Men zegt dat dromen bedrog zijn en ik ben geneigd om dat ook te geloven als het gaat om die nachtelijke ' dingen ' die onze slaap doorkruisen en soms verstoren. De mooiste dromen komen evenwel overdag en dan mag en moet je ze proberen na te jagen en zelfs te delen met anderen.

Zo droom ik dat het groene gedachtegoed zich langzaam verspreid, als een inktvlek en als een groeiende markt in een dalende economie.

 

Dat het groene denken en doen niet meer over geitenwollensokken gaat, over paard en kar, zoals sommigen nog steeds beweren maar over gezond verstand , technologie en opportuniteiten voor mens en bedrijf. Over de rustige vaststelling, bij voorkeur zonder paniek, dat de aarde niet verder mag ' uitgemolken en uitgebuit ' worden. En dat bedrijven die dat inzien een zakelijke voorsprong zullen opbouwen. De ecologie zal overigens de belangrijkste maatschappelijke stroming zijn van de 21ste eeuw, waarbij in het woord ecologie ook het begrip sociaal besloten ligt. Dat men steeds meer zal spreken over het eenvoudige en warme begrip Bruto Nationaal Geluk in plaats van het het veel moeilijker en kouder Bruto Nationaal Product. Dat daardoor een nulgroei geen stilstand maar een vooruitgang betekent. Dat het begrip solidariteit terug uit de lappenmand en in ere hersteld wordt.

Zo denk ik dat de ecologische crisis van vandaag veel schadelijker voor de mens is dan de economische, dat de impact ervan en de kosten welke ermee samengaan op de middellange en lange termijn veel belangrijker zijn dan een beurscrash. Alleen besef ik dat nog te weinig omdat het een volkomen andere manier van denken vraagt. Waarom eten we niet meer seizoensgebonden groenten en fruit, waarom gaan we niet meer met de fiets naar het werk als het kan, waarom richten we geen brei club op voor senioren om ze uit hun isolement te halen en bovendien lokaal te produceren ? Waarom gebruiken we geen lokaal geld om de economie ook lokaal te houden ? Waarom bereiden we ons niet voor op de periode , sommigen zeggen binnen enkele jaren, dat olie over zijn productie piek zit en daardoor stilaan onbetaalbaar wordt en de prijs erg volatiel ? Door logistieke kilometers om ze zetten in logistieke meters voor producten en diensten ? Door het openbaar vervoer, het autodelen, de fiets en het wandelen steeds meer te stimuleren wegens gemakkelijk, goedkoop en gezond. En dat die auto bij voorkeur gevoed wordt met propere energie van je eigen zonnepanelen en daarvoor ook parkings voorzien worden net buiten de (winkel) kern van een gemeente, op wandelafstand.

Dat droom ik soms en ik ben blijkbaar lang niet alleen....

Ook over Ekeren (dag)droom ik graag en regelmatig. Ekeren is een plek die gekneld ligt tussen economische ( productie en logistieke ) actoren die werk verschaffen maar ook vervuilen : A12, E19, spoorwegen en bundels alsook rangeer stations, de haven bedrijvigheid en aanverwante bedrijven en in de toekomst een aantal nieuwe veel jaren plannen. Soms lijkt het , als de wind even slecht zit en in zomer, dat de vrachtwagens van de E19 over mijn ontbijtbord rijden. We lijken wel Calimero : ik ben klein en jij bent groot en dat is niet eerlijk. En toch, wie niet sterk is moet slim zijn, zeggen ze. En daar droom ik ook van : visionaire ondernemers in onze regio zoals, bij wijze van voorbeeld, Jef Colruyt die kostenbeheersing, efficiëntie en klanttevredenheid koppelt aan een groene en duurzame aanpak en op die manier zijn concurrentiepositie, innovatiekansen en tewerkstelling veilig stelt. Weg van de oude parameters en op zoek naar nieuwe welke de maatschappelijke kosten van de vervuiling in rekening brengt. Visionaire beleidsmensen die de auto maximaal uit de kern bant, enkel richting straten invoert, er een tram laat door rijden die gratis is voor het traject parking- centrum , voldoende en ruime fiets- en wandelpaden voorziet, met verkeerslussen werkt voor het doorgaand verkeer, ondergrondse parkings in de rand laat aanleggen met voorkeurtarieven voor de eigen inwoners. Ook en vooral visionaire burgers en verenigingen die mee nadenken en doen voor wat betreft de leefbaarheid van die Ekerse plek en niet alles mogen overlaten aan die anderen, beleid of economie, maar zelf dingen doen , eventueel met steun van deze laatsten. En dit lijstje met dingen is eindeloos en ik begin graag met een korte inleidende opsomming in de hoop dat de lezer van dit artikeltje er gemakkelijk een hele reeks kan aan toevoegen . Naast de ecologische en groene aspecten hebben dergelijke acties soms ook nog een aantal verrassende neven aspecten zoals sociale en financiële.

 

Het verhaal van de leefbaarheid van de Ekerse kern zoals hiervoor geschetst kan je mee helpen waar maken. Door , tijdens info- en inspraak momenten, mee te ijveren voor globale oplossingen zoals de combinatie Kristus Koning plein - centrale winkelstraten – Veltwijck park. Door met de fiets, met het openbaar vervoer of te voet te komen winkelen in Ekeren. En als je toch met de wagen komt, wanneer je bijvoorbeeld minder mobiel bent, deze te parkeren op de nog aan te leggen ondergrondse parkings en en klein stukje te wandelen of het gratis openbaar vervoer voor dat trajekt te nemen. Misschien ga je wel voor een elektrische wagen in de toekomst, welke je kan ' tanken ' met de eigen propere energie van je zonnepanelen op je dak. En voor de verre verlof bestemming huur je een auto of leen je er een in je familie of kennissen kring. Misschien kan je overwegen , als je in de gelegenheid bent, om lokaal en gezond voedsel zelf te verbouwen, naar je lokale winkel te gaan en aldus de voedsel kilometers om te zetten in voedsel meters. Misschien dat je , als kleine maar belangrijke ondernemer, een slimme en schone bevoorrading kan bepleiten bij je collega's : dat bevordert en verbetert de luchtkwaliteit – die in deze regio een van de slechtste is in de wereld - , de verkeersveiligheid en de doorstroming. De klanten zullen dat toejuichen en jullie zelf ook want zie wat er gebeurd is in Leuven , Roeselare en vele andere gemeenten : de omzet steeg niet alleen, de klanten lopen echt niet weg om die reden en zijn bovendien meer ontspannen en er is meer gelegenheid om rustig te kijken wat er aangeboden wordt. En... de winkeliers willen nooit meer terug naar de oude situatie. Hoe dan ook : het weghouden van fijn stof en andere vuiligheid brakende machines, groot en klein, heeft alleen maar voordelen. Je moet ze alleen willen zien. Informeer eens naar opportuniteiten voor wat betreft milieuvriendelijk bouwen, verbouwen of herinrichten. Naar mogelijkheden om echte groene en goedkopere energie aan te kopen, nadat je woning goed geïsoleerd is bevonden op basis van een energie(verlies)scan.

Bermen eventueel begroeid met bomenrijen om de lawaaihinder voor een groot stuk op te vangen of om de vuiligheid uit de lucht te halen zouden aan de rand van Ekeren een stuk van de problemen helpen oplossen. Maar even goed kan je de overheid een plek aanwijzen waar één of meerdere bomen of struiken niet alleen een ecologische maar ook een esthetische rol kunnen spelen. Of ééntje meer in je eigen tuin. Opportuniteiten om creatief en milieubewust te leven zijn er veel meer dan je kan waar maken, maar samen kan er wel heel veel : met je buren, je vereniging, de school van je kinderen of klein kinderen.Gebruik, als je een internetverbinding hebt, sommige sociale netwerk sites om je te groeperen rond gemeenschappelijke interesses : Als voorbeeld is er op Facebook de open groep genaamd ' Meer GROEN in Ekeren en verder '. Stap in als het je interesseert en deel je creativiteit met de anderen van de groep.

Ik wens je een groene toekomst in een mooi en gezond Ekeren.

 

 

13:58 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ekeren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.