26-02-10

Milieukost

milieukost

Putting a value on nature could set scene for true green economy

Much environmental damage has been caused by the way we do business. Is there a way of changing our economic models from being part of the problem into part of the solution?

Bron: The Guardian

Hvandeker : Vrij vertaald : Een waarde plakken op de natuur zal echte groene economie veel duidelijker maken.

Veel milieuschade wordt veroorzaakt door de manier van zakendoen. Kunnen wij onze economische modellen niet aanpassen  zodat zij een deel vormen van de oplossing in plaats van het probleem ? Ecosystemen worden door de economie nog altijd beschouwd als ' gratis publieke goederen ' beschouwd, wat dus helemaal onwaar is.

DM 23/2 : Grootste bedrijven kosten het milieu 1.630 miljard Euro ( ' Trucost of echte kost ). Rangschikking in volgorde van vervuiling ( broeikasgassen, waterverontreiniging, watertekort, zure regen, smog en nucleair afval) :

1. Nutsbedrijven ( electriciteit, gas en water )

2. Grondstoffensector

3. Consumentengoederen

Samen zijn ze ' goed ' voor bijna de helft, zijnde 750 miljard Euro. Aan de andere kant van het spectrum zijn de sectoren gezondheidszorg, technologie en telecom goed voor ' slechts ' 32 miljard Euro.

Een ander verrassend cijfer : de milieukost beloopt een derde van de totale winst. Dat wil zeggen dat bedrijven niet ten gronde gaan indien zij de kost niet meer afwentelen op de gemeenschap, maar zelf dragen. Ook de overheid moet helpen via taksen en een veel strengere reglementering en het afschaffen van subsidies. Ook investerders zullen een rol moeten spelen : de bezordheid om het milieu neemt toe, het wordt steeds meer een echt ' issue '.

Hvandeker : leerrijke cijfers, maar ik denk niet dat bedrijven zomaar in dit verhaal willen meespelen. Overigens, indien hun kostprijs zou verhogen door het opnemen van de milieukosten in hun kostprijs ( via het aanrekenen ervan ) en ze willen dezelfde marge, dan zullen de verkoopprijzen ook stijgen en dan betaalt de consument ( en belastingbetaler ) ook weer mee. Toch moet er een dringende aanzet genomen worden, want de vervuiling van het milieu is niet meer verdedigbaar.

13:53 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kostprijs, the guardian, milieuschade |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.