26-02-10

Groen van de laatste dagen...

arend

1. MO mrt 2010 : Een uitspraak van Hans Joachim Schnellnhuber, klimaatadviseur van Angela Merkel, fysicus, wiskundige, stichter en directeur van het Potsdam Institute for Climate Impact Research, onderzoeksdirecteur op het Tyndall Centre for Climate Change Research in GB, onderzoeker van 12 tipping points ( eenmaal dat punt bereikt kan de opwarming van de aarde in een stroomversnelling komen) en... vader van een zoon van 2 jaar. Hij zegt : ' De kans is bestaande dat mijn zoon tot 2100 leeft. Ik kan moeilijk aanvaarden dat mijn zoon in een wereld terechtkomt die onleefbaar is. Dat geldt voor al onze kinderen en kleinkinderen. Als je ziet wat mensen allemaal over hebben voor hun kinderen zoals een goede opvoeding geven, geld en andere dingen, een goede erfenis nalaten, ze met liefde omringen en laten studeren, enz. Maar we denken er niet aan hen een leefbare planeet na te laten. Ik wil dit dus doen voor mijn kind en voor alle kinderen. Als wij vandaag alles om zeep helpen en onze verantwoordelijkheid niet opnemen , zal niemand het ons vergeven '.

Hvandeker : deze man, niet de eerste de beste, zegt met enkele eenvoudige woorden waar het op staat. Hij doet niet mee met ' na ons de zondvloed ' of ' wat kunnen wij doen aan een situatie welke we zelf nooit zullen meemaken '. Ieder weldenkend mens heeft een verantwoordelijkheid waar we moeten mee leren omgaan.    

2. DM 26/2 : Einde van de olieverslindende en erg vervuilende Hummer nu definitief.

Hvandeker : Alhoewel dit om zuiver commerciële en financiële redenen is, juich ik die evolutie toch toe. Anders gezegd : mooi meegenomen, maar ook niet meer want voor 1 Hummer staan er misschien 2 andere en kleinere olieslurpers te wachten.... Een Pyrrhus overwinning.

3. DM 26/2 : Schone en goedkope energie met zand. Brandstofcellen, die waterstof en zuurstof middels een electrochemisch proces omzetten in electriciteit zijn een beloftevolle energiebron : ze stoten minder CO2 en andere vervuilende gassen uit en verbranden efficiënter. De materialen waarvan ze zijn samengesteld zijn echter peperduur. Maar nu zou het ook met zand kunnen... Een BLOOM BOX , een groepje van deze cellen met een groptte van een microgolfoven , zou energie kunnen leveren voor 100 huizen. Kostprijs : 700.000 dollar voor een BOX, dat is 500.000 Euro ( gedeeld door 100 maakt 5.000 Euro ). Terugverdientijd zou zo'n 3 tot 5 jaar zijn.

Hvandeker : Een interessant en ( nu reeds ) betaalbaar product. Slimme mensen en bedrijven zullen het verschil moeten maken en liefst zo snel mogelijk. Het (energie) ei van Colombus ?

De commentaren zijn gesloten.