05-02-10

Dieren eten

6247_toparticlephoto

Ik ben er steeds meer over verbaasd dat een bepaald woordgebruik het verschil kan maken tussen acceptatie en verwerping. Dat is me nog eens duidelijk geworden toen ik de titel van een boek onder ogen kreeg welke gaat over de keuze tussen al dan niet vegetariër zijn of worden.

De titel van het boek is ' Dieren eten ' en werd geschreven door ene Jonathan Safran Foer. Het gaat over de manier waarop dieren gekweekt en uiteindelijk in de supermarkt en op ons bord terecht komen. Alle details zijn in het boek te lezen maar afgaande op de ' bespreking ' in DM van 3 febuari 2010 ga ik dat niet doen, juist omwille van de beschrijving van al dat dierenleed. Wat ook van belang is , is het feit dat ' dieren eten' verantwoordelijk is voor 40 % meer broeikaseffect dan de globale wereldwijde transportsector. Ook massale methaan - en stikstofmonoxide uitstoot is daarvan het gevolg. De dierlijke mestproductie is in de VS zo'n goede 130 keer groter dan de menselijke... wat neerkomt op 43 ton per seconde ( ! ). Dit wordt allemaal uitgestrooid of verneveld ( in de lucht gebracht ! ). Gevogelte krijgt een mengsel van voer en antibiotica, zitten soms 20 uur in het kunstlicht en krijgen van alles om heel snel te groeien ( van ei tot grote kip , na 6 weken). Doodvallen, vochtophoping, last bij het lopen, pijn en vele ziekten... dat is het lot van heel wat dieren. En over het slachten wil ik niets vertellen, wegens te wreed: iedereen kent die hallucinante filmpjes wel.

Hvandeker : En zo komen we opnieuw bij het woordgebruik. In het verleden werd er steeds gesproken over ' een lekkere biefsteak ' eten of ' wil je ook een kippenbout ' of ' zin in een sappig kalfslapje '. Op die manier maakte je nooit de verbinding met het dier. Een mens moet tenslotte eten, toch ? Maar als je iemand zou uitnodigen om een ' dood dier te eten ', dat is wat anders. Dan ga je snel vegetariër worden. Of toch heel wat minder dode dieren eten . Goed voor de dieren, het milieu en slecht voor bv de Amerikaanse bio-industrie.         

20:42 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dierenleed, dieren eten, jonathan safran foer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.