07-12-09

De G-files van week 49

6254_toparticlephoto

Terwijl het Woodstock van het klimaat ( terminologie van Ecoman op zijn blog ) zich op gang trekt in Kopenhagen en ik zelf een klimaat-avondwake in Ekeren op vrijdag 11 dec 2009 voorbereid, blijft er niet zoveel tijd over om berichtjes te posten. Dat is ook niet zo'n drama, gezien de kans dat we met z'n allen heel snel zullen overspoeld worden met ' breaking news ' vanuit COP15.

Toch even kort nog enkele ' groene ' koppen.

1. DM 4/12 : Eerste test met zonnevliegtuig geslaagd. De Solar Impulse maakte een eerste proefvlucht van 350 meter lengte en 1 meter hoogte. Een echte vlucht van 36 uur lang wordt gepland in 2010 en in 2012 wil Bertrand Piccard een reis rond de wereld maken.

Hvandeker : Een ode aan avonturiers, uitvinders en technici, dat wel, maar verder weet ik het niet wat aan te vangen met dit , op zich, ongelooflijk moment.

2. DM 4/12 : Rapport van Vlaamse MilieuMaatschappij ' Lozingen in de lucht 1990-2008 ' meldt dat de uitstoot van vervuilende stoffen in die periode gezakt is met 50 % en de emissie van broeikasgassen binnen de Kyotonorm is gebleven. Maar ozon en fijn stof blijven een probleem.

Hvandeker : Het lijkt goed nieuws, alleen is dat niet zo. Voor zuivere en propere lucht moet je niet in Vlaanderen zijn, nog steeds een zwarte vlek op de milieukaart.

3. DM 4/12 : Eandis plant binnen afzienbare tijd miljoenen ' slimme ' energiemeters in Vlaanderen. Maar dan moet eerst een proefproject goede resultaten opleveren. Deze meters in een slim netwerk ( smart grid ) houden de controle over de dubbele richting van de stroom en het aardgas en zorgen ervoor dat vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. Afwachten naar de resultaten van de technische haalbaarheid en die van de reacties van de (proef)klanten. De kost verhoogt de factuurprijs maar dat zou gecompenseerd worden door het minder verbruik.

Hvandeker : slimme meters en een slim netwerk is een goede zaak, mnder verbruiken en efficiënter omgaan met energie nog beter. En goedkope groene stroom is het sluitstuk. Economie en ecologie gaan dan hand in hand, toch ?

4. DM 4/12 : Paul McCartney, een Sir ondertussen, pleit voor vegetarische maandag. ' Less Meat-less Heat was de boodschap. Hij , Macca, noemt zichzelf een milieu-activist en is reeds jaren vegetariër. Er werd nog eens gezegd dat de vleesproductie verantwoordelijk is voor 18 % van de uitstoot, tegen 13 % voor het transport.

Hvandeker : ik heb weinig op met de boodschapper, maar geloof wel in de boodschap. 1 dag geen vlees  zou goed zijn voor een vermindering van de uitstoot ingevolge vleesproductie met 7 %. Dat is zo'n 1.5 % van alle uitstoot. Ik doe al lang mee.

5. DM 4/12 : Vlaanderen, referentieregio voor electrische wagens ? Zowel Lietens als Peeters praten erover. Maar wat is de realiteit ? Auto's ( incl. batterijen ) en laadpalen , eigen parkeerplekken en verminderde parkeertarieven daar gaat het over bij het ' proefproject '. Vlaanderen is klein, we hebben ( enkele) fabrieken met heel wat kennis en competenties in slimme netwerken en er is stilaan een maatschappelijk draagvlak. Dat zijn sterke punten, maar verder ? Eerst is er het verhaal van de kip en het ei : geen laadpunten wegens geen auto's en omgekeerd. Dan is er de hoge kost van de batterij. Tenzij je de batterij gebruikt - en vervangt -maar niet koopt ( Better Place idee ).In geval van laadpunten zijn er ook enorm veel nodig, gezien de korte radius van de doorsnee electrische auto, met slimme verbindingen naar electrische wagens ( telematiek en satelliet).

Maar stilaan komt het momentum om dit alles ernstig te nemen, gezien de druk vanuit de maatschappij ( klimaatontwrichting ) en het steeds groeiende aanbod van de constructeurs. En mogelijk via een tussenfase van hybrides als het niet snel genoeg gaat.

Hvandeker : Na Denemarken, Israël en een antal grote steden zoals London , Stockholm en Amsterdam geloof ik in de mogelijkheden van Vlaanderen. Maar het zal niet voor morgen zijn, vrees ik. Daarvoor is de ambitie van de Vlaamse overheid niet groot genoeg of althans ben ik niet overtuigd van de ernst. Ik lees dat er een budget is , voor het totale proefproject, van 400.000 Euro ( ! ) . Ik hou eerder het project ' Better Place ' in de gaten.    

 

 

    

De commentaren zijn gesloten.