29-11-09

Bijna 70.000 premies toegekend voor propere wagens

BRUSSEL l De verkoop van milieuvriendelijke wagens is dit jaar sterk gestegen, de overheid heeft tot nog toe een recordaantal fiscale premies voor milieusparende voertuigen uitgekeerd. Dat blijkt uit de cijfers die De Morgen opvroeg bij het ministerie van Financiën.

Van januari tot 10 november 2009 werden al 69.864 fiscale premies voor milieuvriendelijke wagens uitgekeerd, goed voor een stijging van bijna 69 procent ten opzichte van 2008. Dat wil ook zeggen dat de overheid in elf maanden al meer groene premies heeft toegekend dan in het volledige jaar 2008.

De stijging in de verkoop van milieuvriendelijke wagens gebeurt in een krimpende automobielmarkt. Met iets meer dan 39.000 nieuwe inschrijvingen werden in oktober 2009 7,61 procent minder nieuwe auto's ingeschreven ten opzichte van oktober vorig jaar.

"De factuurkortingen voor de aankoop van weinig vervuilende wagens zijn een niet te verwaarlozen steun voor de automobielsector", zegt Philippe Clerfayt, staatsecretaris voor Modernisering van de FOD Financiën. "Bovendien versnellen ze ook de overschakeling op een groener voertuigenpark." Automobilistenbond VAB juicht de evolutie toe. "Het is bewezen dat tegemoetkomingen helpen om consumenten over de streep te trekken", zegt woordvoerder Marc Van Damme.

Nog tot eind dit jaar geeft de federale overheid kortingen tot 4.540 euro voor voertuigen die weinig CO2 uitstoten. Vanaf 2010 worden de elektrische auto's nog goedkoper. Particulieren zullen aanspraak kunnen maken op een belastingvermindering van 30 procent van de aankoopwaarde van een elektrisch voertuig, met een maximale vermindering van 8.990 euro. Daarnaast zal een belastingvermindering tot 40 procent mogelijk zijn voor de investering in een externe elektrische laadpaal die publiek toegankelijk is (tot maximaal 250 euro). De verkoop van elektrische auto's wordt verder gestimuleerd door het fiscaal aanmoedigen van laadstations, en door het volledig terugbetalen van elektrische voertuigen van werkgevers. (BSE)

betterplace6

LeasePlan plaatst eerste oplaadpunt voor elektrische wagens in België

  • vrijdag 06 november 2009
  • Bron: belga
  • Auteur: bvb

Autoleasebedrijf LeasePlan gaat begin december op zijn bezoekersparkings in Zaventem het eerste oplaadpunt voor elektrische wagens in België installeren. Het oplaadpunt zal ter beschikking staan van het personeel en de klanten van LeasePlan, zo heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

"Dankzij de oplaadpunten van ThePluginCompany kunnen we onze klanten ook voor een vloot van elektrische voertuigen een totaaloplossing bieden. LeasePlan ziet deze oplaadpaal als een mijlpaal", zegt Michel Van den Broeck, managing director bij LeasePlan Belgium.

In onze buurlanden wordt al volop geïnvesteerd in netwerken van publieke oplaadpunten op straat en op bedrijfsparkings, klinkt het. Zo telt Londen al honderden oplaadpunten en heeft de stad plannen om een netwerk van 25.000 punten te installeren. In België loopt tot op heden nog geen enkel proefproject.

LeasePlan wil met zijn oplaadpunt dan ook een duidelijk signaal geven naar de overheid. "We staan aan de vooravond van een grootschalige uitrol. Alleen moeten zowel de overheid als de bedrijfswereld de nodige stappen nemen", aldus Leo Van Geyt, topman van ThePluginCompany.

Hvandeker : het beweegt, te traag, maar het beweegt. En die paal : je moet ergens beginnen, maar die paal is , denk ik, wel historisch.

De commentaren zijn gesloten.